fbpx

Защо трябва да прощаваме дори на тези, които не го заслужават

Като деца са ни принуждали да прощаваме. Например, когато съседското момче ни вземе играчката, го карат да ви се извини, а вие сте длъжни да му простите. Въпреки че често сте били сърдити дълго след това. Като възрастни често очакваме извинение, но в повечето случаи напразно, пише obekti.bg, позовавайки се на Bright Side.

Дори когато хората се извиняват, ние помним това, което са ни причинили – това е част от личната ни история. Можем да носим бремето на тези обиди през целия си живот. И всеки, който ни нарани, прави това бреме по-тежко, докато не започне да ни пречи да живеем живота си пълноценно.

Но има хора, които могат да простят дори на тези, които не го заслужават, защото знаят, че:

Това помага да продължим

Когато не дадем прошка, това означава, че таим в себе си злоба, презрение и недоволство. Озвачава, че запазваме болката в себе си. Мислим за събитията, които ни нараняват отново и отново вместо да се съсредоточим върху по-приятни перспективи.

Преди всичко вие имате нужда от прошката

Това е въпросът. Смятаме, че прошката касае човека, който ни е обидил. Че това ще свали бремето от него. Истината е, че прошката е важна за нас. Ние не можем да продължим напред без нея. Ние имаме нужда да простим, за се освободим от обидата и да спрем да живеем в миналото.

Прошката е за всеки

Не само за тези, които са се извинили. Иначе какъв е смисълът от прошката? Силните хора прощават дори на тези, които не заслужават – иначе рискуват да навредят на други заради стаената злоба. Обидата може да се превърне в травма или комплекс, който да ни накара да се държим по-зле с всички останали около себе си.

Да простиш значи да се освободиш

Само когато прощаваме, можем да се разправим с миналото си по начин, който няма да попречи на бъдещето ни. Когато се освободим от миналото и болката, разчистваме пътя за нови чувства и преживявания.

 

Close