fbpx

10 начина да се чувстваш страхотно в тялото си

Ако, както повечето от нас, си добила навика редовно да заставаш пред огледалото и да оглеждаш критично всички дребни недостатъци, които (ти се струва, че) виждаш, само си представи как един хубав ден заставаш на същото това място и откриваш, че изглеждаш абсолютно съвършено. Вероятно ти се струва невъзможно, но сега е моментът да промениш мнението си. Няколко позитивни за тялото ти стратегийки може да се окажат напълно достатъчни. Не-е-е, не се притеснявай, не се изискват ненормално фанатични режими и диети.
Започни с прогонването на всички „токсични“ мисли и започни да се чувстваш точно както трябва – добре в тялото си.

1. НОСИ ДРЕХИ, КОИТО ТИ ХАРЕСВАТ
Уморена ли си от ежедневните ти опити да се набуташ в супер фешън и хипер тесните си дънки с ниска талия и повдигащи гърдите ти бюстиета, стягащи талията ти до степен, в която невинаги можеш да си поемеш дъх, както трябва? Ами, просто недей. Да следваш модата, дори когато не ти отива, единствено ще те кара да се чувстваш нещастна и не особено секси. Трикчето е да носиш само това, което те кара да се чувстваш страхотна. Начинът, по който дрехите са демонстрирани в женските списания, е такъв само за вдъхновение. Вземи тази част от идейките, които ти харесват, а след това им добави индивидуалния си стил. „Високите токове са любимият ми секси трик“, споделя 22-годишната Анелия*. „Преди да изляза, обичам да се разхождам вкъщи с чифт убийствено високи обувки – с тях краката ми изглеждат по-дълги и тънки.“

2. БЪДИ ГОЛА ПО-ЧЕСТО
Искаш да се чувстваш по-удобно в собствената си кожа? Прекарай известно време насаме с прелестите си. „Когато съквартирантите ми не са вкъщи, обичам да върша домакинската си работа чисто гола“, сподели пред нас Силвия* (24).
Начинът, по който ти стоят дрехите, често определя как се чувстваш – слаба, закръглена, дебела – така че без този своеобразен „мерител“ ще ти е по-лесно да се чувстваш свободна и секси. Преди да се облечеш, погледни отражението си в огледалото. Опитай да подминеш негативните мисли и просто се усмихни. Защо да обръщаш внимание на размера, формата или цвета на нещо, когато имаш цял нов ден пред себе си?

3. ИЗПИТВАЙ УДОВОЛСТВИЕ ОТ СОБСТВЕНАТА СИ КОМПАНИЯ
Да си осигуриш поне малко време, което да посветиш изцяло на себе си, независимо какво ще включиш в „програмата“, ще свърши чудеса със самочувствието ти. Направи си пилинг. Отиди на масаж. Прочети нещо интересно. Слушай музика. Покани приятелка на гости. Правенето на неща, които ти доставят удоволствие, ще промени настройката ти за живота. Дори просто една вана ще ти помогне ужасно много да се почувстваш по-добре в тялото си. Начинът, по който пяната се натрупва около тялото ти, те кара да бъдеш по-чувствена и по-жива. Фокусирай вниманието си над пищността на тялото си. Усети нежността и закръглеността на извивките му и се наслади на усещането на собствените си докосвания…

4. РАЗКЪРШИ СЕ

За да повишиш самочувствието си моментално, приготви се да се поизпотиш. Надуй уредбата до дупка и се развилней по средата на всекидневната – добро начало. А защо не се запишеш на салса или белиденс? Тези танци са идеални да се научиш на правилните движения, чрез които задръжките ти мигом да изчезнат! „Записах се на уроци по танци на пилон“, разкри пред Cosmo Лидия* (29). „По принцип съм доста срамежлива и не бих танцувала по този начин пред хора, но по време на уроците направо се превръщам в нов човек.“
Физическите упражнения помагат на тялото ти да изпуска ендорфини – а така със сигурност се чувстваш много по-добре. Танците пък ускоряват дишането и сърдечния ритъм – а това има успокоително въздействие над духа.

