fbpx

10 признака, че се намирате в едностранна връзка

Балансът в отношенията е много важен за щастието във всяка връзка. Небалансираните отношения, в които единият партньор дава много повече, отколкото получава създават напрежение, усещане за недооценяване, за липса на любов и уважение. Истинска рядкост е да откриете партньор, с който да се чувствате изцяло равнопоставени и отношенията ви да са балансирани, а даването и вземането да е 50 на 50. Звучи като истинска идилия, но не е невъзможно. Освен това не е и нужно. Няма как всичко в живота и отношенията да е напълно поравно, но пък може да се избегне онова усещане за едностранчивост във връзката, което накрая убива щастието.

Какви могат да бъдат причините за едностранна връзка?

Възможно е тя да се изразява в това, че единият партньор е по-отдаден в емоционален план. Но с течение на времето това започва да става твърде изтощително за раздаващия се. Получаващият може да е егоцентрик, егоист, да е нарцис. Възможно е да е свикнал да получава всичко и да смята, че му се полага. В началото на връзката невинаги можете да усетите тези черти от личността. Но с течение на времето напрежението между партньорите неизбежно се повишава.

Хората, които имат неспокоен или привързващ се стил на обвързване, са най-честите жертви на едностранните връзки. Страхът от оставане сами, нуждата от доказване на любовта и валидирането в отношенията е важно за тях, за да се чувстват пълноценни.

1. Партньорът ви постоянно отменя общите ви планове

Партньори, които са свикнали да се възползват от готовността на половинките си знаят, че те са винаги до тях и ще се съгласят с всичко. Ето защо такива личности често правят каквото решат без да се съобразяват с партньорите си, отменят планове без да се извиняват, защото знаят, че ще им се размине. Дори да има негодувание или конфронтация, те имат своите методи за обезоръжаване, в което ще ви накарат да се чувствате неудобно, че изобщо изразявате недоволство.

2. Не отделя време за вас

Егоизмът е много широко застъпен в едностранните връзки. Той бележи всяко действие на партньора ви, с което той показва, че вашето мнение и чувства не са чак толкова важни. Предпочита да отделя повече време за себе си, отколкото за вас или връзката ви. Поставя себе си на първо място.

3. Държи ви настрани

Една много важна част от ангажиращата връзка е и двамата партньори да включват половинката си във всеки аспект от живота си. Въпреки че всеки се нуждае от лично пространство, общите преживявания са ценни и сплотяващи. Ако партньорът ви ви държи настрана от случващото се в живота му, не споделя, не ви взима със себе си с приятели, близки или изобщо в свободното си време, това е много лош знак за вашите отношения и степента на ангажираност.

4. Той ви изцежда

Емоционалното изцеждане може да е пагубно за психиката ви. Чувствителните и емпатични личности, които са свикнали да се раздават и да влизат в положението на партньорите си са най-често страдащите страни в една такава небалансирана връзка. Взимащите партньори усещат нагласата на раздаващия се и го изцеждат до краен предел.

5. Не можете да определите как се чувствате

В едностранна връзка е трудно да бъдете себе си. В такива отношения често раздаващият се партньор се нагажда според нуждите на взимащия. Това изкривява поведението, нагласите, дори думите. Общуването става едностранно, потискат се емоции, изказвания, гневът се спотаява, преглъщат се пренебрежителни думи и действия. В такива условия е трудно човек да бъде себе си без да се чувства потиснат.

6. Партньорът ви иска всичко по неговия начин

Когато партньорът ви се опитва да надделява във всичко, това е сериозен признак на едностранна връзка. Той смята, че винаги е прав. Налага мнението си. Иска от вас да се съгласявате с всичко, което казва и което смята за правилно. Съпротивата ви бива атакувана с всички средства, с които се опитва да ви разубеди.

Ако сте постоянно потиснати във връзката си, с течение на времето ставате все по-раздразнителни. Започвате да се възмущавате от поведението на партньора ви. Имате нужди, които винаги остават на заден план и това предизвиква надигане на напрежение у вас.

8. Вие сте инициаторът на всичко

В едностранните връзки единият партньор се опитва да подтиква връзката да върви напред. Ако само вие се стараете да организирате пътувания, излизания с приятели или роднини, занимания с хобита, вечери в ресторанти, изобщо всички активности, които една двойка може да прави заедно, това е лош знак за осезаема едностранчивост в отношенията.

9. Само вие се извинявате

Едностранните отношения предполагат и небалансираност в поемането на вина. Партньорът ви ви изкарва виновни за всичко. Кара ви да изпитвате угризения за думите и действията си. Той ви притиска да се извините, дори да нямате реална вина.

10. Постоянно ви пренебрегва заради приятелите си

В една нормална и хармонична връзка повечето от приятелите стават общи. Ако връзката е едностранна и единия от партньорите държи настрани „своите“ приятели и общува с тях без да включва другия партньор (или да го включва много рядко) – това е сигнал не само, че връзката е едностранна, но и е възможно тя да отива към своя край…

Close