fbpx

10 невероятни Първи дами, които напълно засенчиха съпрузите си

Първите дами се радват на не по-малко внимание от своите съпрузи. Те трябва винаги да изглеждат елегантно и дори бляскаво, защото са модел за подражание на милиони. Те имат нелеката задача да са безупречни във всяка сфера – от социалните дейности през семейството, та чак до модата.

Някои Първи дами се справят добре, други предизвикват скандали, а трети – се опитват да избягат от тази своя роля. Е, днес няма да говорим за такива Първи дами, днес ще говорим за 10 удивителни жени, които са успели да засенчат дори съпрузите си. Те притежават чар, стил, остър ум и силен характер, благодарение на които са спечелили сърцата на милиони.

1. Жаклин Кенеди, САЩ

„Моята задача е да покажа на света, че Америка не е държава с лош вкус“, казва Жаклин Кенеди, съпругата на американския президент Джон Ф. Кенеди. И напълно успява да изпълни задачата си- като модна икона Джаки продължава да вдъхновява дизайнери и режисьори.

„Роклята трябва да е достатъчно прилепнала, за да показва, че сте жена и достатъчно отпусната, за да показва, че сте дама“, шегува се Жаклин Кенеди. Тя очарова хората със своята изтънченост, нежност, хумор, остър ум и дълбоката отдаденост към съпруга си.

2. Мишел Обама, САЩ

Мишел Обама успя да спечели уважението на народа, благодарение на своята естественост. В Америка, която все повече страда от проблема със затлъстяването, тя създаде програмата „Да се раздвижим!“ и устрои градина в Белия дом, давайки пример за здравословно хранене.

Нейният усет за стил също заслужава специална похвала – тя залага на женствените и модерни тоалети. С някои публични речи Мишел засенчи дори съпруга си Барак Обама.

3. Грейс Кели, Монако

Красивата и успешна холивудска актриса се отказва от кариерата си в киното, за да стане принцеса. Тя се омъжва за принца на Монако Рение III.

Но тя не очарова само с изящество, но и с добрината си. На първия си Коледен бал като принцеса Грейс кани деца от цял свят в княжеството. За съжаление, през 1982 г. принцесата умира в катастрофа, но завинаги остава истински пример за подражание.

4. Карла Бруни, Франция

Успешен топ модел, певица и поетеса, притежаваща красота и интелигентност – светът я познаваше дори преди да разбере за политиката на Никола Саркози.

Въпреки скандалното си минало, Карла бързо става любимка на френските жени, главно благодарение на свободолюбивия си характер. Гледайки двойката се чудим кой е спечелил повече от този брак?

5. Мелания Тръмп, САЩ

Семейство Тръмп поражда различни чувства сред хората, но едно нещо е сигурно – Мелания хваща погледа на всички. Тя започва кариерата си на модел, когато е на 16 г. и участва в ревюта в Милано и Париж.

През 1999 г. Мелания се запознава с Доналд Тръмп. Първоначално тя не е заинтересувана от милиардера и му отказва, но той започна да я ухажва толкова настоятелно, че скоро чувствата му са оценени и Мелания променя мнението си. Засега тя блести със своя безупречен стил, тепърва ще се доказва и като пример за подражание.

6. Шантал Бия, Камерун

Първата дама на Камерун не може да остане незабелязана. Шантал е силно отдадена на благотворителността и често е ангажирана с различни проекти.Първият Африкански международен референтен център за изследване на превенцията и управлението на ХИВ/СПИН дори носи нейното име.

Извън страната си милата и чаровна първа дама на Камерун е известна повече благодарение на съпруга си – президента Пол Бия.

7. Шейха Моза бин Насер ал Миснед, Катар

Нейно Височество шейха Моза бин Насер ал Миснед, съпруга на бившия емир на Катар, е една от най-стилните дами на Изтока. Въпреки традициите в региона, Моза се появява на публични места без було на лицето си. Освен това има докторска степен, удостоена е с Ордена на Британската империя и е специален пратеник на ЮНЕСКО.

Смятана е за „сивия кардинал“ на Катар, който дърпа конците. Достатъчно е да споменем факта, че настоящият емир Тамим бин Хамад ал Тани не е най-големият син в семейството. Противно на обичайните принципи за наследяване, на трона на Катар се възкачи синът на шейха Моза, а не законният наследник. Сред постиженията й са модернизацията на страната и установяването на отношения със Запада.

8. Кралица Летисия, Испания

Летисия, съпругата на крал Филип VI, е красива светска дама, модна икона и майка на две очарователни дъщери. В чужбина кралицата е дори по-известна  от съпруга си – поне сред жените, тъй като модните списания постоянно пишат за нея. Преди да стане кралица Летисия има блестяща кариера на журналист. След като става принцеса, тя печели много награди за постиженията си за защита на децата и насърчаването на културата и образованието.

9. Кралица Рания, Йордания

Елегантната дама е съпруга на краля на Йордания и майка на четири деца. Историята на Рания е като на съвременна Пепеляшка. Тя е съвсем обикновено момиче, което работи в банка в Аман. Съдбата обаче има други планове за нея и в банката я среща с бъдещия й съпруг.

Кралицата казва, че се смята за типична арабска жена и отдава по-голямата част от времето си на семейството. Но в същото време оглавява фонд, който се бори за правата на жените, обявила се е твърдо срещу злоупотребата с деца, подкрепя програми за ваксинация и даряване на органи и цели да снабди всички училища в Йордания с компютри. Рания участва активно в международната политика и е патрон на различни видове изкуства.

10. Пън Лиюен, Китай

Съпругата на президента на Китай Си Цзинпин е известна китайска певица. Когато среща бъдещия си съпруг през 1986 г., почти никой не е чувал за него, но Пън Лиюен е добре известна и обичана. Тя е умна, има силен характер и упражнява значително влияние в страната. И ако това не е достатъчно, за да ви впечатли, ще кажем, че тя е генерал-майор.

Пън е наричана от народа „Феята на божурите“. Божурът е особено почитано цвете в Китай, тъй като се свързва със символа на императора и въплъщава идеята за красота и чувственост.

Текст:dama.bg/от Ивелина Иванова

Close