fbpx

За силата на женствеността, косата и вдъхновението

Прекрасна прическа, спуснати коси и… светът е мой! Да, ежедневие е на много жени – ставайки сутрин, да спретнат косите си и да завладеят света така, както само една жена може!

Възможно е обаче косите да са прибрани в небрежна прическа, за да прикрият труден момент и силата на женствеността да е поставена под въпрос. Много пъти при хормонални проблеми косата окапва, оредява и изтънява… Тема, която е неприятна дори и за най-силната жена.

Причината да напиша тези редове е те да са в услуга на жени, които тепърва преминават през това предизвикателство. Да поръсим с „щипка вдъховение“, да избегнем „пропуснатите ползи“ от неповторим момент и да остане лека закачка със съдбата, помогнала ни за едно по-добро „аз“. Ето и синтезирано „вдъхновенията“, почерпени от 7-годишния ми опит:

Пътят на силната жена не е единствено цветя и рози.

Истории на силни жени. Мария Калас, Одри Хепбърн, Джаки Кенеди, Роза Люксембург, Ева Перон… Опитът струва много скъпо, историята винаги има на какво да ни научи, примерът на силни личности действа вдъхновяващо, а от позицията на времето се разграничават нюансите на днешния ден. Пътят на силната жена не е единствено цветя и рози.

Минимално третиране. Парти, сватба или изискано мероприятие, на което хубавата прическа е желателна, понякога и задължителна. За една вечер с прическа (сешоар, преса и т.н.) е възможно да се върнем в изходна позиция, това допълнително ще забави процеса на възстановяване на косата. На помощ идват различни панделки, лентички, пъстри шалове, бижута, които се увиват около косите. Ретрото е на мода и нека дефектът да се превърне в ефект!

Вътрешно самоусъвършенстване. Не съм в пълния си блясък, но какво по-подходящо време да поработя върху личностното си израстване и професионалната си компететност? Нов чужд език, покриване на международен сертификат, курс по готварство, салса, хип-хоп танци – всяко ново действие е добро дошло!

Хормоналните лекарства влияят върху настроението и много често поради високото ниво на естроген настроения като безразличие, висока чувствителност, „жажда за плач“ са странични реакции. Това не е константа, затова най-добре е да не се губи време, а да се съгласува с лекуващия лекар. Щастливият човек е най-доброто лекарство срещу всяко едно предизвикателство.

Спорт. Изключително важно е натрупаният негативизъм да се „излее“, но не в сълзи, а в градивен начин за разрешаване на проблема. Фитнес, джогинг, табатайога, дори и почистване на дома – всички активности са в услуга на една жена, която трябва да се справи с хормонален проблем. Застоят действа разрушително върху психиката. Енергията поражда енергия!

Ясно назоваване на проблема. Първото впечатление е важно, хората се интересуват от външния вид на останалите, а за жените това си е класика. Неудобни погледи винаги ще има, най-добре е ясно изказване на проблема, а не неадекватно мълчание. В такъв сценарий любопитният се поставя в неловко положение и истината винаги помага.

Балансирано хранене. Възможно е да се качат килограми при подобен тип проблеми, но нека това да не е оправдание. С правилен хранителен режим и движение „пухкавото тяло“, следствие от дисбаланса, ще е само вероятност… Не активирайте ефекта на доминото, не забравяйте, че инсулинът също е хормон…

„И баба знае…“ В XX век медицината е напреднала, постоянно се разработват какви ли не средства против косопад. Старите домашни маски за коса, които се приготвят с подръчни средства, действително помагат. Домашни маски от кисело мляко, яйца, зехтин и т.н. Нищо не пречи, затова може да се пробва.

Емоционална стабилност. Нека се вслушаме в заобикалящата ни среда и погледнем философски на ситацията! Има причина за случващото се. Трудности винаги ще има, гаранции – никога. Затова наслаждавайте се… c’est la vie!

Любовта и подкрепата  на близките хора. Оставате на хората до вас да Ви помогнат, не се скривайте в черупката си, не драматизирайте, не се самосъжалявайте. Вслушвайте се в съветите на близките до вас хора. Всичко, от което имаме нужда, е ЛЮБОВ.

Вярвайте в себе си! Предизвиквайте себе си! Не отлагайте! Пробвайте! Обичайте! Мечтайте! Бъдете силата, вдъхновението, емоцията, отпечатъкът по пясъчната ивица, който и най-силната вълна не може да изтрие!

Автор: Неда Хабиб

Close