fbpx

27 ПОДАРЪКА КЪМ ДЕТЕТО ВИ, ЗА КОИТО ЩЕ ВИ БЛАГОДАРИ В ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ

Щедростта не е да ми даваш това, което ми е нужно повече отколкото на теб, а онова, което на теб ти е нужно повече, отколкото на мен.“ Мисълта е на Халил Джубран.

Помислете си, колко са спомените от детството ви, свързани с материалните подаръци, които сте получавали. Често съм мислила за това какви подаръци си струва да даваме на децата си, които те няма да забравят. Какви са тези дарове, които ще направят живота им пълноценен?

И ето какъв е моят списък.

#1. ПОДКРЕПА

Понякога една обикновена дума на съпричастност и подкрепа може да промени живота на едно дете. Направете така, че детето ви да се чувства оценено – подарете му добра дума, подарете му своята положителна оценка.

#2. ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Окуражавайте детето си да има големи мечти. Така ще постигне повече, отколкото смята за възможно… и вероятно повече, отколкото вие смятате.

#3. СЪСТРАДАНИЕ/СПРАВЕДЛИВОСТ

Животът е несправедлив – никога няма да бъде справедлив. Но, когато бъде допусната грешка и има възможност тя да бъде поправена, нека вашето дете се чувства свободно да помогне за това.

#4. УДОВЛЕТВОРЕНИЕ

Един от най-големите дарове, които можете да дадете на детето си, е благодарността за всичко, за това, че имат това, което имат.

#5. ЛЮБОПИТСТВО

Учете децата си да задават въпроси – кой, къде, защо, какво, как и защо не. „Спри да задаваш толкова много въпроси“ са думи, които никога не трябва да излизат от устата на един родител.

#6. ДИСЦИПЛИНА

Децата трябва да научат всичко от самото начало, включително подходящото поведение за това как да постигнат целите си, как да се държат с околните, как да постигнат мечтата си. Дисциплината е нещо, което в никакъв случай не трябва да избягвате или да отлагате. Дисциплината учи децата как да бъдат последователни и позитивни.

#7. НАСЪРЧАВАНЕ

Думите притежават мощна сила. Те могат да създават и да унищожават. Обикновените думи, които казвате днес, може да се превърнат в позитивни мисли за успех на детето ви в бъдеще. Вашите думи могат да го тласнат към отчаяние или към успех. Подбирайте ги внимателно.

#8. ВЯРА В СЪПРУГА/ТА ВИ

Доверието и обичат включва и телата ни – изразяваме ги чрез очите, ума, сърцето. Не крийте докосванията си от децата, нека те бъдат част от ежедневното ви общуване. Децата забелязват жестовете ви и си създават представа за любовта и доверието между хората.

#9. ОЧИ ЗА КРАСИВОТО

Помогнете на децата си да намират красивото във всичко, което виждат и във всеки, когото срещат.

#10. ЩЕДРОСТ

Учете децата си на щедрост, като сте щедри към тях с вашите неща. Така те ще станат щедри един ден с техните.

#11. ЧЕСТНОСТ / ПОЧТЕНОСТ

Децата, които се научават да бъдат честни в ранна възраст, са много по-почтени като възрастни. Честните и почтени възрастни са по-удовлетворени от себе си и усещат живота си по-пълноценен, наслаждават му се повече.

#12. ОПТИМИЗЪМ

Вярата, че нещата ще се подобрят, дава сила, издръжливост и решимост. Това помага в отчаяния и трудни времена да продължаваме напред. Песимистите не променят света. Оптимистите го правят.

#13. ПРЕГРЪДКИ И ЦЕЛУВКИ

Чували ли сте родители, които казват на децата си, че вече са големи за прегръдки и целувки?Децата ви никога не са твърде големи за физически контакт с вас, който им носи топлина, нежност и позитивизъм. Така потвърждавате любовта си към тях.

#14. ВЪОБРАЖЕНИЕ

Ако сме научили нещо през последните 20 години, то това е, че животът се променя бързо. Светът утре няма да изглежда като този днес. И хората с въображение са тези, които не само го живеят, но го и променят.

#15. СТРАСТ КЪМ УЧЕНЕТО

Това е страст, която се култивира у дома. Четете, задавайте въпроси, анализирайте и излагайте аргументи – с други думи, обичайте да обичате да учите.

#16. ЛЮБОВ

Най-ценният подарък.

#17. ЗАЕДНОСТ

Ако едно семейство не се храни заедно, то не расте заедно. Обикновени неща като обяда или вечерята, но заедно на масата, е основната крачка към сплотеността.

#18. ЛЮБОВ КЪМ ПРИРОДАТА

Деца, които обичат света около тях, се грижат за него.

#19. ВЪЗМОЖНОСТИ

Подарявайте на децата си възможности да изпитат нови неща, да видят нови светове, да опитат нова храна – да разберат какво им харесва и в какво са добри. И, противно на общоприетото схващане, това не изисква много пари.

#20. ГОРДОСТ

Празнувайте малките неща в живота ви. В крайна сметкамалките постижения стават големи постижения.

#21. МЯСТО ЗА ГРЕШКИ

Децата са деца и именно това ги прави толкова забавни. Те се нуждаят от вашето търпение. Дайте им място и време да правят грешки, да експериментират, да изследват.

#22. САМОУВАЖЕНИЕ

Хората, които ценят себе си, имат самочувствие и самоуважение. Те имат ценности, които определят живота им като възрастни.

#23. ЧУВСТВО ЗА ХУМОР

Смейте се с децата си всеки ден – на вас и на тях.

#24. ДУХОВНОСТ

Вярата издига погледа ни над битовизма, над ежедневието, над всичко. Добре е да говорим с децата си, че ние сме нещо повече от плът и кръв. Да говорим за ума и сърцето, за волята и за душата. Да ги учим, че решенията в живота им се основават не само на това, което може да усетят с плътта си.

#25. СТАБИЛНОСТ

Да усещат отношение у дома като към член от семейството, на който може да се разчита и чиято дума се зачита, чието мнение е важно, е усещане, което създава у децата убеждението, че си тежат на мястото.

#26. ВРЕМЕ

Времето е единственият дар, който не можете да получите или да върнете. Затова помислете как разполагате с него. И колко от него получава детето ви.

#27. УНИКАЛНОСТ

Това, което ни прави различни, ни прави специални. Уникалността не трябва да се скрива. Тя трябва да се превърне в повод за гордост, да бъде оценявана и насърчавана, да й се наслаждавате.

Никой от тези подаръци не се продава в близкия магазин, нали?!

Close