fbpx

Усещане за жена

За да се изучи адекватно човечеството, трябва да се изучи Човекът. За да се изучи адекватно пазарът, трябва да се изучи Жената!

Казват, че европейската цивилизация е антропоцентрична – човекът стои в центъра на вселената и е цел на мирозданието. В света на рекламната комуникация властта е изцяло окупирана от жената. Тя е поставена на пиедестал от десетилетия и засега няма никакви индикации това статукво да бъде променено. В това няма нищо чудно! Все пак жената е най- прекрасното произведение на Бог. Няма нищо странно, драматично или пък сексистко да се използва образът на жената и с комерсиална цел. Красотата винаги е продавала най-добре!

Да поставиш жената в центъра на рекламното мироздание е едновременно величествено и страховито. Рекламният човек постави жената на мястото на Бога и това му донесе големи печалби. Ако в цивилизационния поврат Човек и Бог са взаимно уподобени, то в рекламната комуникация човек се уподоби с образа на жената. Жената в рекламата се превръща в явление напълно самодостатъчно, изчерпващо се със себе си, и света със себе си. Жената се превръща в единица мярка, в микрокосмос. В измисления свят на рекламата жената придобива нечувана и невиждана до сега сила. В глобалното общество, доминирано от медиите и рекламата, на където гледа жената, натам гледа културата и народът (или масовата аудитория).

Жената в рекламата е едновременно обект и субект, съзидател и разрушител, дявол и бог. Жената е началото и краят, тънката невидима нишка, която оплита в едно мъжете, парите и високите продажби. Жената е хамелеон, който съдържа цветовете на хиляди маркетингови стратегии; съвършена машина за продажби; миш-маш от разнолики и манипулативни рекламни апели, послания и символи. Рекламният образ на жената създава и налага модели за взаимоотношение между половете; жената е мярка за любов и секс; за романтика и привързаност; дори за перверзност и жестокост. Тя е и най-желаната опаковка, в която може всичко да поднесеш и с която може да изненадаш приятно всички. Жената е единица за поведение, тя диктува модата на деня. Жената в рекламата е институция, с която се съобразяват търговци, рекламисти и купувачи. Жената е допинг, който носи нови световни рекорди в продажбите на тези, които са решили да се доверят на нейната сила. Жената е супергероинята на рекламната комуникация, вечният персонаж.

Жената в рекламата е възбуждаща или хладна, дискретна или натрапчива, еротичната или властна. Тя се е превърнала в силно комерсиализиран продукт, който лесно, бързо и качествено позиционира показваните от нея стоки или услуги на пазара. Жената гарантира убедителност на рекламните и PR послания. Чрез нея търговските марки стават бързо разпознаваеми сред необятното море от конкуренти. Жената е най-елегантният дразнител, който засега няма достоен заместител. Образът на жената в рекламата има мощната способност да въздейства върху въображението на аудиторията, да настройва струните на потребителската душа и желания така, че всичко, което се рекламира, да бъде възприемано безпрепятствено и със задължителния елемент на чувствена наслада.

Жената е творческото и художественото измерение на еротиката в рекламата, най-добрият провокатор за аудиторията, най възбуждащият афродизиак за художници, фотографи, дизайнери, медии… Образът на жената в рекламата е символ на най-чистата проба еротика. Жената доставя едновременно определен тип наслада и фокусира вниманието на реалните и потенциалните купувачи върху продукта. Женският образ предлага във визуален вариант нещо, което иначе е достъпно за малцина. Образът на жената е съвършеният идеал, към който човека се стреми след изгонването му от Рая. Жената в рекламата е един изкристализиран блян на красотата и символ на вечната носталгия по изгубената младост.

Жената еротизира с търговска цел всичко в рекламата. Голото женско тяло е най-мощното и изпробвано оръжие за рекламна пропаганда и манипулация. Жената има способността дори да добави еротизъм в представянето на нееротични стоки. Образът на красивото голо женско тяло е навсякъде. Жените и частите от техните тела продават всичко – от храни до коли. Женският рекламен образ е бисексуален, защото той не само може да хвърли ръкавицата право в лицето на мъжката аудитория, но и да естетизира рекламираната стока в очите на останалите жени и така те да я пожелаят силно. Образът на жената в рекламата задейства магията на съблазняващата идентификация в женската аудитория.

Да си жена отдавна не е недостатък, а в много случаи дори е предимство. Жената в рекламата променя света, в който живеем. Тя постепенно изгражда нова реалност, която ще замени стария познат ред. Образът на жената в рекламата помогна много на съвременните представителки на нежния пол да се отърсят от комплексите си и да преоткрият истинската си същност. Но според представителите на феминизма, рекламата продава идеология, която е в ущърб на жената. За тях рекламата разпространява сексистки вярвания, които универсализира чрез медиите. Рекламата представя подчиненото положение на жената като естествено; рекламата пренебрегва чисто женските идеи и ги показва като маловажни или представя силната и успяла жена като изгубила женствеността си; или показва жената единствено и само като сексуален обект. Рекламата създава фалшива идентичност и нужди в жената и променя културните стереотипи. Крайните феминисти тръбят, че рекламата представя жената като зависимо, покорно, лекомислено и пасивно създание, същество с много ниска интелигентност. Ако жената дори и помисли да бъде малко независима, то тя бяга от женската си идентичност. Рекламата създава у жената илюзия за участие в света извън дома. Но този свят все още си остава доминиран от мъжете!

Текст:Бисер Костадинов/http://www.highviewart.com/

Close