fbpx

8 съвета за създаване на трайна романтична връзка

Как можете да развиете трайна романтична връзка с партньора си? Как поддържате любовта в една връзка?

Намирането на този специален човек, който допълва вашите вярвания, цели и странности, не е нещо, което се случва всеки ден.

Понякога се налага да се срещате с много хора, преди да намерите някого, с когото наистина се свързвате.

Когато това се случи и намерите някой, с когото искате да влезете във връзка, дълголетието не е нещо, което е обещано.

Дори връзките, които имат солидна основа, могат да изискват съзнателни усилия за поддържане.

За да поддържате любовта в една връзка, може да помислите за тези осем аспекта.

Изследвайте комуникацията между вас

Вероятно сте чували, че комуникацията е ключова в една връзка. Това остава вярно, независимо дали е във вашия романтичен живот, личен живот или професионален живот.

Общуването обаче не е толкова просто, колкото просто да говорите за неща. Всеки има свой стил на общуване .

Да сте във връзка може да означава да научите как работи вашият стил на комуникация и как се сравнява с този на партньора ви.

Може да се наложи да проучите алтернативни методи, ако не чувствате, че и двамата общувате ефективно, когато емоциите се повишат.

Пример за общуване

Когато спорите, винаги можете да използвате изявления на „вие“: „Винаги правиш това…“ или „Никога не правиш онова…“

Тъй като твърденията „ти“ често приписват вината, преминаването към изявления „аз“ и „аз“ може да помогне на партньора ви да се почувства по-малко насочен. Това може да намали триенето и да насърчи близостта.

Следващият път опитайте с твърдения като „Чувствам се така, когато…“ или „Това ме кара да се чувствам…“

Беше ли Ви полезно?

Правете неща заедно

Има една обща поговорка, че противоположностите се привличат. Въпреки че това може да е вярно в някои области на науката, това не винаги е добър стандарт за връзка.

Да, може да е важно да запазите индивидуалността си, докато сте в трайна романтична връзка. Кой сте като индивид е това, което ви привлече заедно на първо място.

Поради това ще имате различия, но наличието на обща основа за свързване също може да бъде важно.

Прекарването на време заедно, правейки нещо, което и двамата ви харесва, може да заздрави приятелството във вашата романтична връзка.

Според проучване , разглеждащо по-възрастни двойки в дългосрочни връзки, общуването и смехът са сред най-ценните аспекти на това да си с партньор.

Ако никога нямате причина да прекарвате време заедно, може да откриете, че се наслаждавате най-много, когато сте разделени.

Пример за правене на неща заедно

Правенето на нещо заедно не трябва да е предварително планирано или специфично за „нощна среща“.

Може да бъде готвене, упражнения или наслаждаване на природата заедно. Може и двамата да обичате да играете видео игри или може би и двамата се интересувате от едни и същи телевизионни предавания.

Ако не сте, може би е добра идея да останете с отворен ум и да опитате хобитата на другия човек и да видите дали и на вас ви харесват. Можете също така да намерите начини да комбинирате интереси.

Ако вие обичате да ловите риба, например, а партньорът ви обича да чете на открито, той може да иска да се присъедини повече, ако може да чете и няма натиск или очакване да ловите риба.

Беше ли Ви полезно?

Работете върху себе си

Всички имаме странности и черти, които внасяме в една връзка.

Понякога начинът, по който се държим и мислим, може да бъде силно повлиян от минали преживявания . Тези поведения може да направят предизвикателство да останете в дългосрочни връзки.

Ако сте имали предишни партньори, които са били злоупотребяващи или неверни, например, може да откриете, че е предизвикателство да се доверите напълно на романтичен партньор.

Разбирането кой сте вие ​​и какво поведение може да трябва да управлявате може да бъде важна стъпка към дълголетието на връзката.

Можете да промените себе си – не някой друг. Това е вашата половина от уравнението, за което можете да се погрижите. И това вече е 50% напредък.

Да бъдете открити с партньора си относно работата върху себе си също може да помогне. „Работя върху (проблем). Моля, бъдете търпеливи с мен“ може да допринесе много за насърчаване на разбирането. Това също може да ги мотивира да работят върху себе си.

Пример за работа върху себе си

Може би в миналото са ви казвали, че бързате да отправяте обвинения. Размишляването върху това по време на разговор може да ви помогне да осъзнаете как реагирате.

Ако можете да разпознаете поведението си, можете да направите крачка назад психически и да се коригирате.

Ако не смятате, че обвиненията ви са неоснователни, можете да прецените различни начини да отговорите, които могат да помогнат на партньора ви да се почувства по-чут.

Беше ли Ви полезно?

Покажете признателността си

А преглед в изследването, включващо романтични връзки, идентифицира благодарността или признателността като един от критичните компоненти в успешната дългосрочна романтична връзка.

