fbpx

Как да не приемаме нещата лично

Да приемаме нещата лично е навик, който може да навреди и дори да сложи край на много от нашите взаимоотношения, ако го подхранваме. Защо го правим и какво изобщо означава това?

Когато приемаме нещата лично, това означава, че погрешно тълкуваме мислите и действията на някого, и вярваме, че те са насочени към нас. Хората, които се ангажират с такъв тип поведение, страдат от ниско самочувствие и не обичат особено себе си, затова е лесно да повярват, че другите активно се опитват да им навредят.

За да спрем това поведение, трябва да се справим както със самия навик, така и с основната причина: ниското самочувствие.

Ето какво трябва да направите, за да адресирате и двете:

Стъпка 1. Осъзнайте, че светът не е срещу вас

Можем почти сигурно да ви гарантираме, че сте срещали много малко хора, ако изобщо сте срещали, които са взели решение да използват времето си, за да ви карат да се чувствате ужасно. Много малко вероятно е вашият шеф да е дал онова повишение на колегата ви, защото мисли, че така ще ви засегне.

Твърде вероятно е приятелят ви да не е излязъл с друг ваш приятел миналия уикенд (насаме), защото и двамата мразят начина ви на обличане или начина, по който се смеете. Има много причини хората да правят това, което правят, но малко вероятно е те да правят избори въз основа на това, което мислят за вас.

Осъзнайте, че хората имат много причини за своите действия, които нямат нищо общо с вас. Тогава и едва тогава ще можете да продължите напред. Ако някой се опитва да ви накара да се почувствате зле, той ще го направи шумно и ясно.

Стъпка 2. Намалете очакванията си за света

Често сме разочаровани от някого, защото поддържаме високи очаквания. Помислете за последния път, когато сте приели нещо лично. Защо се случи това? Ако помислите достатъчно упорито, вероятно ще заключите, че сте се чувствали атакувани, понеже някой не е направил нещо, за да отговори на вашите очаквания.

Но истината е, че хората не мислят за това как да изпълнят очакванията ви по цял ден. Те имат свой собствен живот, за който да се притесняват, и не е възможно да ви правят щастливи всеки път.

Ако някой е забравил да ви обърне внимание, когато е влязъл в стаята, той не го е направил, защото мисли, че сте ужасен човек. Намалете очакванията си за хората около вас и ще видите, че тези моменти, в които се чувствате лично атакувани, се случват само в главата ви.

Стъпка 3. Предизвикайте себе си, когато се почувствате застрашени или наранени

Мислете за себе си като за два различни човека. Едната страна от вас взема нещата лично, а другата е съдия, който чака отстрани, за да ви обори, когато интерпретирате неправилно действията на някого. Следващият път, когато започнете да се чувствате заплашени или наранени от някого, обадете се на съдията в ума си.

Запитайте се, направил ли е отсрещния нещо, за да ме нарани умишлено? Ако не, попитайте се защо се чувствате толкова засегнати от действията му. Какво е направил той, за да ви накара да се почувствате така, както сте се почувствали?

След това погледнете действията му през обектива на някой външен. Обмислете възможността действията на човека да нямат нищо общо с вас. Ако използваме примера, който дадохме в предишната стъпка, може би шефът ви е избрал да повиши някой друг във вашия офис, защото той е най-подходящият за тази работа. Може би вашите приятели са решили да излязат заедно, защото са искали да подобрят отношенията си.

След като започнете да разглеждате действията на другите в тази перспектива, ще можете ясно да видите колко грешно мислите, когато вземате нещата лично.

Стъпка 4. Открийте несигурностите, които изплуват на повърхността в тези моменти

Несигурностите, които чувствате, може да изглеждат всеобхватни, но обикновено има конкретни области, в които приемате нещата лично. Например, нека си представим, че се чувствате добре, когато сте с приятелите си и вашето семейство, но сте склонни да приемате нещата лично, когато става дума за романтични срещи.

Вслушайте се в гласа вътре в себе си следващия път, когато ви тревожат действията на романтичния ви партньор. Вероятно се появяват едни същи мисли и си казвате неща като: „Сигурно ми изневерява, защото не съм достатъчно атрактивен/а, за да го/я задържа.“

Вслушвайте се в историите, които си разказвате сами, и обръщайте особено внимание на сегментите, които ви повличат. Това са неща, в които наистина вярвате за себе си – те са и областите, към които ще трябва да се насочите, когато започнете да се опитвате да възстановите самооценката си.

