fbpx

11 начина да бъдеш харесвана

Иска ти се да бъдеш от онези мацки, които ги канят винаги и навсякъде – на всяко парти?! Ще ти кажем как да стане – при това веднага!

Забелязвала ли си как някои мацки привличат „почитатели” както цветята привличат пчелите? Предлагаме ти 11 изпитани и специално подбрани техники да правиш добро впечатление, които ще те превърнат от Пепеляшка в Принцесата на вечерта.

11 начина да бъдеш харесвана
11 начина да бъдеш харесвана

Сега, сега ще говоря с всички ви – един по един.

1. ФЛИРТУВАЙ
Харесваните мацки умеят да използват флирта съвсем естествено и го правят не само с представители на противоположния пол. Изобщо не е случайно, че те са търсена компания, защото, флиртувайки, те галят егото на другите хора, демонстрират близост, бъбрейки с тях, и ги увличат с шегите си. Статия в списание Time твърди, че „флиртът е емоционален капитал, който може да бъде използван като отплата за услуга. Той е удобен социален лубрикант, който намалява триенето от ежедневните отношения и е по-скоро стратегически преценен ход, отколкото романтична увертюра”. Недей да въртиш очи с досада – Time е сериозно издание, довери му се.

2. БЪДИ ЗАБАВНА
„Любимците” са много енергични хора и винаги са готови да опитат нещо ново. Това подсъзнателно кара другите са искат да са близо до тях, колкото се може по-често. Вместо дълги часове да претегляш плюсовете и минусите на всяко нещо, опитай се да действаш забавно и спонтанно. Ентусиазмът предполага, че дребните пречки няма да ти попречат да направиш това, което си си наумила. Помисли си за Парис Хилтън например и непрекъснатите й публични гафове. С хич-не-ми-пука държанието си обаче тя се изкачи на по-горно ниво на собствената си слава. Е, не те съветваме да й подражаваш безропотно (едва ли се кефиш на идеята да направиш бизнес от … ами, да ги наречем домашни видеоклипове), но със сигурност можеш да се поучиш от начина, по който тя се справя в напрегнати ситуации. Винаги бъди мила и готова да опиташ нещо ново. Внимавай как се държиш, за да не скапеш (съзнателно или не) нечие весело изкарване. Колкото повече увереност демонстрираш в това да диктуваш правилата, толкова повече „привърженици” ще печелиш.

3. ИЗСЛУШВАЙ
Никога не прекъсвай събеседника си, дори и да умираш да кажеш нещо. В повечето случаи хората просто искат да разказват историите си на някой търпелив слушател, отколкото да приемат съвети.

4. НЕ БЪДИ РЕВЛА
Проучванията сочат, че децата, които в сложни ситуации защитават себе си или приятелите си, се превръщат в едни от най-харесваните от останалите. Поемайки отговорност, вместо да търсят виновник, за другите те се превръщат в хора, на които може да се разчита, обясняват психолозите. Съвременните изследвания наричат такива личности „проактивни”. Те могат да разпознават моментите, в които трябва да се поеме отговорност – не обвиняват обстоятелствата, условията или липсата на самоконтрол. Държанието им обикновено е резултат от разумен избор, базиран на важните неща, а не продукт на моментното поведение, основано на чувствата. Трябва да умееш да правиш разлика – да изразяваш чувствата си (което е чудесно качество) е добре, но не трябва да се превръщаш в мрънкало. Така че следващия път, когато усетиш, че се оправдаваш, спри, преброй до 10 и си помисли какво ще спечелиш от това. Ако си бутнала вазата, признай си, а не обвинявай вятъра, че е отворил прозореца и е станало течение.

5. ДОКОСВАЙ
Разбира се, че не е добра идея да опипваш някой непознат, но трябва да се научиш да използваш изкуството на докосването, за да накараш околните да те възприемат по-добре.  Можеш да повишиш нивото на интимност между теб и познатите/приятелите си като сложиш ръка върху тази на събеседника си или върху рамото му в подходящ момент от разговора ви.

6. НЕДЕЙ ДА СЕ ПЕРЧИШ
Съвсем нормално е да искаш да бъдеш забелязана. Особено когато се срещаш с нови хора и се стараеш да ги впечатлиш с всички сили. Това включва и всички онези ненужни детайли от живота и постиженията си, които им споделяш – родословно дърво, гаджета, домашни любимци, любим цвят, любим магазин, любим чичо и т.н. Не е нужно винаги, когато разказваш за себе си, да излиза, че си суперултрамега готина – остави и на другите възможност да те похвалят. Всъщност, ако се перчиш твърде много, ще си създадеш не приятели, а врагове, защото няма нищо по-дразнещо от това някой да ти навира в очите собствените си успехи и да се държи сякаш никой друг никога не е постигал нищо в този свят. Разбира се, това не означава, че трябва да стоиш няма като статуя и да се взираш безизразно в стената. При следващото си запознанство поеми дъх и попитай събеседника си с какво се занимава или от какво се интересува. Така ще му създадеш усещане, че е специален и той ще се стреми отново да попадне в компанията ти, за да изпита усещането отново. И когато спечелиш благоразположението му, ще имаш време да разкажеш своите истории. Помни – колкото повече те харесват, толкова повече ще ти се доверяват, а това неминуемо ще те направи по-популярна.

