fbpx

Флирт с колега – за и против

Ако някога си си падала по колега, значи познаваш фантазиите: Да се гледате по време на срещите води до… да се мотаете около бюрата си, последвано от… горещи секс сцени в склада за офис материали и също… нощи на точката на кипене в офисната стая за отдих.

„Има нещо възбуждащо в това да познаваш един човек в даден контекст и после да се засечете в нов вид връзка“, казва Андреа Сирташ, автор на „Той не е твой тип (и това всъщност е хубаво)“. Освен това, ти си много по-привлечена, ако залогът е висок.“ Както и ако колегите ви могат да ви разкрият или да ви хванат да нарушавате политиката на компанията за личните отношения на работното място.

27% от работещите смятат, че всякакъв вид връзки с колеги са яки, дори и те да са с шефа.
27% от работещите смятат, че всякакъв вид връзки с колеги са яки, дори и те да са с шефа.

Ако си пренебрегнала правилата, значи си една от многото: половината от всички работещи – и 53 процента от HR специалистите! – са имали романтична връзка в офиса в даден момент от тяхната кариера, съгласно проучване от 2016 година на сайта за класации Vault.com. Изненадващо 27% от работещите смятат, че всякакъв вид връзки с колеги са яки, дори и те да са с шефа.

Преди десет години този процент може да е бил по-малък (и е предизвиквал коментари като „не бих спала с никой, за да се издигна!“). Но към днешна дата секс-забивките между служители станаха мейнстрийм и освен това завладяха екраните (сещате ли се за аферата на Оливия и Фиц в Скандал?). А сексът на работното място може да бие и най-добрите съвпадения измежду хиляди необвързани в приложенията за срещи.

„За разлика от отегчението в онлайн връзките, постепенно да изградиш лична връзка с някой може да е доста освежаващо“, казва Сирташ.

Освен това тръпката от съседното бюро може един ден да се превърне в твой дългосрочен партньор (пълни признания: омъжих се за тръпката си от работното място!). Но ако решите да стигнете дотам, уверете се, че после няма да съжалявате и не застрашавайте кариерата си с този процес. Позволете на нашите експерти и на други читатели на Космо – да поставят някои основни правила за любовния живот на работа.

Флирт с колега - за и против

Някои индустрии бълват повече любовни връзки в сравнение с другите. Вижте сферите, които са най-високо в класациите за срещи с колега:

 • Хотелиерство и туризъм – 61%

• Потребителски стоки – 59%

• Търговия на дребно – 58%

• Реклама – 58%

• Правителствен сектор – 54%

Как да се сближиш с колега

• Прецени всички пречки

Провери наръчника за политики на фирмата, свързани със служителите, казва Розмари Хефнер, шеф Човешки ресурси в Career Builder. Ако някой офис романс прекрачва тези рамки и ти не искаш да си рискуваш работата (или варианта да си намериш нова), придържай се към фантазиите. Но може да продължиш смело, ако това попада в рамките на фирмената политика или няма нищо отбелязано писмено. Просто имай предвид, че ако нещата се скофтят, твоята репутация или бъдещото ти повишение могат да пострадат.

• Избягвай публично да изразяваш чувствата си на всяка цена

Пази любовните си връзки тайни, след работно време и извън офиса (стаята за почивка е за кафе, не за орален секс). Натрупването на сексуално напрежение си заслужава, ако намериш сигурно, уединено място.

• Координирай излизанията

Колегите ти могат да станат подозрителни, ако идвате или си тръгвате заедно едновременно всеки ден, казва Хефнер. Оставете минимум 5 минути между вашите пристигания и тръгвания.

• Скрий се в социалните медии

Показността не е във ваша полза.
Показността не е във ваша полза.

Ако и двамата си вземете няколко дни отпуска, за да пътувате (нека да отбележим: това е потенциално опасно движение) и някой попита къде отиваш, кажи, че ще пътуваш с приятел. Когато пристигнеш, внимавай да не постваш снимки или статуси – още повече ако работното ти място е клюкарско.

• Бъди честна, когато му дойде времето

Общото правило е да изчакаш 3 месеца преди да разкриеш, че се срещаш с колега. Кажи на прекия си шеф, съветва Хефнър. След това ако колегите ти питат за това, ти можеш да го омаловажиш („Да, виждаме се с него“), но не го отричай директно, освен ако не си търсиш драма.

►►► Как да накараш шефът ти да те хареса

Имах сексуална връзка с шефа и тя завърши ужасно!“

Понякога любовните отношения в офиса нямат щастлив край.
Понякога любовните отношения в офиса нямат щастлив край.

„Когато за първи път отидох на интервю с Г-н Чието Име Не Трябва Да Се Споменава – проджект мениджър, аз си помислих, че той е студен и арогантен. След като ме назначиха, той просто преглеждаше работата ми и никога не ме попита нищо лично.

Нямаше нищо докато не заминахме командировка заедно, когато мнението ми за него се промени. Ние прекарахме една седмица в опознаване на нов град и пихме вино в нашето Airbnb (което бяхме резервирали, за да спестим пари). Накрая го направихме и химията беше безумно силна.

Когато се върнахме в офиса, го раздавахме спокойно, но аз никога не спрях да мисля за него. Ние си говорихме и чатихме месеци наред и той ми каза колко си пада по мен.

Но тогава той започна да излиза с друга. И тогава стана наистина гадно. Той започна да се държи грубо с мен в офиса и аз се чувствах неудобно да го търся за помощ за проектите – това беше проблем, тъй като той беше проджект мениджъра.

Скоро той беше уволнен (изненада!), защото било трудно да се работи с него. Урокът, който научих? Не прави секс с глупака от офиса.“

Джесика, 26, инженер, Ню Йорк

Уроци по успешен флирт!

Повече от 30% от двойките, формирани от колеги, се женят, според проучване на CareerBuilder. Така са започнали нещата за тези жени.

Имахме таен код“

Флирт с колега - за и против

„Моят сегашен годеник и аз достигнахме истински висоти, докато се криехме в офиса. През деня ние оставяхме лепящи листчета на бюрото на другия, ги пишехме кодирано, така че никой да не разбере от кого са.“

Бет, 38, редактор, Ню Йорк

Close