fbpx

Как да излекуваш разбитото си сърце?

Как да го пуснеш да си отиде и да изпиташ възможно най-малко болка…
Първите две седмици след раздяла са същински ад! Ужасно боли, но давай смело напред! Плачи, удряй възглавници, потопи се в мъката си. Макар и твърде неприятен, това е важен етап за теб и не бива да го подминаваш. Само по този начин ще почувстваш, че си приключила отношенията си с него, ще се излекуваш и ще продължиш напред. Ако проявиш твърдост и не изживееш пълноценно страданието си, твърде вероятно е болката да се удължи и да се върне, дори след години…
„Затворих се в стаята си за 3 дни с  колекцията ми от албуми на Guns’N’Roses и много шоколад.“, сподели Ивета, на 24, изоставена от детската си любов заради друга жена преди две години.“ Точно, когато най-после се сгодихме и планирахме сватбата си, Андрей ме сюрпризира с „приятната“ вест. Исках да се самоубия след като го застрелям собственоръчно. Все пак, когато най-после реших да се покажа на бял свят и да изляза от стаята си, знаех, че така е по-добре за мен. Искрата между нас беше изгаснала. И осъзнах –  въпреки че ми липсва до лудост, все пак ще се оправя.“

Според терапевтите, да загубиш някого, когото обичаш при раздяла много наподобява чувството, което би изпитала, ако беше загинал и за да се излекуваш трябва да преминеш през същите емоции – от отрицанието, гнева и скръбта до приемането на фактите такива каквито са. Болезнените емоции, които отключваш поставят някои  жизнено важни за теб въпроси, чиито отговори трябва да намериш, за да успееш да продължиш напред. Страхът от самотата, например, ще те накара да се запиташ дали можеш да живееш сама и ще ти помогне да предприемеш практични стъпки да намериш свое собствено жилище или някой, с когото да го споделиш.
Ако си вярвала, че той е бил мъжът на живота ти, освен раздялата трябва да преглътнеш и всекидневната му липса – мисълта, че той повече няма да е до теб. Усилията, които си вложила във връзката си са еднакви на тези, които ти трябват, за да се възстановиш от раздялата. Колкото повече си вложила и очаквала, толкова по-дълго ще се възстановяваш емоционално.
За да бъдеш истински пълноценна след подобен развой на събитията, първо трябва да се отърсиш от това, което си мислила за себе си. Запитай се какво е значела връзката ви за теб, кои аспекти от личността ти са породени от неговото влияние, какви са очакванията и мечтите ти. Също толкова важно е да се отърсиш от фантазията си за него. Погледни на него и връзката ви реалистично, замисли се над позитивите и негативите, които са ти носили, за да ти е по-лесно можеш да си ги нахвърляш на ръка. Съвсем естествено е да изпитваш гняв. Използвай това, за да вървиш напред. Никога не се приемай за жертва и не губи силата си!
Запомни, че в една връзка ти се нуждаеш от някой, който да те допълва, а не да бъде центърът на вселената ти – това е твоя работа. Трябва ти някой, който да задоволява нуждите, а не мечтите ти. Да е висок, тъмен и красив не е достатъчно. Ами личността му, семейството му,  чувството му за хумор, сериозността, отговорността, сексуалната ви съвместимост? Една връзка трябва да се базира на нуждите и на двама ви. Ако при вас не е така, опитали сте да решите проблемите си чрез разговори и спорове, но безрезултатно, значи, че раздялата е най-доброто решение. Ако го направите по правилния начин, пък, ще го преживеете по-лесно и всичко ще бъде наред.

Приятелство с бившия – мисията е възможна.
Когато първоначалният ужас премине можеш да опиташ да се сприятелиш с него. Да, но само, ако вече сте били приятели, а не само любовници. Трябва да решиш дали приятелството е добър изход и за двама ви. Разбира се,  това може да крие доста опасности, но пък крайният резултат си заслужава. Преди всичко кой те познава толкова добре колкото него? Кой друг може да те посъветва базирайки се на опита си? В никакъв случай недей да се опитваш да създадеш приятелство с него преди всичко друго да е безвъзвратно приключило. Сведи контактите си с него до минимум, за да си позволиш да се пречистиш и чак след това ще имате възможността да подновите отношенията си, стига да имате желание.

Същевременно недей да се отдаваш на прекалено дълго отбягване на каквито и да е контакти, защото те запазват старите ви отношения живи в съзнанието ти. Излез навън и продължи живота си.
Първите няколко пъти, когато излезеш и се сблъскаш с хората и местата, които сте познавали заедно, неизбежно е – ще се почувстваш зле. Изправи се срещу спомените, за да ги забравиш по-бързо! Като добавим, че ще трябва да преживееш и всички дати, които сте чествали заедно, сама, положението съвсем не е розово. Бъди сигурна, че си достатъчно силна да го преодолееш, дори в момента да мислиш, че не е така.

