fbpx

8 неща, за които никоя жена НЕ трябва да се извинява

Неотдавнашно изследване показа, че жените се извиняват по-често от мъжете. И не защото са по-възпитани. Работата е там, че обществото десетилетия наред насажда чувство за вина за това, че изобщо жените имат мнение, желания или потребности. Но това не бива да продължава. Ето за какво жените не трябва да се извиняват според психолога Дебра Смуз.

1. Любовният ви статус

Да сте свободна, влюбена, в отворена връзка, омъжена… всичко това е вашият достоен избор. Какъвто и да е статусът ви във Facebook, вашата личност не се определя от ситуацията ви на личния фронт. Не е важно кой какво мисли по въпроса. Животът е ваш, а не на майка ви или на приятелките, които все „знаят“ как трябва да бъдат нещата.

2. Начинът, по който използвате матката си

Да раждате или не, колко често, колко пъти – това е само и единствено ваше решение.

3. Как си възпитавате децата

Вие сте перфектна майка или тайно изяждате шоколада на детето си? Който и начин на възпитание да сте избрала, това е само ваш избор. Няма определение за „истинска майка“, вие сте такава, каквато сте.

4. Колко често правите секс

Колкото ви устройва – толкова! Не правите секс без да имате желание – това вреди на психиката и отношенията ви.

5. Колко сте успешни

Вече сте над 30, а още не можете да се похвалите с висока заплата? Или просто сте избрала да сте домакиня? Последното определено изисква много повече способности и потенциал, отколкото мнозина могат да си представят. С каквото и да се занимавате, колкото и пари да печелите, работата не е важна само за вас, но и за цялото общество. Опитите да стигнете до успех, чието значение е зададено от други хора, няма да доведат до нищо добро. Може да почувствате моментна гордост, но след това бързо ще настъпи разочарование, защото душата ви не е там.

6. Дали се гримирате или не

Вярвате в естествената красота или предпочитате ярък и предизвикален грим – изборът е ваш. Важното е да сте сигурна в избора си и да не се чувствате длъжна да обяснявате защо правите или не дадено нещо.

7. Начинът, по който се обличате

Вашето лично усещане е най-добрият ориентир. Изборът на дрехите се отразява на самочувствието ви. Забравете за фразата: „Жена на твоята възраст не трябва да се облича така…“

8. За това как изглежда тялото ви

Може да се гордеете с плочките на корема си или с пищните си бедра. Каквото и да показва кантарът, който и номер дрехи да носите, това не определя вашата личност. Никой няма право да ви осъжда за това как изглеждате по бански или без него. Важно е само дали ви е комфортно в него.

Превод: Евгения Гигова за Iwoman.bg

Коментирайте във Фейсбук
Close