fbpx

В ЛЮБОВТА ИМА 5 СТАДИЯ, А ПОВЕЧЕТО ОТ НАС СПИРАТ НА ТРЕТИЯ

„Явно това не е моят човек“. Често чуваме тази фраза след неочакваните раздели на приятели и познати. А и всеки от нас поне веднъж е казвал нещо подобно. Връзката е изглеждала перфектна, но някак си любовта се е изпарила. Неясно защо и как.

Известният психолог Джед Даймънд след 40 години клинични изследвания стига до извода, че повечето хора в действителност намират истинския, „своя човек“. Просто не издържат петте неизбежни етапа на отношенията, спират на третия, губят го и продължават да търсят любовта. Само че много често търсят на погрешното място. Те не осъзнават, че в отношенията има един етап, който изглежда като края, а всъщност е началото на истинската любов.

Ето кои са петте етапа:

1. Влюбеност.
През този етап вие сте замаяни от хормоните на щастието. Това е време, в което проектирате върху партньора всички свои желания и надежди. Той просто е идеален човек без нито един недостатък. Мислите си, че той винаги ще изпълнява всяко ваше желание, вярвате на всяка негова дума и вече виждате вечната любов, отхвърляйки всички съмнения на скептиците около вас.

2. Официално начало на връзката.
На този етап любовта укрепва, а срещите се заменят от съвместно съжителство. Вие се опознавате много по-отблизо и всеки започва да влияе на всички аспекти от живота на другия. Това е времето на единение и радост. На този етап може да се появят и децата, което още повече заздравява отношенията. Вие се чувствате обичани, желани и защитени. И сте напълно уверени, че сте открили именно своя човек, че това е съдба и нямате никакви съмнения в щастливата си любов.

3. Разочарование.
Тук започват да се рушат надеждите. През този етап се появява усещането, че чувствата се топят и безвъзвратано ще изчезнат, че партньорът е станал напълно предсказуем, а поведението му започва да ви дразни. Иска ви се да си вземете почивка от връзката. Или просто да признаете, че това не е бил вашият човек. Как се получи така, че измъчвате и себе си, и човека, с когото някога беше толкова хубаво. Някога…

4. Преодоляване на кризата. Преход към истинската, здрава любов.
Ако успеете, колкото и да ви е трудно, да преминете през този етап, тогава се получава следното: изчезват онези илюзии, които сте проектирали върху партньора си и пред вас се оказва не човекът, който сте си представяли и сте искали да имате до себе си, а реалният, истинският човек. Вие започвате да го приемате, и най-важното започвате да разбирате всички негови недостатъци. Вие се лекувате взаимно и преминавате в стадия на така наречената истинска любов.

5. Осъзнаване на истинската сила на двойката.
С осъзнаването и разбирането на това, че вие сте се научили да преодолявате вашите разногласия, че сте намерили дълбока и здрава връзка в отношенията си, идва и осъзнаването, че вие като двойка имате сила, с която можете да промените света. Не само живеете добре, в мир и съгласие, но и живеете заради някакво общо дело. Работите заедно, градите нещо общо, гледате в една посока. И когато започнете да действате и да мислите като едно цяло, когато сте преодолели всички етапи, тогава вече можете да кажете със стопроцентна сигурност: „Това е моят човек.“

превод: Игор Гречко за Гнездото, източник: adme.ru

Close