fbpx

3 урока от вашата раздяла

Причина: Раздалечихте се

Разделихте се без драми и скандали, просто връзката ви постепенно изтля и си останахте „просто приятели“, а не страстната двойка, която бяхте. И макар че все още можете да си довършвате изреченията, дори не си правите труда да си говорите.

Симеон и Йоана, сега на по 27 години, се запознаха в университета и заживяха заедно след завършването. „Не бяхме сгодени, но хората, в това число и аз, мислехме, че е само въпрос на време,“ казва Йоана. „На 25-ия му рожден ден Симеон го каза направо – обича ме, но имал чувството, че просто отбиваме номера. Той искал да емигрира в Нова Зеландия, а аз дори не знаех, което всъщност обяснява всичко.“

1. Урок номер едно: Поддържайте огъня.

Хората се променят, това е нормално, особено докато са още млади и трябва да се справят с работа, приятели и нови изживявания. С други думи – порастват. „Като поглеждам назад, виждам, че това, което исках като бях на 20, не е същото като сега,“ казва Йоана. „Благодарна съм на Симеон, че има куража да прекъсне нещата, когато му беше времето, вместо да се бяха влачили още години.“

Но не спирай да полагаш усилия. Отделяйте си общо време, в което да прекъснете рутината. Ако предишната ти връзка се разпаднала, защото сте спрели да полагате усилия, следващия път поддържайте огъня и правете разни неща заедно.

 

Причина: Спря да ти се обажда

Всичко беше супер, до момента, в който той си изгуби телефона, беше отвлечен от извънземни или, честно казано, се изниза като мокра връв. А ти остана в потрес.

Това определено е най-гадният начин да бъдеш зарязана, защото като няма никакво обяснение, пък било то и най-глупавото, ти се измъчваш с въпроси какво точно се обърка. Освен това, се чувстваш като пълен идиот всеки път, когато приятелите ти те питат къде е той. „Нямам представа защо Мишо изведнъж спря да ми вдига телефона и да ми се обажда,“ казва Катя. „Понякога майка ми ме пита къде и  какво става, а аз все нямам сили да й кажа истината.“

2.Урок номер две: Не забравяй приятелите си

Първо малко утеха: ясно е, че мъж, който няма куража да ти каже, че всичко е приключило, не е особена загуба.

Не губи много време в тръшкане, но попитай някоя доверена приятелка дали е забелязвала някакви признаци за намеренията му. Дали не си била прекалено настоятелна? Дали не си била прекалено ослепяла от любов и не си видяла, че не може да се разчита на него? Всъщност, да не е женен?

Нормално е в прилив на любов да го задушиш в чувства, което да го подплаши, и да подразни приятелите ти, които изведнъж се чувстват изоставени.

Другия път балансирай между партньора и приятелите.

Причина: Разделяте се, събирате се. И сега сте разделени.

Разделяли сте се и сте се събирали толкова много пъти, че вече никой не брои. Но този път определено, със сигурност, сте се разделили. Всички се отдъхват с облекчение.

„Това, което ме влудяваше във връзката ни с Иван беше, че тя беше 70% перфектна,“ казва Петя. „Когато беше добре, беше фантастично – еднакво чувство за хумор, общи интереси, подобна работа, страхотен секс – но на всеки два месеца имаше страхотен скандал, обикновено за пари, след който скъсвахме.“ После се срещаме за питиета и се сдобряваме. Това продължи три години – заедно, разделени и накрая си съсипах нервите.

3. Урок номер три: Научи се да слагаш край.

Връзката изисква компромиси, но всяко нещо трябва да има край. Една връзка, която е само 70% перфектна, не си заслужава усилията, ако заради останалите 30% се карате постоянно.

Вместо това, провери  самоуважението си и помисли дали тази връзка не служи за заместител на нещо, което ти липсва в живота? Ако прецениш, че си струва да продължите, потърсете професионален съвет, за да разберете какво трябва да се направи, за да продължите.

 

Причина: Изневери ти

Понякога изневярата действа шокиращо, но понякога е потвърждение на това, което подсъзнателно вече знаеш.

Калина проверила телефона на приятеля си Тодор и там намерила доста недвусмислени съобщения от Лора, която уж била просто колежка на Тодор. „Ако не подозирах, че нещо се случва, вероятно нямаше да му ровя из телефона,“ казва Калина. „Направо си отдъхнах. Беше започнал да се държи много особено.“

4. Урок номер четири: Ти си по-силна

Опустошително е да бъдеш предадена от някой, за когото си мислела, че познаваш добре, но не се отказвай от мъжете като цяло. Бъди честна със себе си и се опитай да разбереш какво не е било наред преди да забегне. Изневерите обикновено са симптом, а не причина за разпадането на връзката и замитането на проблемите под килима не е решение.

Но не се самоизтезавай. Можеш да си намериш някой много по-верен. „Трябваше да избирам между това да задържа Тодор на всяка цена, или самоуважението си,“ казва Калина. „Избрах самоуважението. И си обещах, че няма да позволя на никой друг да ми причини подобно нещо и станах по-силна.“

 

Причина: Ти му изневери

Доверието е основната съставка на връзката. Вероятно си го разбрала в онзи момент, в който той разбра за теб и треньора ти по фитнес. Той те погледна като пребито кученце и сега всички те мразят, защото си му разбила сърцето. „Ако трябваше да го направя отново, никога нямаше да изневеря на приятеля си,“ казва Симона. „Щях да пощадя чувствата му и просто да бъда честна. Нямаше да ми хареса, ако той ми беше изневерил.“

5. Урок номер пет: Бъди честна със себе си

Каква е причината? Беше ти скучно? Имаше проблеми във връзката? Ако можеш да определиш какво е предизвикало изневярата ти, вече си изминала половината път към покаянието. Ако е било моментна лудост, за която съжаляваш, се успокой.

Голямата ирония е, че подобна забежка може да засили комуникацията ви, но се изискват сериозни размишления и усилия, за да се поправи разбитото доверие. Ако наистина сте приключили, първо малко поработи върху самоуважението си, вместо да се лепнеш на първия срещнат сладур. Така е най-добре за всички.

И накрая – няма нищо по-дразнещо от това да ти повтарят да гледаш от веселата страна. Но по-добрата страна на днешната драма от раздялата е, че поне ще знаеш да не повтаряш същите грешки.

Текст:cosmopolitan.bg

 

Close