7. БЪДИ ГОТИНА
Тези, с които излизаш, трябва да виждат само най-доброто от теб. Демонстрирай щастие, позитивизъм и баланс.

8. ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ
На кой не му харесва хубава вечер с приятели, вечеря, напитки и добра музика? И ако гостите биха могли да забравят някой от специалитетите, с които си се потрудила да ги посрещнеш, те никога няма да забравят гостоприемността ти. Да организираш парти е чудесен начин да спечелиш нови приятели и да увеличиш популярността си, защото така демонстрираш, че освен че не си стисната, си общителна и обичаш да се забавляваш. Ще ти дам пример с паркетния лъв Евгени Минчев – може и да не е от сой (все пак да не забравяме, че е бивш ватман), но екстравагантните партита, които организира, работят за името му вместо самия него. Според психолозите, когато каниш хора на гости, индиректно ги задължаваш да бъдат мили с теб и да ти отвърнат с подобни покани. Когато правиш купон, непременно позволи на поканените да доведат приятел със себе си. Колкото повече хора дойдат, толкова повече контакти ще имаш в собствената си социална мрежа. Ако не можеш да си позволиш лъскаво парти, организирай скромно тържество у вас дори и само с няколко приятели. Предложи гостоприемството си на някого, който има нужда от място за работа или просто иска да си побъбри с някого. Ако някой е закъсал след късно парти, приюти го на дивана в хола  Колкото повече великодушие демонстрираш, толкова повече хората ще се опитват да ти отвръщат със същото. Ако другите казват приятни неща за теб, ставаш по-популярна и сред тези, които не те познават толкова добре.

11 начина да бъдеш харесвана
11 начина да бъдеш харесвана

Сложи маската на секси домакиня.

9. УХАЙ НА ХУБАВО
Учените са категорични, че донякъде чрез миризмите мозъкът ни определя кое е хубаво и кое не е добре за нас. Психолозите допълват, че човешките емоции много зависят от ароматите. Настроението със сигурност се влияе от миризмите. Ако лек полъх на аромат докосне носа, това изостря вниманието и любопитството. Лавандуловите основи настройват за приятно усещане, а комбинацията с евкалипт отваря дробовете, тонизира и кара околните да те слушат по-внимателно. Когато съумееш да ги обезоръжиш така, непознатите ще се отпуснат по-лесно в разговора ви.

10. ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО
За да накараш хората да те харесват, трябва да  им покажеш, че си открита и че могат да ти се доверят. Изследване на Швейцарския институт по търговия и комуникации показва, че първото впечатление при запознанство активира хипоталамуса – това е частта от мозъка отговорна за инстинктите – който „преценява” отсрещния на базата на невербалната комуникация и след това го категоризира като „приятел” или „враг”. Ако по някаква причина се задейства механизма за „враг”, всички рецептори в мозъка се затварят, блокират, и човекът срещу теб автоматично става един от онези, на които не бива да се доверяваш. Затова е много важно да знаеш как да си служиш с думите, интонацията и погледа си, за да можеш да бъдеш възприета добре. Не кръстосвай ръцете си и не се мръщи – това са негативни жестове. Създай си навик да се усмихваш на всички – на портиера, на чистачката в офиса, на колегите. Усмивката гони напрежението, индикира дружелюбност и позитивна нагласа и носи усещане, че си забавен човек, с когото си струва да се общува. Положителните жестове и спокойните ти и любезни маниери в разговора показват, че си уверена и заслужаваш доверие, т.е. точно това, което искаш да привлича другите към теб.

11. УСЪВЪРШЕНСТВАЙ СЕ
Да бъдеш харесвана не е печалба от тото, която ще те крепи цял живот. Тайната на популярността се крие в това, че трябва да работиш за нея ежедневно. Пол Греъм, откривателят на първото уеб приложение и на спам филтъра, е анализирал защо т.нар. загубеняци не са били особено харесвани в училище. Неговият извод е, че „да бъдеш възприеман добре, не е занимание ей така между другото, особено когато си в конкурентна среда каквато е гимназията например”. Затова, ако не искаш да бъдеш далеч от очите и вниманието на другите, намери време и начин да общуваш с приятелите си и хора, които са важни за теб. Можеш да вложиш старанието, с което изправяш косата си или бъбриш с готиния фитнес инструктор, в съзнателна тактика да изградиш полезни и здрави контакти. Отдели си 15-20 минути на ден, за да поприказваш с най-близките си приятелки. Така не само ще си излееш душата, разказвайки им за гадния колега, който ти трови живота, но и ще си в час коя какво прави. През уикенда не се отдавай на бездействие и мързелуване у вас, а излез навън и се виж с някой на кафе или за чашка питие – дори и само за час. С времето ще си създадеш репутация на мацка, на която не й пука само за себе си, но и за другите, и те ще търсят компанията ти. Умението да създаваш добро впечатление ще ти осигури приятни мигове с познати и непознати винаги и навсякъде.

Close