fbpx

10 странни, но сигурни признака, че сте интелигентен човек

Докато едни учени спорят кое е по-важно – коефициентът на интелигентност (IQ) или емоционалната интелигентност (EQ), трети се заемат съвсем сериозно да изследват дали външния вид и поведението на човек оказват влияние върху неговия интелект. И стигат до неочаквани изводи.

Оказва се, че височината, теглото, цвета на очите, дори дължината на пръстите ни имат отношение към нашето IQ. Проверете дали се откривате в някои от тези признаци, може пък да се окаже, че в скромната ви личност дреме брилянтен ум! Ако ли пък не – не се притеснявайте, всяка правило си има изключения. Може би си точно ти.

10. Шумна компания или самота?

Интелигентните хора не се нуждаят непременно от голяма компания, за да се забавляват. Водещи психолози установили, че постоянното общуване с различни хора по-скоро уморява хората с висок коефициент на интелигентност, затова те предпочитат моментите, в които са насаме със себе си.

9. Кога се научихте да четете?

Въпросът не е в това, че умните деца се научават да четат по-рано, а обратно – четенето прави децата по-умни. Според британски учени всичко е очевидно: колкото по-рано сте се научили да четете, толкова по-широки са хоризонтите ви. Разбира се, това важи за хората, които не се ограничават само до един жанр или автор.

8. Вие сте по-голямото дете в семейството

По-големите деца се оказва, че почти винаги имат малко, но статистически значимо предимство по отношение на интелигентността. Според учените тази разлика не се дължи на биологични или генетични фактори, а на психологическото взаимодействие между родителите и децата.

Тук си заслужава да отбележим факта, че Дмитрий Менделеев е последното, 17-о дете в семейството, но това не му пречи да създаде периодичната система от химически елементи и да влезе в световната история.

7. Колко сте високи?

По-високите деца често получават повече точки в тестовете за интелигентност, а в зряла възраст печелят повече пари. Поредица от тестове доказала, че бързорастящите 3-годишни деца се справят с различни задачи много по-добре от по-ниските си връстници.

6. Вземали сте уроци по музика?

Децата, които в продължение на 9 месеца са изучавали някакъв клавирен инструмент или са вземали уроци по пеене, имат по-висок индекс на интелигентност в сравнение с децата, посещавали театрална група или тези, които не са имали някакво странично занимание. Дали децата са по-интелигентни, защото са избрали музиката, или музиката ги е направила такива – учените все още спорят по въпроса.

5. Колко тежите?

Безсърдечно проучване във Франция доказва, че по-слабите хора са с по-висок коефициент на интелигентност. Според анализа тънката талия е пряко свързана с нашето IQ. Обяснението: високоинтелигентните хора обикновено печелят повече, а добре платените могат да си позволят здравословен начин на живот.

4. И все пак мразите да спортувате

Хората на интелектуалния труд са по-малко подвижни и обратно – тези, които не изпитват сериозен глад за знание, са физически по-активни. Надарените хора предпочитат занимания, които изискват постоянство и умствени усилия, например играта на шах.

Като имаме предвид предишната точка стигаме до извода, че сме попаднали в омагьосан кръг – заради ниската физическа активност качваме килограми, което пък се отразява на интелектуалната ни мощ. Изводът е ясен – всичко е в баланса.

3. Какъв е цветът на очите ви?

Невероятно, но хората със светли очи по правило са по-интелигентни от тези с тъмни. Притежателите на кафяви очи няма нужда да се безпокоят: те имат други силни страни. Светлооките се справят по-добре със ситуации, изискващи задълбочен анализ, докато силата на тъмнооките е в бързата реакция.

2. Чувствителност към звуците?

Скърцащ под, хрупане на чипс, дори тежко дишане – всички тези звуци от всекидневието ни могат да се окажат вбесяващи за по-интелигентните хора. Учените открили силна зависимост между способността на човек да се справя с даден проблем и невъзможността му да се „изключва“ от звуците на външния свят. Това състояние дори си има съвсем реално име – мизофония.

1. Кой пръст е по-дълъг: безименният или показалецът?

Погледнете ръцете си. Кой от пръстите ви е по-дълъг – безименният или показалецът? Този метод предполага, че колкото по-дълъг е безименният ви пръст, толкова по-лесно се справяте с пространствени задачи и тестове по математика. Словесните обаче ви затрудняват. И не само това. Успехът във финансовите дела също може да се определи по дължината на пръстите. Доказано е, че повече пари печелят хората, на които безименният пръст е по-дълъг от показалеца.

Източник: 10te.bg

Close