fbpx

Как да престанем да критикуваме

Много хора са изградили в себе си, склонността да критикуват и осъждат другите. Част от тях осъзнават, че това не е ефективен и работещ модел, на поведение и си задават въпроса, как да прекратят своето неудачно и разрушително поведение?

Поемайте отговорност! – Вашият свят е във вашите ръце. Безрезултатно, безполезно и дори опасно е да осъждате и обвинявате някого. Започнете от себе си. Променете начина си на мислене и поведението си, така постепенно и заобикалящият ви свят ще се промени. Новите мисли, ще създадат нови ситуации.

Научете се да приемате! – Да приемате другите хора, другите светове, системи, модели. Бъдете гъвкави в начина си на мислене и поведение. Съобразявайте се с другите гледни точки. Защото не само вашият свят е уникален, но и светът на другия човек също. Всички вървят към една цел. Само че всеки има свой жизнен път.

Уважавайте другите! – Светът е устроен така, че всеки човек, когото срещнете в живота си, носи за вас някаква важна информация и откровение. Само че хората често не забелязват това, поради прекалената си гордост. Бъдете внимателни и любезни. Като проявявате неуважение към другите, вие не уважавате преди всичко себе си. Научете се да уважавате хората, с които живеете и работите, политическата система, законите и самата държава, в която живеете. Запомнете, че светът на другия човек, неговите чувства са свещени и неприкосновени. Никога не се опитвайте да променяте другите хора. Уважението към заобикалящия ни свят, е залог за нашето благополучие.

Научете се да одобрявате и да хвалите! – Стремете се да забелязвате в хората само доброто, позитивното, полезното. Запомнете, че всеки човек има всякакви качества. И ако вашите мисли са позитивни за тях, е голяма вероятността, хората да ви покажат добрите си страни.

Възхищавайте се! – Възхищавайте се на хората, на заобикалящия ви свят. Запомнете, че не само вие сте уникални, но и другите хора също.

Ако все пак решите, да се опитате да внесете корекции в другия човек, това няма как да се случи, без да промените себе си. Ако искате да го промените, започнете от себе си. Променете начина си на поведение и тогава този човек, ще бъде „принуден“, да реагира по друг начин спрямо вас. Ако само критикувате някого, не очаквайте от него нищо добро.

Започвайки от себе си, създайте пространство на любов и хармония около себе си. Като променяте своя свят, своята държава, своя начин на мислене, ще имате своя позитивен принос в общия модел на света. Защото вие сте част от цялото!

източник: psiholog.co

Close