fbpx

12 неща, които баба ми каза, преди да умре

Когато баба ми Зелда си отиде от този свят завинаги на преклонната възраст от 90 години, тя ми остави една кутия, пълна с разни неща от дома й, които, сигурен съм, знаеше, че ще оценя едва, когато порасна. Сред всички тях имаше стар тефтер с кожена подвързия, който тя бе надписала „Дневник на вдъхновението“.

През втората половина на живота си баба ми записвала в него свои идеи, мисли, цитати, текстове на песни и други неща, които са я развълнували по някакъв начин и означават нещо за нея. Спомням си, че докато растях тя често ми четеше откъси, а колкото по-голям ставах аз, толкова повече въпроси задавах и по-внимателно я слушах. Искрено вярвам и съм сигурен, че именно баба бе човекът, благодарение на когото имам цялата тази мъдрост днес.

Днес искам да споделя с вас някои от онези вдъхновяващи откъси от тефтера на баба. Направих всичко възможно да ги подредя хронологически, да ги редактирам и да събера съдържанието в 12 точки. Насладете се!

1. Вдишвайте бъдещето и издишайте миналото

Без значение къде се намирате и какво правите, винаги вярвайте, че в края на тунела има светлина. Никога не очаквайте, не предполагайте и не изисквайте. Просто направете най-доброто, на което сте способни, и оставете останалото такова, каквото си е. Защото след като вече сте направили възможното, ще видите ясно следващата си стъпка.

2. Животът може да бъде простичък

Единственото, което трябва да направите, е да се фокусирате върху едно нещо. Не трябва да правите всичко веднага и сега. Дишайте, живейте в настоящето и правете само онова, което е пред вас. Всичко, което вложите в живота, ще ви се върне умножено след известно време, просто това е естествения ход на нещата.

3. Оставете другите да ви приемат такива, каквито сте или дори изобщо да не ви приемат

Опитвайте се да говорите само истината, даже гласът ви да трепери. Ако бъдете себе си, ще донесете красота там, където не е съществувала. Вървете уверено по пътя си и не очаквайте от другите да ви разберат, особено ако не знаят накъде сте се запътили.

4. Вие не сте онзи човек, който сте били преди и това е съвсем нормално

Преминали сте през много възходи и падения, за да сте точно този човек, който сте в момента. През изминалите години са се случили стотици, дори хиляди неща, които са дали отражението си върху вашите възгледи, дали са ви безценни уроци и дори са ви помогнали да израснете духовно. Докато времето тече никой не остава същия, но някои хора все продължават да ви повтарят колко много сте се променили. Ако и на вас ви се случи това, просто им отговорете: „Разбира се, че съм се променил. В това се състои животът. Но аз съм все същия човек, с разликата, че сега съм по-силен отпреди“.

5. Всичко, което ни се случва, всъщност ни помага да израстваме, колкото и да ни е трудно да го разберем на момента

Важно е да знаем, че обстоятелствата ще ни направляват през цялото време, ще ни променят и усъвършенстват. Затова каквото и да правите – никога не спирайте да се надявате и да вярвате. Така и най-тънкото конче ще се превърне в най-здравото въже. Позволете на надеждата да стане ваша котва, повярвайте, че вашата история тепърва започва, че промяната в приливите и отливите накрая ще ви отведе към тихи брегове.

6. Никога не се стремете към богатство, стремете се към щастие

Този път ще ви помогне да видите истинската същност на нещата, а не тяхната ценова стойност. Накрая, рано или късно, ще разберете, че най-хубавите ви дни са били тези, в които сте се усмихвали на малките неща. Ценете моментите и бъдете благодарни за тях, без да търсите нещо в замяна. В това се крие същността на истинското щастие.

7. Бъдете решителни и положително настроени към живота

Разберете, че по-голямата част от вашите страдания и неудачи са предизвикани не от обстоятелствата, а от негативното ви мислене и отношение към тях. Усмихнете се на недоброжелателите си и им покажете, че те никога не биха могли да ви вземат това, което вие имате, а на тях им липсва.

8. Бъдете внимателни към най-безценните хора до вас – семейството и приятелите

Понякога любимият човек казва: „Всичко е наред“. Вгледайте се в очите му, прегърнете го и му кажете: „Знам, че не е така“. Спрете да се разстройвате, когато някой се сети за вас, само когато сте му необходим. Чувствайте се привилигировани от факта, че вие сте като малък фар за хората, чийто живот е изцяло обвит в мрак.

9. Понякога ще се налага да пуснете любимите си хора, за да могат да израснат

Защото най-важното в живота е не какво правите за него, а това, на което сте го научили да умее да прави сам за себе си, за да има успех.

10. Понякога трябва да се откъснете от хората, които не споделят интересите ви и да допуснете такива хора до себе си, които да ви помагат по пътя към самия себе си

Когато успеете да разберете кой всъщност сте и какво искате от живота, ще разберете и това, че невинаги хората, които сме познавали, са виждали нещата като нас. Запазете хубавите спомени, преоткрийте себе си и продължете напред.

11. Не е ли по-добре след време, обръщайки се назад, да си кажете „Не мога да повярвам, че го направих“, отколкото „Жалко, че не го направих“

В края на краищата хората винаги ще ви осъждат за това или онова… Така че спрете с опитите да впечатлявате другите по всевъзможни начини, а живейте, за да впечатлите себе си. И не забравяйте да се обичате толкова, че никога да не се налага да смъкнете собственото си ниво заради другите.

12. Ако търсите щастливия край, но така и не го виждате, вероятно е дошло време да потърсите ново начало

Вижте се отстрани и приемете, че дори и вие също понякога правите грешки, точно както всеки нормален човек. По този начин ще научите много. Защото само силните хора са тези, които се усмихват на проблемите, тъй като знаят колко тежка е била битката с тях. Те се усмихват, защото знаят, че няма да позволят нищо, което ги тегли надолу, да им попречи да изплуват отново.

Close