fbpx

5 невероятни ползи от целувката

Силен лифтинг ефект

Дори при най-обикновената и мимолетна целувка участие вземат цели 29 мускула. А това всъщност е една много добра и в същото време приятна гимнастика за лицето и тялото. Защо и за тялото ли? Защото при целувката участват не само лицевите мускули, а и тези на тялото (човек се навежда, извива, повдига, напряга…). Освен това докосването на устните ускорява сърдечния ритъм, намалява нивото на кортизола и най-важното – подобрява еластичността на кожата.

Ефикасна и приятна антистрес терапия

Според някои медицински изследвания, по време на целувка в организма ни се произвеждат естествени вещества, сходни по ефект на опиатите и близо 200 пъти по-силни като въздействие от… морфина. Най-полезна в това отношение е френската целувка (при нея активно участват и езиците на двамата партньори). Тя има силен антистрес ефект, изгаря между 3 и 13 калории за една минута, намалява болката (тъй като стимулира производството на серотонин, допамин и окситоцин), има съдоразширяващо действие (и по този начин облекчава менструалните болки и главоболието) и не на последно място – спомага за възстановяване на доверието между двамата партньори.

Използвай всеки удобен момент за целувки! Благоприятното влияние върху здравето е научно доказано!
Използвай всеки удобен момент за целувки! Благоприятното влияние върху здравето е научно доказано!

Покачва настроението

Целувката понижава нивото на хормоните на стреса и предизвиква вълна от удоволствие. При пламенното сливане на устните, тялото се отпуска, организмът отделя ендорфини и настроението се подобрява. Целувката намалява чувството на тревожност и е изключително благотворна в периоди на депресия. Според американски учени, благоприятният ефект от този акт на интимност се дължи на понижените нива на кортизола.

Укрепва сърцето, повишава имунитета

По време на целувка сърцето се натоварва почти колкото при една по-лека тренировка във фитнесзалата. Причината е, че целуването води до ускоряване на пулса, сърцето изпомпва повече кръв и така стимулира кръвообращението. Целувката освен това може да облекчи състоянието при някои сезонни алергии. Японски учени установиха, че това се дължи на понижените нива на протеина IgE. Но тази теория е все още на експериментално ниво и предстои да бъде доказана научно. Потвърдено е обаче, че целувката има положително въздействие върху имунитета – укрепва организма и стимулира производството на антитела.

Дава ни добър старт за деня

Всъщност става дума за сутрешната целувка. По последни изследвания, проведени в Германия, целувката за „добро утро“ ни помага да бъдем по-ефективни в работата си и с по-високо самочувствие. При това няма абсолютно никакво значение дали целувката е с партньор, родители или деца. Макар и да не е страстна, а просто проява на близост, тя има силен положителен ефект, който трае през целия ден.

Close