fbpx

Наръчник на щастливо необвързаните

Реакциите на някои хора (обикновено обвързани), когато им кажа, че съм необвързана, винаги звучат като „Ооо, милото, ей сега, на това парти ще ти намерим някого!“. Сякаш ме смятат за най-нещастната на света, половин човек, с безсмислено съществуване на тази планета, което ще добие смисъл само ако има „половинка“.

В тези моменти винаги ми се е искало да им изкрещя „Абе, ей, идиоти такива, аз съм щастливо необвързана и неуместното ви съжаление, всъщност ме кара да съжалявам вас самите!“. Но всъщност се усмихвам, както винаги го обръщам на самоирония, и въобще не се обяснявам.

Затова силно искам да кажа на всички, че и необвързаните са щастливи и живеят живота си пълноценно. Да си обвързан или необвързан, всяко има своите положителни и отрицателни моменти, но щастливи са тези, които умеят да виждат чашата наполовина пълна.

Първо, и най-важно, което щастливо обвързаните трябва да разберат за щастливо необвързаните е, че ние сме напълно нормални хора и всичко ни е наред! Повтарям не сме половин хора, не сме дефектни, и всичко, включително и сърцето ни, си е на правилното място!

Разбира се, за да си щастлив, докато си необвързан, е хубаво да следваш някои прости, и не чак толкова прости, правила и принципи.

1. Най-важното! Радвай се на нещата, които имаш, а не тъгувай за тези, които нямаш

Това е фундаменталното ми правило за лично щастие! Това е благодарността за всичко хубаво в живота, което е тук и сега! Ако се вайкаш, че ти липсва нещо, изпускаш ценно време да се радваш на всичко, което си струва и вече имаш. Използвай тази енергия за положителни мисли, за щастието от живота, който имаш в този момент, а не, който би имал, ако мечтаната „половинка“ се беше появила. Защото, ако не се радваме на това, което имаме, Вселената може да ни го вземе!

2. Изкуството да си самодостатъчен

Няма да спра да повтарям, че ние не сме „половинки“, а цели и завършени личности. Затова хората трябва да спрат отчаяно да си търсят другата част, за да станат цели и животът им да добие смисъл и завършеност. Това за мен е най-абсурдната концепция, която се разправя наляво и надясно.

Когато си сам, е най-доброто време да се научиш на самодостатъчност, защото от една страна нямаш избор, а от друга това е най-доброто, което можеш да направиш за себе си, за да си щастлив. Да си щастлив в собствената си компания, със собствената си личност, да се прибереш вечер и да не се чувстваш празен или самотен, защото не си!

Ти винаги си със себе си, такъв цял, а не наполовина. Когато си цял, нищо не ти липсва, тогава не си нещастен и сам, имаш себе си и това трябва да ти е достатъчно. Това винаги ще е единственото нещо, което имаш – себе си, защото „половинките“ идват и си отиват, никога не знаеш…

3. Да обичаш…

… себе си и още. Любовта е трудна, понякога е по-лесно да обичаме друг, отколкото да обичаме себе си. Любовта към себе си, а и не само, винаги я свързвам с приемането. Приемането ни такива каквито сме, тогава е по-лесно да приемем другите и съответно да ги обичаме, такива каквито са.

Когато си сам, и искаш да си щастлив, се учиш стъпка по стъпка да приемеш себе си, а после да се заобичаш. Трудно е, не мисля, че съм го постигнала напълно, но ми е достатъчно, за да съм щастлива. Любовта е сила, която, когато друг те обича, можеш лесно да използваш, но ако човекът си тръгне, тази сила си отива също! Затова, когато черпиш сила от собствената си любов, тази сила никога няма да те напусне.

Понякога забравяме, че любов не е само между двама влюбени. Ако се научиш да намираш любовта и в другите аспекти от живота си, никога няма да се чувстваш, че любовта липсва. Затова обичай себе си, обичай хората, Света, обичай нещата, които правиш и любовта винаги ще е с теб!

