fbpx

Цветя, бонбони, целувка – малки жестове с голям ефект

Когато наближат празници – Коледа, рожден ден, св. Валентин, изведнъж половинката ни се сеща, че е добре да ни купи подарък. Много по-важни за връзката ни обаче са дребните жестове от ежедневието, които са ненатрапчиво доказателство за любовта му.

ВСИЧКО Е РАЗЛИЧНО В НАЧАЛОТО…

Когато мъжът се стреми да ни спечели, той е готов на всичко: посреща ни с цветя или с кутия бонбони, масажира схванатия ни врат, помага ни да седнем в заведението, предлага ни най-крехкото месо от пилето… За съжаление, само няколко години по-късно той вече е заровил някъде дълбоко в някой шкаф целия си арсенал от мили жестове, които толкова много сме обичали. И абсолютно основателно ние започваме да недоволстваме, че мъжът ни никога не се обажда, все забравя годишнината ни, никога не ни помага да си облечем палтото, все по-рядко се сеща да ни целуне за добро утро или довиждане… С една дума той вече не е нито толкова внимателен, нито толкова грижовен.

РАЗЦЪФВАМЕ ПОД НЕГОВИТЕ ГРИЖИ И НЕЖНОСТ

Според психолозите двойката представлява система, в която протича постоянен обмен на огромно количество информация. Всеки жест от страна на единия партньор отключва у другия някакви емоции (положителни или негативни). Тези емоции пък ни карат да се чувстваме съответно доволни или неудовлетворени.

Всяка от нас мечтае мъжът до нея да се сеща да й предложи вана, ако е премръзнала през деня; да й напомни да си вземе чадър, защото прогнозата за времето е лоша; да се грижи запасът от любимите й бонбони никога да не свършва; да забелязва новия нюанс в косите й… Тези дребнички жестове ни доказват, че той мисли за нас, че полага усилия връзката ни да бъде щастлива и… трайна. А това ни кара да се чувстваме като една наистина желана жена. Затова когато мъжът все по-рядко прави тези жестове или дори напълно забравя за тях, ние оставаме с впечатлението, че той вече не се интересува от нас. Започваме да мислим, че за него сме се превърнали в част от пейзажа, в нещо, което се приема за даденост и на което не е нужно да се отделя специално внимание. А това е пагубно не само за самочувствието ни като жени, но и ни кара да се притесняваме за бъдещето на връзката ни.

Close