fbpx

Кои жени се съвземат по-бързо след раздяла?

Има три фактора за това, разкриват психолози

Раздялата с партньора ни е винаги свързана с огромен стрес, болка и несигурност.

Смята се, че като цяло жените се справят една идея по-добре от “силния” пол. И все пак, и при нас има огромна разлика в това как и за колко време успяваме да преодолеем драматичните преживявания, свързани със загубата на половинката ни. Защото независимо дали причината е болката от изнявяра или просто любовта си е отишла, да останеш сам винаги причинява емоционален шок.

Независимо дали връзката е продължила месеци или години, дали е имало брак и деца или не, някои жени успяват сравнително скоро да се изправят на крака. Други години наред живеят с травмата от загубата.

Това е накарало психолозите да потърсят отговора на въпроса: какво е по-различно при жените, които по-бързо излизат от тъгата и депресията, след като са останали сами?

Техният отговор е: има три фактора за това.

1. Колко добре приема една жена промените. Ако по принцип ги посреща със страх, то и загубата на мъжа до нея ще е съпроводена с огромна, непосилна несигурност за бъдещето. В такъв случай експертите съветват да не се оставяме на песимизма да ни смачка. Да си внушаваме, че всяка промяна може да бъде за добро.

2. Вярата в себе си. Една жена с добро самочувствие ще се изправи много по-бързо на крака от тази, която страда от комплекси. Увереността в своите способности, вярата, че имаме силата да посрещаме трудностите в живота, са важна част от това да приемем новото положение. Четенето на подходящи книги за самопомощ, както и подкрепата на психолог, могат много да помогнат.

3. Подкрепата от близките. Това е може би най-важният от трите фактора. Ако страдате от раздялата в изолация, отрицателните емоции ще ви държат в плен много по-дълго. Няма нишо срамно в това да потърсите подкрепа, когато се чувствате слаби емоционално. Близостта на приятелите и семейството в такъв момент е от решаващо значение. Разговаряйте с хората, на които имате доверие и им споделяйте емоциите и страховете си. Така ще се изясните по-бързо със себе си, а междувременно няма да се чувствате в изолация.

 

Close