Концепцията за показване на признателност обаче може да бъде предизвикателство. Казването на „благодаря“ на всеки 5 минути, когато партньорът ви прави нещо, може да ви се стори неискрено.

Разработването на алтернативни начини за показване на признателност може да помогне за поддържане на ниво на искреност и може да насърчи чувството за осъзнаване на нещата, които вашият партньор прави.

Пример за показване на признателност

Показването на признателност не трябва да е устно. Може да стане чрез малки действия, като например да не оставяте дрехите си на пода, след като партньорът ви току-що е почистил банята.

Показвате, че признавате, че полагат много усилия в почистването и тъй като оценявате това, ще отделите допълнително време, за да поставите дрехите си в коша.

Беше ли Ви полезно?

Бъдете отзивчиви

Чувството, че сте игнорирани, понякога може да бъде по-лошо от чувството, че сте от двете страни на дебата.

Данни от едно проведено през 2011-та година проучване показаха как партньорите възприемат вашата отзивчивост е пряко свързана с дългосрочното удовлетворение от връзката.

Пример за отзивчивост

Отзивчивостта не трябва да означава разгорещен дебат. Това може да е пауза на филма, който гледате, ако вашият партньор ви зададе въпрос.

То може да бъде под формата на активно слушане или потвърждение на нещо просто.

Ако вашият партньор ви каже, че е видял красива пеперуда в градината, можете да покажете отзивчивост, като го погледнете, усмихнете се и кажете: „Колко хубаво!“

Беше ли Ви полезно?

Помогнете им да си помогнат сами

Точно както можете да управлявате само поведението си, вашият партньор е отговорен за това, което внася във връзката.

Ако вашият партньор е преживял травма или други ситуации, които могат да повлияят на поведението му, той може да се възползва от професионално напътствие.

Ако те са отворени към това, може да сте в състояние да действате като мрежа за подкрепа, за да ги насърчите да говорят със специалист по психично здраве.

Пример за подпомагане на тях да си помогнат сами

Да уведомите партньора, че разбирате защо изпитва проблеми с доверието, може да отвори вратата към предложението и на двамата да посещавате терапия за двойки като начин за установяване на доверие и по-добра комуникация.

Беше ли Ви полезно?

Вижте точно как казвате нещата

Думите са там, за да ни помогнат да предадем точно мислите си.

Може да не мислите активно за това, но начинът, по който казвате нещата, има значение, дори ако вашият партньор може да разпознае различно основно намерение.

Казването „Не бъди глупав“, когато вашият партньор прави нещо разсеяно, буквално означава, че той действа поради липса на интелигентност .

С течение на времето изявления като това могат да повлияят на самочувствието , а според изследване от 2014 г. високото самочувствие е свързано с удовлетворението от връзката и на двамата партньори.

Пример за преглед на това как казвате нещата

Ако вашият партньор изпусне чиния, пълна с храна, защото случайно се е спънал, вместо да каже: „Какво става с теб? Защо не внимаваш къде отиваш?“ казвайки нещо като „Добре ли си? Не се притеснявайте, случва се на всеки“, може да е по-малко вероятно да предизвика чувство на неудобство или негодувание.

Беше ли Ви полезно?

Насърчавайте интимността

Интимността, както емоционална, така и физическа, може да покаже колко важен е вашият партньор за вас.

Емоционалната интимност често включва споделяне на дълбоко лични мисли, вярвания и мечти. Физическата интимност обикновено е сексуален или нежен физически израз на връзката, която споделяте като двойка.

През 2014г. проведени изследвания установиха, че нивото на интимност оказва силно влияние върху удовлетвореността от връзката на двойката.

Пример за насърчаване на интимността

Всеки има уникално сексуално желание и не е необичайно двойките да имат различия в това отношение.

Можете да насърчите физическата близост, като създадете възможности. Може би организирате детегледачка за децата или приготвяте вечеря рано, за да не се налага партньорът ви да го прави, когато се приберат у дома.

Емоционално можете да насърчите интимността чрез разговор или игри. Задаването на въпроси „какво ако“ и въпроси „бихте ли предпочели“ може да бъде забавен начин за изследване на вътрешните мисли.

Беше ли Ви полезно?

Нека обобщим

Няма една единствена рецепта за успех, когато става въпрос за трайни романтични връзки. Но изграждането на пълноценни връзки е възможно с малко усилия и намерение.

Въпреки че всички ние имаме основни нужди във взаимоотношенията като привързаност, сигурност и приемане, начинът, по който тези нужди се задоволяват, може да варира от индивид на индивид.

Оценяването, например, може да бъде изразено чрез обич. Приемането може да се развие чрез отворена комуникация и изграждане на самочувствие.

Ако смятате, че имате допирни точки с партньора си, но просто не можете да определите какво липсва, терапията за двойки може да бъде добро място за изследване на динамиката на връзката ви.

Close