Тогава, когато ти останат само хубавите спомени и носталгията, можеш да пробваш да възобновиш приятелските си отношения с него, не сексуалните, приятелските!Да сме наясно – интимността няма нищо общо с приятелство!
Може да се каже, че поне по тази точка Ивета е била в безопасност. „С него израснахме заедно и дълго преди да станем любовници бяхме приятели. Сексът беше  чувствен и нежен, но може би  вече бяхме прекалено свикнали един с друг и силната тръпка я нямаше. Чисто и просто ни харесваше да бъдем заедно.“

Когато по-късно Андрей решава да се ожени, Ивета дори отива на сватбата. „Разбира се, че поплаках, но бях по-скоро щастлива да открия, че се радвам за него.“ Те двамата все още ходят в един и същ фитнес клуб и се виждат на по кафе. „Съпругата му, която не е от най-спортните натури, знае за това и не я притеснява. Много лесно намираме общи теми за разговор. Просто не обсъждаме любовния си живот.“
„С Ивета се връщаме назад във времето.“, казва Андрей. „След раздялата ни, ужасно ми липсваха забавните й разбирания за живота и безкомпромисната й честност и се радвам да ги имам пак в живота си.“
Надя, 31 години, би искала да може да говори по същия начин за бившия си, но уви… Когато залавя Иван на местопрестъплението с една от приятелките си, го изхвърля. Той й казал, че съжалява ужасно и обича само нея. „Но истината е, че той не може да устои на жените, които пък лесно му се лепят, защото е много сладък.“ както обяснява тя. След раздялата Иван се изнася при приятели и оставя част от нещата си у Надя. Не само, че постоянно й напомняли за него, но на всичкото отгоре той редовно идвал да си взима по нещо.

Надя била ужасно наранена и самотна, а той убедителен и секси. „Накрая преспахме заедно. Повече от веднъж… Добре де, 5 пъти! И истината е, че беше супер.“ Разбира се, когато става на 31, Надя вече има нужда да бъде истински обвързана с някого.“Исках съпруг и баща за децата си.“ Седем седмици след раздялата им, тя засича Иван в нощен клуб в прегръдките на друга жена. „Същата вечер опаковах нещата му в кутии и ги оставих във фоайето. Иска ми се да го бях направила още в началото.“
През следващите няколко седмици, тя преминава през болката на раздялата и дори започва да се среща с други мъже след месец. „Отдавна го преодолях, но бях наистина излекувана от него едва, когато напусна града.“

12-те стъпки, които трябва да следваш, за да излекуваш разбитото си сърце:
1. Дай си време. Остани сама и се отдай на мъката си.

2. Обади се на приятелка, за да споделиш болката си. Недей, повтори го още веднъж, НЕДЕЙ да се обаждаш на бившия. Вместо това му напиши писмо, в което да излееш яда си и го накъсай на парченца.

3. Отърви се от всички вещи, които връщат болезнения спомен за него. Ако има вероятност да останете приятели, някой ден може и да те карат да се усмихваш, ако не – хвърляй смело!

4. Не си давай повече от седмица! След това, дори и да нямаш желание за това, ставай и излизай – на пазар, на обяд, покажи се навън. Да научиш нещо ново може да се окаже добра терапия. Запиши се на курс по фотошоп или тае бо, например.

5. Грижи се за себе си. Храни се добре, прави упражнения, направи си нова прическа или си купи дрешки – да изглеждаш добре е важно за самочувствието ти, а и най-доброто отмъщение!

6. Не прави глупости! Можеш да излизаш отново на срещи, но само заради правилните причини, а не в борба срещу самотата или да предизвикаш ревността на бившия.

7. Реши дали все още таиш чувство на уважение към него и дали искаш да останете приятели.

8. Дори и да решиш, че заслужава приятелството ти, според терапевтите трябва да минат поне 3 месеца преди да се свържеш с него по каквато и да е причина.

9. Отърви се от тежките думи, които сте си наговорили докато сте били двойка и запази само хубавите спомени.

10. Разберете се да не обсъждате любовния си живот.

11. Дори и да не успеете да бъдете приятели, се дръжте добре един с друг и опитайте да бъдете любезни към новите си половинки.

12. Ако се случи така, че ти е вече трудно да бъдеш с нов човек, ако дълго след това останеш депресирана, нещата не вървят на добре. Поискай услугите на специалист!

Текст:cosmpolitan.bg

Close