fbpx

Sapiosexual или защо умът е толкова секси

От край време световнатата терминология се е обогатила с ново понятие – sapiosexual, т.е. човек, който се възбужда само от високо интелигентни хора.

Тези, за които силно интелектуалните разговори са по-вълнуващи от тайните погледи, разкриващите деколтета или забележителните мускули, са същите, за които най-добрият афродизиак е изпепеляващият … философски спор.

И така, сапиосексуалните хора предпочитат красотата на ума, пред физическата красота.

Всъщност, думата „sapiosexual“, е образувана от сливането на две латински корени: sapio – ум, разум и sexus – пол. Самата дума я популяризира певицата и актриса Мериън Фейтфул.

Интересен факт! Прадядото на британската звезда е известният писател Леополд Фон Захер-Мазох, на когото дължим думата „мазохизъм“.  Явно страстта за сексуални неологизми  е в кръвта на рода Фейтфул.

Както обикновено, тази тенденция се подкрепи и дори се превърна в цял сериал.

Намекваме за сериала на BBC „Шерлок“, в чиято главна роля е Бенедикт Къмбърбач. До голяма степен непривлекателният, но изключително интелигентен и харизматичен детектив се превърна в секс символ, чиито фотографии красяха телефоните и десктоповете на момичетата по цял свят.

Шерлок на Къмбърбач умело започна процеса да сапиосексуализира обществото. Той никога не се съблече, не изкуши с физическа красота (едносричната смс-кореспонденция с Ирен Адлер не се брои) и не показа никакви чувства. Романтиката е заменена с игри на разума.

© iStock

КАК БИ ОБЯСНИЛ ТОВА ЯВЛЕНИЕ ФРОЙД?

Всичко разбира се, тръгва от детството. На определен етап от развитието на детето се поражда „любовта“ към родителя от противоположния пол. Разбира се, не говорим за възприемането на възрастния като сексуален обект. В случая, момчето или момичето се фокусира върху образа на силния и интелигентен възрастен, който го превъзхожда във всяко едно отношение. Децата продължават с инфантилните си игри, но отхвърлят естествените инстинкти като издигат в култ знанието.

А ИНАЧЕ?

За модерното общество управлявано от информационните технологии, силата и красотата на мъжкото тяло избледнява и е на заден план. Днес, успехът ни се дължи на силата на ума, а не на силата в ръцете. И така образът на алфа-мъжа избледнява. Буквално. Той избледнява от недостига на слънчева светлина, защото прекарва по-голяма част от времето си в офис пространства и пред компютъра.

И в крайна сметка, нужно ли е да знаем какви химически реакции се случват в мозъка ни, за да почувстваме, че някой много силно ни привлича?

Sapienti sat! На умните им е достатъчно.

Коментирайте във Фейсбук
Close