fbpx

Няма грозни жени, има немарливи жени!

Великата Коко Шанел е казала: „Няма грозни жени, има мързеливи“, аз бих уточнила: „не толкова мързеливи, колкото немарливи“. Това е самата истина. Голяма част от жените, особено българките, полагат грижи за външния си вид. Друга част обаче упорито отказва да го прави по една или друга причина. Веднага някой ще ме обвини в суета, но бързам да кажа- духовните учители казват, че тялото е храмът на душата и трябва да се грижим за него, така както за душата си. Това разбира се включва най-вече здравословното хранене. Но поддържането на външния вид е не по-малка част от тази наша задача. И тук не говоря за безразборно мацотене с гримове, нито прекаляване с престоя в козметичните салони. Става дума за едно нормално всекидневно поддържане, което да те накара, като се погледнеш в огледалото да си кажеш: „Доволна съм от себе си“! Всяка уважаваща себе си жена трябва да изглежда добре. Не само, защото прави добро впечатление на околните, но защото хубавият външен вид дава онова приятно и ненатрапчиво самочувствие, което е много ценно за всеки един човек.

Обикновено извиненията на мнозина жени за това, че не се поддържат са две- нямам време и нямам пари. Е, веднага мога да оборя и двете. Времето е нещо, с което ние е разполагаме, а не то с нас. Ако си подредите нещата добре, винаги остава малко време за вас. Не е нужно да прекарвате часове наред в ритуали за красота. Те трябва да бъдат част от вашето ежедневие и да се правят между другото. Така ще свикнете с тях и с времето ще станете все по-организирани. Следващият път, когато се размажете на дивана, чоплейки семки, докато си гледате сериала, се сетете за думите ми – „Хайде мързеланке, иди направи нещо за себе си. Сложи си поне една маска за лице и си смени лака, че вече си като слугиня в ръцете!“

Темата с парите е по-болезнена, но нека да сме наясно. Ритуали за красота може да направите с продукти за 50 лева, а може и с такива за 4-5 лева. За жените, които все мрънкат, че не се поддържат, защото нямат пари, ще кажа следното- не е нужно да си купуваш марков ексфолиант за лице, но е задължително да ползваш такъв поне 2 пъти седмично. Отиди до аптеката и си купи трици, които струват 30 стотинки пакетчето- ето ти природен ексфолиант! Не е нужно да даваш сума ти пари за маска за лице. Вземи си едно кисело мляко, изцеди две лъжици от него върху филия хляб, намажи лицето си и остани така 10 мин. Киселото мляко е невероятен продукт, който често игнорираме. Той обаче може да ви помогне много. Тази маска има незабавен избелващ ефект и прави кожата ви невероятно мека. Ако кожата ми е по-мазна, смесете две чаени лъжици мед с малко изстискан лимон. Наложете на лицето и стойте 10 минути, след което изплакнете. Природата е толкова богата на билки, плодове и зеленчуци, че само с тях можем да поддържаме лицето, тялото и косата си.

Когато бях малка, винаги когато правеше салата, мама слагаше върху лицето си от зеленчуците. Спомням си как обтриваше кожата с парче домат, а след това налагаше малко от краставицата, за да се овлажни кожата. Същото беше и с плодовете- учеше ме да се мажа с разрязана ягода, парче портокал или ябълка. Днес тази жена е на 55 години, няма нито една бръчка и ползва съвсем малко козметика.

Отварата от лайка е чудодейна. Сварете си я като чай в 500 мл вода и запазете отварата в хладилника. Всеки ден по два пъти нанасяйте с памук върху лицето и шията. Лайката действа антибактериално, така че ако имате пъпчици или зачервявания, тя е иделен помощник.

За косата си може да се погрижите със същите способи. Втрийте в корените преди да се изкъпете кисело мляко и постойне 15 минути. То ще премахне мръсотията, сърбежите и пърхота, ако имате такива и ще заздрави косата ви. Ако гривата ви е по-суха направете маската със зехтин. За мазна коса си вземете хума. Разтворете я в малко вода и намажете от корените до върховете. Хумата ще махне прекомерното омазняване и ще придаде обем на косата. Кокосовото мляко прави чудеса с косата, но е малко по-скъпо. Една консерва за няколко ползвания излиза около 3 лева.

След като измиете косата си с шампоан, може да я полеете с отвара от орехови листа за тъмни коси и отвара от лайка за светли. Тя ще стане бляскава и плътна. За непокорни къдрици облейте с бира или газирана вода.

Нека не забравяме и тялото. Чудесна скраб са тяло е утайката от сутрешното ви кафе. Освен, че ще махнете мъртвите клетки от кожата, кафето ще помогне да се отървете от целулита. Ексфолиант може да направите с помощта на захар и зехтин или с трици и брашно.

Що се отнася до грима, там се изискват малко повече финанси. За дневен грим са одстатъчни спирала, малко руж и гланц за устни. Все пак естествената визия е най-красива. Ако искате да спестите пари занапред, може да се запишете на курс за минерален грим, където ще ви научат сами да си правите гримовете у дома. Така не само те ще са по ваш вкус, но и ще са напълно безвредни.

И така дами, въпреки всичките ритуали за красота, най-важното е да се чувствате щастливи и да се усмихвате по-често. А едното върви с другото. Честото усмихване води до чувство на щастие, така е устроен мозъкът ни. Така че бъдете щедри на усмивки!

Източник:desiboceva.blogspot.bg

Close