fbpx

ЩО Е ТО МЪЖЕСТВЕНОСТ И МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ВИ Я ОТНЕМЕ?

Как жените убиват мъжествеността на своите мъже“ е едно заглавие, което в последно време споделиха в социалните медиидоста мои приятели мъже, асоциирали се с думите, които между другото в оригинал са написани от жена. Поздравления за “опита” на дамата Олга Валяева с мъжествеността, в който толкова много мъже се припознаха. Дотук – добре.

Аз обаче се запитах какво, по дяволите, е мъжествеността? Питах мъже – приятели, познати – колкото можах. Колкото и мъже да попитах обаче отговорите все бяха различни. Да, защото не можем да обобщим мъжествеността с желанието за повече адреналин в кръвта. За някои мъже думата мъжественост се асоциира с това да имат дълга брада, за други да имат мускули, за трети – да могат да удрят по масата, да носят костюм, да изкарват пари, да имат косми по тялото, да могат да карат мощна кола или… трактор, например. Въобще, мъжествеността има толкова много измерения, че би било трудно, а и грешно, да ги обобщим с лека ръка.

Но едно е ясно – мъжете разбират мъжествеността като способност. И понеже представителите на силния пол все пак са хора и нищо човешко не им е чуждо, те са неспособни на много неща. Най-лесната от всички способности обаче остава мъжествеността. Дадена им е по природа. Затова тя е най-ценното, което притежават. И затова така ревносттно я защитават – който, както може, кой, както я разбира.

Мъжествеността, каквото и да е тя, обаче не е нещо, което някой насила може да ви отнеме. Тя е нещо, което или го имаш или го нямаш. Избирайки жената до вас, вие правите избор. Правите избор и когато искате или не искате да се променяте в името на нещо. Правите избор, когато искате или не искате да имате жена, брак или семейство.

Мъжествено е да знаеш какво искаш, защо го искаш и от какво би се отказал в името на това, което искаш. А понякога да се откажеш от нещо, в името на друго ценно за теб, е повече от мъжествено. Разбира се, можеш да си караш мотора и да си пиеш бирата цял живот и дотам – това също е избор. Да, всичко в живота е въпрос на избори. Ако позволите на жената до вас да ви променя, по начин който не харесвате, най-логичното нещо е, че рано или късно ще има за какво да съжалявате.

Жена ви не е достатъчно добра – добре. Това е вашият “грешен избор”, а може би е огледало на вас самите…

Никоя жена обаче не е убиец на мъжественост. Да се променяш е повече от естествено, а дали ще запазиш или не мъжествеността си в този процес зависи от самите вас. Мъжествеността е нещо, от което се отказвате сами – избирайки да се държите и да действате по определен начин. Това може да ви се случи със или без жената до вас.

Ако жена е успяла да ви отдели от приятелите ви или е могла да ви спре да карате мотор – та, това не е нейна победа, това е ваш избор – съзнателен или не. Нещо като игра на шах, в която се съгласяваш да жертваш няколко пешки, но да запазиш царицата – която ти върши много повече “работа”, не мислите ли?

Мъжете (не всички, разбира се) са неспособни на много неща – от неспособността им да разбират сексуалността на жената до нуждата ѝ от емоции и тяхното изразяване. Неспособни са на много неща – да изберат правилната жена, която няма да „убие“ нито мъжествеността им, нито егото им, нито ще ги спре да изкачват Еверест и да карат мотори.

И сега питам: Не е ли страхът от брака всъщност страх, че няма да бъдете способни да съхраните и спасите мъжествеността си?

И още нещо. Отиде ли си женствеността ми заедно с уханието на хубав парфюм, когато за пръв път миризмата на пържено остана по косата ми и „създаде усещането за домашен уют“? А кой готви гримиран, кажете ми вие? Аз опитах. За да не ме нарича мъжът до мен потисната – това беше част от свободата – да изглеждам добре, докато приготвям пиле с картофи по рецепта на баба ми.

Отиде ли си женствеността ми, когато бременността развали иначе перфектното тяло, в което той беше влюбен, и което предизвикваше трепети в корема му в началото на връзката ни?

Падна ли короната ми на принцеса, когато за пръв път се наведох да чистя пода на общия ни дом?

Не! Защото женствността е едно от многото неща, към които се приспособяваме в различните му форми. Женствеността е едно от многото неща, на които се учим цял живот. Не твърдим, че някой „убива“ женствеността ни, когато перем чорапи или търкаме загорели тави. Не, това е една друга женственост, която идва в резултат на естественото развитие на всяка връзка. И не се оплакваме, а приемаме, че красотата на взаимоотношенията между мъжа и жената се крие в това, че нещата в крайна сметка се променят. Променят се толкова колкото сами им позволите, променят се красиво, променят се лошо – както сами изберете, както двамата изберете. Но едно е сигурно – винаги се променят.

Затова постарайте се първо вие да сте по-добри, да знаете какво искате, мили мъже, защото избирате жените си според това, което сте и това, което заслужавате. Защото начинът, по който се чувствате в една връзка се възпитава, както дете – нужни са двама. Ако някоя жена успее да „убие“ мъжествеността ви, то това не е победа за нея, това е вашият избор да се откажете да се справите с реалността. Достатъчно силни ли сте обаче, за да спасите способността си да бъдете мъжествени, да намерите правилната жена и да разберете, че не всички жени в крайна сметка сме еднакви!

Текст: Fashion Inside

Close