fbpx

7 изпитани начина да преодолеете раздяла

Няма значение дали вашата раздяла е приятелска или никога повече не искате да виждате бившия си. И в двата случая разделите са трудни. И макар че кутия сладолед и бутилка вино могат да помогнат краткосрочно, истината е, че лечебният процес отнема време. Затова ви предлагаме 7 изпитани метода, които ще ви помогнат да излекувате сърцето си и да започнете отначало.
Пуснете си тъжни балади

Оказва се, че слушането на песни като „Someone Like You“ всъщност е ключът към преодоляването на раздяла. Това смятат изследователите от британския университет Durham. Те са открили, че тъжната музика може да бъде форма на терапия, когато се чувствате подтиснати.
Започнете да си водите дневник
Просто вземете един тефтер и започнете да изливате чувствата си вътре. „Изследвания са показали, че писането за травматични преживявания може да бъде полезно, защото ви позволява да изградите по-обща представа за хаотичните случки. Важното е да го пишете в дневник, а не във Facebook.
Тъгувайте за връзката
Експертът по отношения Саматна Джейн препоръчва да си позволите да страдате и плачете за връзката си, но не завинаги. „Казват, че отнема половината от продължителността на връзката, за да я преодолеете, но ако сте с някого от 5 години, наистина ли искате да прекарате толкова дълго време в страдание?“ Със сигурност не. Науката е съгласна. Проучване, публикувано в The Journal of Positive Psychology, е открило, че повечето хора успяват да се съвземат след раздяла след 11 седмици. Джейн препоръчва да си определите период за страдание (например няколко месеца), след което да продължите напред.
Стойте настрана от интернет
Истината е, че всички от нас са го правили. След раздяла ние следим какво се случва с бившия ни в социалните мрежи. Наясно сме, че това е лошо за нас и ни вреди, но въпреки това го правим. Това е и научно доказано от изследователи от университета Brunel в Лондон. Според тях следенето на бившия ви онлайн удължава възстановяването ви. Затова за известно време стойте настрана от Facebook и Instagram.
Прочистете съзнанието си, разчиствайки дома си
„Когато сте готови, разчистете дома си от вещите на бившия си приятел, общи снимки и подаръци от него, създавайки пространство за нови неща и хора, които да дойдат в живота ви“, съветва д-р Шерман.
Преструвайте се, докато го постигнете
Скорошно проучване, публикувано в The Journal of Neuroscience, е отрило, че дори правенето на нещо, което ви кара да се чувствате, че се справяте с раздялата, всъщност може да ви помогне да излекувате разбитото си сърце. Това е така, защото вярвайки, че работите върху преодоляването на бившия може да активира части в мозъка ви, намаляващи болката. Записването на курс по готварство няма лечебни свойства, но ако вярвате, че може да ви помогне, това ще се случи. Съзнанието над материята.
Погрижете се за себе си
След като сте спрели да следите бившия си в социалните мрежи, най-вероятно имате повече свободно време, което да го посветите на себе си. Поглезете се, отидете на спа или пък си купете нови дрехи, с които да повдигнете самочувствието си.

Текст:iwoman.bg

Close