fbpx

ИМА ДВА ВИДА ЖЕНИ – ТАКИВА, КОИТО ПЪТУВАТ, И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Колко вида жени има на света ли? Попитах няколко мои приятели мъже и единственото, което разбрах, е, че имат странни и леко повърхностни критерии да разграничават представителките на срещуположния пол. Имало ниски и високи момичета, умни и елементарни, с изкуствено всичко или целите естествени и усмихнати. Общо взето – все очаквани отговори, без аргументация. И когато не ми остана никаква надежда да получа вдъхновяващ отговор, един колега изплю камъчето, което преобърна колата – отговори неочаквано добре. „Има два вида момичета”, казва той – „такива, които обичат да пътуват, и всички останали”. Това ми беше достатъчно, за да се опитам да разбера какво им е толкова по-специалното на момичетата, влюбени в пътя, защото (скромно) май и аз съм такава.

Момичетата, които обичат да пътуват, са странни птици. Например като фламингото – сякаш го е измисляло някакво дете с буйно въображение. Или пък… момичетата, които обичат да пътуват, са като това дете – готови да измислят нещо вълнуващо и красиво, за да направят света малко по-розов и по-странен. Те имат домове, в които се прибират, но никога не се побират в тях. На въпроса „Откъде са?”, отговарят в бъдеще време и обясняват закъде са тръгнали. Нямат криле, но това не ги спира да летят през девет планини в десета и да се озовават там, където „никой не ги сее”, но пък те виреят без притеснение.

Не се задоволяват с това, което имат, било то билет за концерт, или хубава книга, само картата на света им е достатъчна. Не се примиряват с поставените граници между държави и градове, защото за тях такива просто не съществуват. Момичетата, които обичат да пътуват, са свободни в душата си. Те са като пътешественици, които носят по две души – една като всяка човешка душа, другата наричат „паспорт”. Без значение дали ще обикалят зелените хълмове на Африка като последователи на Хемингуей, или ще се разхождат из тесните улици на Рим като… истински римляни. Тези момичетата са си направо за завиждане!

Всички познаваме по една такава пътешественичка или самата вие сте такава. Можете да познаете такова момиче по куфарите ѝ, които почти никога не са Louis Vuitton, но са били на много летища и гари, а това е добавена стойност, която няма цена.

Можете да познаете пътешественичката по снимките във фейсбук, които не са от СПА хотели и оферти „All inclusive”. Една жена, увлечена в пътя и пътешествията, не позира пред табелата на хотела. Не се интересува от прическата си, а суетата не е нейна втора природа.

Момичето, което пътува, има дива закачка в погледа си, притежава аксесоари, които може да се купят единствено от Перу, Непал или Тайланд. Тя никога не знае кога започва следващото й пътуване, нито колко ще продължи, защото самата тя не прави разлика между глаголите „да живееш” и „да пътуваш”. Такава жена е огън, стихия, буря, бягство, енергия. Ако сте мъж и имате такава жена, значи имате целия свят и малко отгоре. Ако нямате такава жена – намерете си, но не я търсете там, откъдето четете това. Излезте от тази сграда, в която се намирате сега, и намерете своята пътешественичка, но имайте предвид, че тя никога няма да стои на едно място, защото тя пак ще пътува.

Текст: Стефи Стоева

http://fashioninside.bg/

Close