fbpx

9 неща, които не трябва да забравяш, ако обичаш някого с депресия

1. Депресията не е избор

Депресията е едно от най-тежките състояния, в които човек може да попадне. Понякога той се чувства тъжен, друг път празен, а понякога просто не чувства нищо. Депресията може буквално да парализира любимия ти и да го спира да прави нещата, които е обичал преди. Тя не е просто тежък ден на работа или лошо настроение и от нея не се излиза лесно. Така че помни, че депресията не е съзнателен избор.

2. Безсмислено е да казваш неща като „всичко ще се оправи“, „трябва просто да излезеш навън“

Лесно е да кажеш тези неща на някого, защото смяташ, че му даваш лесно решение и начин, по който ще го накараш да се чувства добре, но е много вероятно отсрещната страна да ги приеме като обидни и безсмислени. Тези фрази ще създадат само допълнително напрежение между вас, защото той ще приеме, че не разбираш и не уважаваш начина, по който се чувства и дори, че го омаловажаваш. Една тиха прегръдка може да означава много повече от всички думи, които умът може да измисли.

Какво можеш да кажеш, за да помогнеш:

„До теб съм. Вярвам в теб. Вярвам, че си силен и ще се справиш. Какво мога да направя, за да ти помогна?“

Просто избягвай да даваш съвети, а увери човека, когото обичаш, че си до него и не се съмняваш в неговите собствени сили.

3. Има вероятност той първо да те отблъсне, за да те допусне до себе си

Хората с депресия често се ядосват и чувстват, че са бреме за околните. Това ги кара да се изолират и да отблъскват най-близките си хора. За тях просто е изтощително да се притесняват, че са в тежест на половинките и семейството си, затова им трябва време да потънат в собствената си тъга насаме. Ако той те отблъсне не реагирай негативно, а му покажи, че си до него, когато е готов да поговорите.

4. Позволено ти е да се грижиш и за себе си и да се ядосваш

Това, че любимият ти е депресиран не означава, че е необходимо да построиш целия си живот около неговите нужди. Хората с депресия имат нужда да чувстват, че са обичани и че могат да получат подкрепата ти, но ако усетиш, че това започва да има негативни последици за теб, няма нищо лошо в това да споделиш начина, по който се чувстваш. Възможно е да покажеш обич и грижа без саможертва.

5. Важно е да установите граници

В моментите, в които ти идва в повече е важно да запазиш собствената си психика. Бъди търпелива и обсъди с любимия си нещата, които те притесняват. Сложи ясни граници в отношенията ви и открий вариант, който да работи и за двете страни.

6. Не приемай нищо лично

Когато си влюбена в човек, който страда от депресия, е лесно да обърнеш всичко към себе си и да решиш, че вашата връзка е причината за състоянието му. Ако той има нужда от пространство и време за себе си, не се обвинявай, ако ви е писано да сте заедно това ще се случи независимо от всичко.

7. Избягвай да даваш ултиматуми

Ако кажеш на любимия си, че ще скъсаш с него или че повече не искаш да разговаряте, ако състоянието му не се подобри, това със сигурност няма магически да излекува депресията му. Няма как изведнъж той да се превърне в човека, в когото си се влюбила в началото на връзката ви. Разбира се имаш правото да скъсаш с някого, ако смяташ, че отношенията ви не са продуктивни и не биха могли да доведат до добро и за двете страни, но с изнудване и ултиматуми няма да постигнеш никакви положителни резултати.

8. Той невинаги иска да бъде сам

Понякога приемаме, че хората с депресия искат да се справят с всичко сами, но не винаги е така. Винаги можеш да предложиш смяна на обстановката – покани го на разходка в планината, отидете да пиете чай или пък опитайте новия модерен ресторант в града. Така можеш да го накараш да се отпусне и да ти сподели нещата, които го притесняват, разбира се без да го притискаш.

9. Опитай се да не сравняваш своя живот с неговия

Когато някой преминава през труден период, често се опитваме да споделим с него свои лични преживявания, за да го накараме да се чувства по-добре. Така обаче той може да почувства, че омаловажаваш неговата болка. Изразявай съчувствие, но се стреми да не го караш да се чувства неразбран. Най-доброто, което можеш да предложиш на човек с депресия е способността ти да изслушваш.

Текст:dama.bg

Close