fbpx

11-те принципа на силната и независима жена

Въоръжи се с 11-те принципа за емоционална независимост и това ще ти помогне да станеш силна и независима!

Не чакай – действай

Всяко движение напред, дори и най-незначителното, е по-ефикасно от безсмисленото чакане.

Не ти звънят след интервюто? Сама им се обади и разбери кога ще вземат решение. Гаджето ти не може да организира плановете си за уикенда? Планирай свободното си време независимо от него. Дълго време не те повишават? Разгледай други компании или подобни вакантни места. По-добре е да опиташ много варианти и да не получиш желаното, отколкото да не правиш съвсем нищо. Никой няма да направи нещо повече за теб, освен ти самата.

Не мисли за това как те оценяват – ти самата оценявай

Не е много приятно да седиш в кафето на среща и да си задаваш въпроса „Дали ме харесва?”.

Най-вероятно си забелязала, че мъжете често дори не помислят за възможността някой да не ги хареса. Затова се отпусни, облегни се назад и оцени кавалера си по всички параметри. Междувременно ще решиш дали ти е интересен, или не.

Не се самозалъгвай

Представи си колко време можеш да спестиш, ако не го губиш в тълкуване на мъжките сигнали за привличане.

Какво значение има как е погледнал и дали е пъхнал палеца си в колана на панталона, ако до сега не ти е звъннал и не те е поканил на среща? Аксиомата, проверена от поколения жени, гласи: мъжът не звъни по две причини: или не иска, или е умрял. Най-добрата нагласа е: спокоен оптимизъм и липса на скоци в настроението заради нечие позвъняване или липсата на такова.

Не прави компромис със себе си

Любовта към себе си е първата крачка към каквито и да било отношения в живота ти.

Не очаквай, че другите ще те обичат повече, отколкото ти самата се обичаш. Най-ценните взаимоотношения в човешкия живот са отношенията със самия себе си. Важно е какво мислиш за себе си. Сутринта не може да се чувстваш емоционално комфортно, ако снощи си седяла до късно в офиса, вършейки чуждата работа. Когато не искаш да правиш нещо, откажи възпитано и ще усетиш какво означава „товар от плещите” и „леко на душата”.

►►► ВИЖ ТУК, 10 признака, че той не те третира като равна!

Не се сравнявай с другите

Често започваш да завиждаш, защото сравняваш успехите си с тези на околните.

Как да станеш независимо момиче? Ако ти е неприятно, че Камелия от маркетинговия отдел е получила повишение, а ти – специалистът по продажби, още не, помисли какво не те устройва в ситуацията ти. Чувстваш, че не те ценят, не работиш по призванието си или си твърдо убедена, че високото положение гарантира морална удовлетвореност? Да се сравняваш с Камелия е същото като да сравняваш юг със север и деня с нощта.

Научи се да си оправяш настроението

Един сладолед оправя настроението, но запомни, че повече от един разваля фигурата...
Един сладолед оправя настроението, но запомни, че повече от един разваля фигурата…

Не позволявай да се вкисваш заради това, че шефът е отбелязал закъснението ти, възрастната дама в автобуса те е обидила, а приятелката ти е разкритикувала новата ти прическа.

Не трябва околните да влияят негативно върху емоционалното ти състояние и да понижават самооценката ти. За да си в кондиция, имай в съзнанието си значителен списък с неща, които те радват: топла вана с книга, чашка кафе със сироп, посещение на басейн или час за педикюр. Компенсирай неприятностите с удоволствия.

Развивай способностите си

Хармоничното личностно и професионално развитие е способно да те направи щастлива и се отразява положително на самооценката ти.

Прави редовно това, което ти се отдава, и това, което наистина ти е приятно. Научи се да го вършиш наистина качествено. А и също понякога е полезно да се довериш на някой метод за разкриване на вродените наклонности. Може и да не започнеш да ги развиваш, но най-вероятно ще ги вземеш предвид. Можеш да превърнеш в хоби това, с което не се занимаваш в ежедневната си работа. Развиването на талантите възпитава качества, които могат да се окажат ценни както за кариерата ти, така и за личния ти живот.

Развивай уменията, които не ти достигат

Най-вероятно ти е познато чувството на нежелание да се захванеш с работа, изискваща използването на неща, с които ти е трудно да боравиш. Например не обичаш да работиш с Excel и винаги се мотаеш при подготовката на отчета. Помоли твой колега да ти покаже няколко функции и следващия месец ще приключиш по-бързо със сметките.

Ето какво пише за липсващите умения Брайън Трейси, автор на книги за самоусъвършенстване и лидерство: „Можете да се научите на виртуозен тайм менинджмънт така, както можете да се научите на каквото решите. А ето и основната хитринка: може да ви липсва само умението на тайм менинджмънта, за да удвоите доходите си. Може да не ви достига само умението за управление на бизнеса! Вероятно вече знаете, що за умение е това…”

Прощавай си слабостите

Слабостите са като извивките на пръстовите отпечатъци – без тях не може да се идентифицира притежателят им.

Слабостите не ни правят само несъвършени, те ни правят хора. Затова и са ни учили да приемаме недостатъците на околните. Прощавай си не мързела и вредните навици, а някои наклонности и отличителни черти: любовта към кафето, хаоса на бюрото, мудността или прекалената приказливост. Макар и тези дреболии да те отдалечават от идеала, те работят усилено за твоята индивидуалност.

Бъди финансово независима

Материалната независимост ти дава предимство във всичко.

Момичетата, които могат да се грижат за себе си, са по-уважавани. Пък и самата ти се чувстваш доста по-уверена, когато имаш стабилен доход. Можеш да си господарка на живота си само ако не молиш никого за нищо и не чакаш нищо от никого. Независимото момиче може да си позволи разходи, които са неразумни според някого: спа процедури, обувки за повдигане на настроението, обяд в ресторант, много бански или придвижване с такси. А също така, за да станеш независима жена, е препоръчително да увеличаваш неприкосновения си запас. Всеки месец отделяй 5-10% от заплатата си. Така няма да фалираш, ако парите спрат.

Освободи се от предразсъдъците

Някои хора от самото начало приемат за закон установените от обществото правила за живот.

За всичко трябва да се вслушваш в съветите на родителите си, трябва винаги да отстъпваш мястото си в автобуса, да работиш само по специалността си, след двугодишна връзка задължително трябва да се омъжиш. При това е желателно да подпишеш преди да си навършила 25, а и не трябва да имаш по-малко от две деца. Тези норми са за теб само ако самата ти ги приемаш. Най-добре е да отговориш възпитано, но твърдо на любопитните съседи, когато те попитат кога най-накрая ще се омъжиш. „Когато се появи желание да го направя, веднага ще ви информирам за това”.

Текст:http://www.cosmopolitan.bg

Close