fbpx

Четирите думи, които ще разрушат връзката ви

Наясно сме, че думите понякога могат да бъдат нещо много мощно и все пак понякога го забравяме в желанието си да докажем правотата си.

Има някои думи, невинни на пръв поглед, които изричани редовно могат да нанесат непоправими щети на връзката ни. Затова е и необходимо да разберем какво можем да сторим на отношенията с любимия си човек, за да не допуснем една травмираща и за двамата раздяла. Ето какво да избягвате в разговорите с партньора, за да не сложите край на любовта:

Никога
Думата “никога” предполага чувство на безнадеждност и окончателност. Когато използвате “никога”, показвате на партньора си, че той не е достатъчно добър, колкото вие очаквате и нямате надежда за някаква промяна. Тази фраза е релевантна на “всичко или нищо” и показва още, че не искате да слушате и да правите компромиси за някакви по-добри бъдещи отношения.

Ти
Когато използвате често думата “ти”, си представете как с един въображаем пръст сочите партньора си. Тази дума звучи обвинително и го кара да се чувства уязвим, да заеме отбранителна позиция и да е стане чувствителен за това, което ще кажете впоследствие.

Винаги
Подобно на “никога”, се опитвайте да избягвате повтаряте в разговорите си думата “винаги”. Когато я използвате, казвате на партньора си, че той винаги и за всичко греши, докато вие имате право за всичко. Не очаквайте след „винаги“ мъжът до вас да разбере или да вникне във въпроса, който разисквате.

Но
Когато използвате “но”, машинално отричате това, което той е казал в досегашния ви разговор. Например: “Наистина оценявам, че си измил чиниите, НО защо не си изхвърлил боклука”. Това обезсилва неговото действие и похвалата веднага се превръща в нещо отрицателно. Опитайте се да избягвате и думи като “обаче” и “въпреки”.

Замислихте ли се колко често използвате някоя от посочените думи? И ние ги използваме, не се притеснявайте, но си обещаваме да отделяме повече време да мислим преди да изречем нещо, което ще разруши хармонията помежду ни. Вместо това експертите съветват в разговорите с човека до нас да използваме думи, които описват как се чувстваме, кое ни наранява и кое ни кара да се чувстваме добре. И естествено да не забравяме да разговаряме за проблемите помежду ни, без да се обвиняваме един друг.

Close