fbpx

НЕ на егоизма, ДА на любовта към себе си!

Още с раждането ни у нас се настанява една неразделна част от човешкото съществуване – а именно егото. Това е онази част от нас, която е присъща за смъртния човек, за това същество, което е дошло на тази земя. Егото бива развивано в невероятни мащаби с течение на годините, особено при неправилно възпитание и лоши примери в живота. Егото е нисшата сила в нас, която ни принизява към смъртната същност и ни отдалечава от Бога. То е като чума, която покосява всичко, до което се докосне. Затова една от задачите ни в този живот е да се борим с него.
От егото се развива егоизмът. Човекът се възприема като център на света. За него са важни само неговите желания, неговите успехи и неговото благосъстояние. Тук възниква първият сблъсък- тъй като, за да се развие егоизмът, у човека липсват висшите чувства. Тогава човек се усеща щастлив само чрез външни прояви. Той има необходимост често да бъде хвален, да бъде обожаван, да му се молят, да усеща надмощие над другите. Ако тези неща не са на лице той страда и е нещастен, защото отвътре е празен. А в същото време е твърде ниско в духовен аспект, за да се наслаждава на истинските- нематериални неща от живота.
Егоизмът може и да те изкара на преден план в живота, но не по начин, който ще те направи щастлив. Защото, за да си щастлив ти трябва духовно развитие. Да не търсиш външните прояви, които да ти кажат колко си велик, а да имаш своято богата душевност вътре в себе си, която да ти нашепва, че ти наистина си велик, както всяко друго живо същество на тази земя. Защото ние сме деца на любовта и светлината, всички идваме от едно място, имаме един първоизточник. Да си щастлив с това, което имаш, да си благодарен, да се стремиш към достигане на желанията си, но воден от чиста любов към себе си и другите, ето това е начинът да си успял, но и щастлив.
Затова аз казвам НЕ на егоизма и ДА на любовта към себе си. Любовта към себе си е нещо различно. Човек трябва да обича първо себе си, за да може да обича и другите. Ти трябва да се обичаш, защото си достойно божие създание. А когато човек е изпълнен с чиста любов, в живота му се случват чудеса. Егоизмът ще ви направи скотове, любовта към себе си, ще ви извиси.
Източник:desiboceva.blogspot.bg
Close