fbpx

3 начина да привлечеш щастието на твоя страна

Гушкането си е супер важно!

Чувстваш се самотна, напрегната или имаш болки в сърцето? Прегърни котка или куче!

Изследвания показват, че когато един човек и животно – например котка или куче – си взаимодействат, и при двете страни се отчита спад на кръвното налягане и намаляване на нивата на хормоните на стреса, докато имунната система се подсилва. Животните могат да се смятат за четириноги терапевти, защото подтикват хората да раздават и получават любов, и насърчават докосванията и милувките. С порасването ни и излизането от детството, тези неща стават все по-трудни за изразяване. В тази технологическа ера, по-специално, сме загубили способността си да се грижим и отглеждаме друго създание. Други изследвания показват, че деца, които са изразснали с животни, са по-общителни и по-лесно контактуват с останалите.

Oпитай нещо ново!

Кога беше последния път, когато опита нещо ново? Вълнуващо е да нарушиш обичайния си цикъл на живот. Когато се впускаш в непознати води и правиш неща, които никога не си правила, ще спечелиш нова перспектива за себе си и света.

Може да откриеш умение, което не си и подозирала, че притежаваш, или да се забавляваш повече, отколкото някога си предполагала.
Поощри любознателността си с тези идеи:
– Направи списък на нещата, които истински ти грабват вниманието, като например скачане с паращут или ориенталски танци
– Опитвай се да правиш поне по едно нещо на седмица, което задоволява любопитството ти, като например да прочетеш книга от жанр, който досега не си опитвала
– Води разговори с различни видове хора, за да изложиш пред себе си свежи гледни точки. Например – ако си спортист, опитай се да излизаш с „книжни плъхове”, които биха ти разкрили много от тайните на дебелите томове.
– Не попадай в капана на фразата „Не съм способна да го направ/прекалено съм тромава за това”. Бъди склонна да изглеждаш и да се чувстваш некомпетентна – направи го, тялото ти ще се приспособи и ще се отпусне.

По-оптимистично!

Трудно е да продължим да гледаме на нещата от хубавата им страна. Но ако се съсредоточим само върху негативното, ситуацията ще стане дори по-мрачна. 

Голяма част от негативизма, пред който сме изправени, е ненужен. Не е необходимо да следим за всяко бедствие, което съобщават по новините, нито да прекарваме времето си с хора, които фокусират вниманието си върху лоши случки. Слагай розовите очила и го раздай по-оптимистично:
Всяка сутрин, когато се събудиш, полежи няколко минути, мислейки какъв страхотен ден ти предстои!
Поднови кожата си, като поемаш по няколко дълбоки вдишвания през деня.
Направи си благодарствен списък и на него запиши нещата, за които трябва да си благодарна всеки ден
Избери общински проект, който е близък до сърцето ти, и отделяй време за него всеки месец. Да бъдеш част от нещо различно е голям стимул. Промените искат време, позитивна нагласа и последователни действия – ти можеш да бъдеш част от тях.
Повдигни настроението си, като залепваш и отбелязваш различни интересни мисли и снимки на екрана на лаптопа или смартфона си.

Close