Стъпка 5. Започнете да работите върху самоувереността и самочувствието си

Важно е да предприемете тази стъпка сериозно, ако искате да престанете да вземате нещата лично. Без увереност и високо самоуважение е лесно да се поддадете на негативното мислене, което ви кара да се чувствате по-нисши от хората около себе си. Сега, когато видяхме колко важна е тази стъпка, нека да разгледаме как можете да изградите увереност и да повишите самочувствието си.

• Научете повече за това защо се чувствате по начина, по който го правите — вярвате или не, има причина да си казвате ужасните неща, които си казвате. Това може да се дължи на вашето детство, защото родителите ви не са били достатъчно подкрепящи, или да идва от хора, които са ви тормозели в училище. Каквато и да е причината, идентифицирайте я и започнете да работите по тези въпроси с помощта на специалист по психично здраве.

• Променете това, което можете, обичайте каквото не можете — Всеки има част от себе си, която би искал да поправи или да промени изцяло. При някои това може да бъде личностна черта. Този вид лични характеристики са много по-лесни за промяна. Други могат да искат да променят физическа част от себе си. Тези характеристики са много по-трудни за промяна и тя може да не настъпи изобщо. Най-важното, което трябва да запомните, когато се опитвате да станете по-уверени и да подобрите себе си, е, че е нужно да промените онова, което можете, и да обичате онова, което не можете.

• Прегърнете позитивизма — Негативизмът е необходима и неизбежна част от живота. Това, което не е, обаче, е негативизмът, който продължавате да налагате върху себе си. Игнорирайте онези мисли, които ви нараняват. Престанете да се занимавате с дейности, които подсилват негативните ви мисли. Започнете да се фокусирате върху онова, което обичате в себе си, а не върху това, което не обичате особено. Възползвайте се от позитивизма и ще откриете увереността си.

• Изглеждайте и действайте уверено — Трудно е да бъдете уверени, ако не се чувствате уверени. Кажете си „достатъчно“ и намерете дрехи, които ви карат да се чувствате силни. Започнете да ходите изправени и да държите погледа си на нивото на очите на хората, с които се разминавате по улицата. Започвайте разговори, вместо да се опитвате да ги избягвате. Вие и хората около вас ще видите тази промяна в поведението, и те ще ви третират по начина, по който искате да ви третират.

• Задайте граници за себе си и за другите — Не можете да живеете без граници. Това е чудесен начин да пуснете хора, които ще ви газят, в живота си. Това също е открита покана сами да прегазите себе си. Вместо да позволите на хората да идват и да ви казват какво да правите, поставете граници. Ако някой прояви неуважение, кажете му, че това не е приемливо. Ако вие не уважавате себе си, кажете и на себе си, че това не е приемливо. Определете границите и бъдете асертивни. Това да бъдете уважавани от себе си и другите, ще повиши увереността ви.

• Грижете се за себе си — Ако все още не сте го направили, то трябва да включите личната грижа в ежедневието си. Какво е лична грижа? Тя е актът, с който се уверявате, че вашите собствени нужди са изпълнени във всички аспекти на живота ви. Започнете да се упражнявате физически, да се храните здравословно и да извличате максимума от живота си. Вашето тяло вече знае, че не вършите това, от което се нуждаете, и това допринася за ниското ви самочувствие.

• Постигнете нещо по-голямо е в малки стъпки — Рим не е бил построен за един ден и увереността ви също няма да бъде изградена за един ден. Увереността се изгражда чрез малки, умишлени действия, както и малки цели. Ако имате проблеми с изпълнението на базовите си задачи, поставете си за цел да организирате малка част от къщата си днес или да започнете да правите ежедневни разходки. Когато видите, че можете да постигнете тези цели, ще започнете да се чувствате по-уверени, че можете да се справите с по-големите си цели.

Както споменахме в пета стъпка, може да се наложи да посетите специалист по психично здраве, за да се справите с някои от проблемите, които се крият зад това, че приемате нещата лично.

Източник: Betterhelp.com / Превод: Framar.bg

Close