fbpx

Почитателките на „Петдесет нюанса сиво“ е по-вероятно да имат агресивни партньори

Жените, които четат „Петдесет нюанса сиво“ от Е Л Джеймс, е по-вероятно да имат партньори, склонни към насилие, както и хранителни разстройства, съобщи британският „Индипендънт“, цитиран от lira.bg. Това сочат резултатите от проучване на Michigan State University, за което са разпитани 650 жени между 18 и 24 години.

Дамите, които са почитателки на еротичната трилогия, също са по-склонни да прекаляват с алкохола, показват резултатите от изследването. Според д-р Ейми Бономи, бестселърите на Джеймс утвърждават опасни стандарти на агресивни взаимоотношения във връзка. Книгите показвали в положителна светлина взаимоотношения, в които жената е безпомощна.

Крисчън Грей, главен герой, имал типичните черти на насилник към жените, пише в проучването. Той използвал стандартни методи за такива хора като следене, заплашване, социална изолацияи сексуално насилие. Анастейжа Стийл, водещата героиня, пък притежавала характерните белези на жена, жертва на насилие, като например постоянно чувство за безсилие и криза на идентичността.

Учените защитават тезата, че романите на британската писателка промотират насилие срещу жените. Те са на мнение, че трилогията създава опасни за здравето на младите жени навици. Трудът им е публикуван в „Journal of Women’s Health“.

„Петдесет нюанса сиво“, „Петдесет нюанса по-тъмно“ и „Петдесет нюанса освободени“ са продадени в над 100 милиона копия в цял свят. Догодина предстои да тръгне по кината филмът по първата част с участието на Дакота Джонсън и Джейми Дорнан.

Close