fbpx

Само за жени! 10 урока за красиво носене на годините по френски

Само за жени! 10 урока за красиво носене на годините по френски

Във Франция бройката на красивите и елегантни жени след 50 години е просто поразителна. Тези жени спокойно носят поли над коляното, изглеждат прекрасно, дори и кожата им да не е толкова идеална. Те не се страхуват да остаряват и се чувстват комфортно във възрастта си, предава AdMe.ru, като се позовава на сайта Woman-delice.

Ето как да се постигне красиво остаряване според 10-те правила от книгата „Уроци по красиво остаряване: тайните на френските жени“ на Ребека Плантер:

1. Активният начин на живот остава активен до преклонна възраст

Във Франция активният начин на живот се явява част от националната култура и не е прието с възрастта да се отказват от него.
Французите ходят на походи, катерят планини, играят тенис, тичат в парка, карат ски и т.н. И това е начин на живот, а не любов към спорта. През отпуските французите предпочитат да пътуват нанякъде, където трябва да се прави нещо, а не просто да се търкалят на плажа под чадъра.

Французойките обаче не се претоварват със сериозни спортове, за разлика от американките, тъй като смятат, че всяко насилие над себе си е вредно за дамското самочувствие.

2. Чувството за хумор като мощен антиоксидант

Прочутият френски сарказъм помага на французойките да не възприемат своята възраст и стареенето като драма. В нито един друг език няма толкова много пословици и шеги на тема „стара чанта, мачкан лак“ и втората младост, която настъпва на 40-50 години.

3. Храната като религия

На всички е известно, че французите обичат храната, но за разлика от американците, тя се изразява в желание да се яде изискано и красиво, а не да се тъпчат.

Французойките по принцип се хранят малко. А с възрастта, когато финансовите възможности позволяват, поддържането на вкуса и красотата само се усилва – дамите често се хранят в ресторанти и ходят на кафе, наслаждавайки се на мини порции, вино и добра компания.

Всичко това, разбира се, помага малко или много да се държат в добра форма. Няма такава критична разлика в теглото на 20-годишната и 40-годишната французойка, каквато е при американките, например.

4. С възрастта французойките си позволяват повече, а не по-малко 

a   Усещането е такова, пише Ребека, че френските момичета попиват още с майчиното мляко здрав егоизъм. С възрастта, когато децата порастват и не изискват толкова голямо внимание, дамите спокойно се отдават на себе си. Харчат повече пари за своите удоволствия, позволяват си пътувания без семейството, купуват скъпи дрехи.

Французойката на 40 години не се терзае, купувайки хубави обувки за себе си вместо приложения за игри на тийнейджъра си.
И даже смятат, че това е единственото правилно решение: искаш приложения – иди работи. Да се гледат внуци във Франция не е прието, никой не възприема бабите като безплатни бавачки.

5. С възрастта дрехите в гардероба стават по-малко, но значително по-скъпи

И с по-добро качество. Дори жените със средни доходи купуват за себе си скъпи и комфортни вещи – кашмир, коприна, хубави обувки и поне една скъпа чанта.  Всичко това заедно се съчетава в елегантния стил на зрялата жена, на която толкова много се възхищават туристите.

6. С възрастта социалният живот не спира, а тъкмо обратното

 За разлика от американките, които често предпочитат телевизор и домашен социален живот, французойките, особено в големите градове, са по-активни. Децата вече са пораснали и не изискват постоянно внимание, битът е подреден – цялото време се отделя за ходене по вечеринки, гости, хубави барове, кино, биеналета и т.н.

Активният социален живот държи тонуса: прическа, тоалети, поддържани ръце, красиви дрехи и обезателно удобни обувки на ток.

7. Възрастта не е болест и за нея не се изисква лечение

Французойките спокойно се отнасят към възрастта и бръчките, а изкуствените поддръжки и стягания по тялото по-скоро предизвикват презрение. За разлика от американските жени, побъркани на тема запазване на младостта, французойките смятат, че в определена възраст отсъствието на бръчки при жените по-скоро е признак на психически проблем, отколкото повод за завист.

Във Франция са много развити поддържащите козметични процедури чрез апаратура, отколкото чрез пластичната хирургия и ботокса.

8. Във всяка възраст можеш да се обличаш с това, което ти отива

Французойките напълно спокойно носят поли над коляното до преклонна възраст. Във Франция няма понятие „дреха за възрастта“, майката и дъщерята могат често да си купят дрехи от един и същи бранд. Разбира се, с възрастта вкусът и финансовите възможности се променят и често се предпочита по-скъпият класически стил, но в нито една страна по света няма такова количество жени от 40 до 60 години в малки рокли и тесни джинси.

9. Няма пределна възраст за сексуалността, нито за сексуалния живот

Точно обратното. Във Франция е прието, че след 40 идва втората младост: Много е постигнато, много е усвоено, дошло е времето да се наслаждаваме на все още добрата си физическа форма и опит.

Това е и добре, и зле – добре е, защото влияе на самочувствието на жената, лошо е, защото именно на тази възраст настъпва пикът на разводите.

10. С възрастта може всичко, но в умерени количества

Вино, късни гуляи, даже цигари. Ребека описва своята приятелка-французойка на 52 години, която редовно изпушва по една цигара на ден след закуската. Тя е пушила много години, спряла е, но е сметнала, че удоволствието от кафето и цигарата е по-полезно, отколкото стреса от пълното отказване.

Превод и редакция: БЛИЦ

Close