5. ОПИТАЙ ДА ПОГЛЕДНЕШ НА СЕБЕ СИ КАКТО БЛИЗКИТЕ ТИ ХОРА
Кажи честно… Наистина ли вярваш, че приятелите ти са обсебени от големината на дупето ти? Хората в живота ти, които те обичат, наистина ги е грижа за теб и обожават да бъдат в твоята компания, със сигурност знаят, че притежаваш много повече качества от просто физически данни. Това е въпрос на избор – избор да те оценят като завършена личност. Фокусирай вниманието си над силните си страни. Кои са те? Добър слушател ли си? Забавна ли си? Не позволявай собствената ти самооценка да се ръководи от начина, по който възприемаш тялото си.
Както казва 26-годишната Ива*: „Имам навик след секс винаги да придърпвам чаршафа, за да скрия тялото си. Сега се опитвам да си припомня, че, ако гаджето ми наистина не го е грижа за целулита ми или големината на дупето ми, от това просто няма смисъл.“

6. БЪДИ РЕАЛИСТ
Следващия път, когато си по магазините, във фитнеса или просто на плаж – огледай се – не е нужно да имаш кой знае колко набито око, за да забележиш, че повечето жени имат целулит, коремче и не съвсем перфектни дупета. Сама можеш да промениш мислите и настройката си. Ако сама избереш да изопачаваш представата си за света с постоянна диета от (минали през фотошопа) идеални образи на звездни личности и моделки, сама ще се затрудниш неимоверно да се почувстваш добре в тялото си някога. Подхрани собственото си самочувствие, като се опиташ да виждаш прекрасните черти на истинските жени – да, точно тези, които са навсякъде около теб и каквито всъщност са въпросните моделки, преди да са минали през магията на фотошопа.

7. Не задълбавай във всички свои миниатюрни недостатъци
Ако насочването на прожекторите изцяло към теб просто не е в стила ти, дръж няколко свещи под ръка или си инсталирай регулатор за светлината – светлината, която създават те, е изкусителна и примамлива. „Погрижих се светлината в спалнята ми да е приглушена с китайски фенери вместо лампа“, признава си Диди* (23). „Така се харесвам повече, когато изпробвам различни нови дрешки. Освен това преди да се преоблека, се мажа обилно с овлажняващ лосион, за да изглежда кожата ми по-лъскава. Чувствам се много по-красива.“

8. РАЗСЕЙВАЙ СЕ
Организирай събирания с приятелките си, които не включват храна, заведения и места, за които трябва да се издокараш или да внимаваш колко калории поглъщаш. По-добре излизайте на кафе, на разходка или се запишете заедно на забавен курс. Промяната е чудесна стратегия за разпускане. Ако често ти се случва да се притесняваш за храната или визията си, направи това, което е нужно, за да спреш този пагубен навик. Осъзнай, че това е просто лош навик, но за да се промениш, трябва да бъдеш доста решителна. Преднамереният избор да се отдадеш на нови дейности, развива други аспекти от огромното разнообразие от дивотии, които може да свършиш, подхранва самочувствието ти.

9. ВДЪХНОВИ СЕ ОТ ИЗКУСТВОТО
Чувстваш се, сякаш никога няма да доживееш поне малко да заприличаш на общоприетата идея за съвършенство? Защо не се запишеш на час по изкуство или не посетиш изложба в музей? Ужасно добре ще ти се отрази да оцениш чуждата гледна точка за женските форми, особено тези на ренесансовите творци. Съвсем скоро ще осъзнаеш, че красотата се определя от времето и културата. Погледни на красотата през очите на художниците от Ренесанса. Разгледай внимателно пищните форми на жените от картините. Тези жени са били обичани, желани и боготворени, точно каквато си ти.

10.  МИСЛИ ПОЗИТИВНО
Ако се уловиш да мислиш негативно за тялото си, опитай да разпознаеш тези мисли като глупави и неправилни. Може би ще ти бъде от полза, ако ги напишеш на лист хартия, като до тях добавиш разумни пояснения и алтернативи. Закачи листчето с позитивните си „мантри“ някъде, където можеш да го виждаш и четеш цял ден.
Звучи ти смахнато? Може би си права, но наистина помага. „Когато и да се почувствам депресирана за наедрелите ми бедра, си повтарям: Ако ме харесват, значи ме харесват, ако не – не”, споделя Диди* (21). „Ако един мъж те харесва само заради тялото ти, връзката ви едва ли ще просъществува.“ И ти не би го искала.

* Имената са променени.

Close