4. Превърни се в човека, за когото мечтаеш

Привличаме себеподобни, хора с подобни ценности, възгледи, слабости, силни страни, енергии и т.н. Най-простият пример е, че ако си позитивен човек, ще срещаш предимно позитивни хора. В случая ще погледна нещата от друг ъгъл.

Да имаш връзка означава да отделяш достатъчно време, пространство и енергия за другия, което автоматично означава по-малко лично време за теб.

Когато си сам, имаш възможността да насочиш тези ресурси изцяло към себе си и да ги използваш, за да се превръщаш в по-добрата си версия. Учи, развивай се, срещай се с хора, опознавай себе си и света, спортувай, чети книги и вложи цялата си енергия, за да изградиш личността и личния си свят, такива, каквито ги мечтаеш.

Защо ли? Защото тази твоя подобрена версия, в правилния момент, ще привлече някоя друга, също толкова добра версия!

5. Приемай само това, което заслужаваш

Разбира се, в това да си сам има и трудни моменти, особено когато се разочароваш. Лесно е да попаднеш в клопката на съмненията, че не заслужаваш или че не си достатъчно красив, умен, секси, слаб, висок, богат и т.н. А щом попаднеш в тази клопка, още по-лесно е да започнеш да се задоволяваш с по-малко, отколкото заслужаваш, затова правиш компромиси със себе си. За целта върни се и прочети отново #2 и #3, ако в момента си попаднал в тази дупка.

Да си щастливо необвързан означава да вярваш, че заслужаваш. Да си уверен и търпелив, че заслуженото ще се появи, когато му е времето. Да не приемаш по-малко, заради страх, заради обществените норми и разбирания.

Не прави компромиси със себе си, недей, моля те! Обичай се и се уважавай, за да привличаш и приемаш само и само това, което заслужаваш! Всеки друг компромис ще те направи само привидно и временно щастлив.

6. Мамка му, забавлявай се!

Всеки има своите начини да се забавлява… Забавлението има своите ползи, възползвай се от тях! Разбира се, като всяко нещо, и прекомерното забавление може да има обратния ефект, прави го умно!

7. Свободата, Санчо…

Чувала съм, че истинската любов между двама души е свобода, аз лично не съм я изпитвала оптимално. Но знам, че да си необвързан те прави „свободен“ по един много специален начин, който едва ли ще успея да пресъздам с думи. Но това е чувство на лекота, на егоизъм без угризения, на избор без съображения, замечтаност без ограничения и променливост без притеснения. Свободата да си любопитен и заинтригуван от бъдещето, да заплиташ сценарии, по които може да се развие животът ти и да очакваш неочакваното.

Ако изпълниш всички точки по-горе и се радваш на себе си, на живота, на Света и си позитивен за това, което идва, защото вярваш, че заслужаваш нещо наистина добро, то…

… Тогава, Санчо, не си просто необвързан, а си щастливо необвързан, за себе си бих добавила и свободен да избираш!

Обществото и обкръжението ни често ни притискат да изпълним обществения си дълг, като сключим брак и създадем деца. Светът все се опитва да ни убеди, че не сме достатъчни, все ни бута към някакво абсурдно търсене на някого, който ще ни направи цели. 14 февруари ни кара да се чувстваме сами, а обвързаните ни приятели и семейството все ни питат „Кога?“.

Кога ли? Когато си заслужава, до тогава има достатъчно други важни и хубави неща в този живот, на които да се наслаждаваме.

Любовта е красива, да си щастливо обвързан също е безкрайно красиво. Да си обичан и да обичаш друго човешко същество е едно най-великите неща, всеки човек иска да изживее това в живота си, но…

… обвързването не е на всяка цена! Особено ако стоката не си заслужава цената!

А твоето лично щастие няма цена!

Автор: Марта Добрева. Още интересни текстове на автора ще откриете на mishmashstories.com.

Close