fbpx

Синдромът на Пепеляшка

Чистенето, бърсенето, миенето и подреждането на дома пазят от рак на гърдата, установиха британски учени. Специалстите са изследвали влиянието на различни типове физически дейности върху образуването на туморни клетки. В изследването са участвали жени на зряла възраст, като някои от тях вече са били в менопауза.

Според учените, цитирани от Би Би Си, умерената физическа активност, каквато е домакинската работа, е далеч по-ефикасно средство за предпазване от коварната болест, отколкото активности с по-голям разход на енергия, които се упражняват по-рядко. Бърсането на прах, чистенето с прахосмукачка и миенето на прозорци действат благотворно най-вече на жени, които все още не са навлезли в периода на менопауза. Спортуването като голямо натоварване за кратък период от време има по-благотворно профилактично действие при дамите в менопауза.

Отдавна е известно, че редовните физически упражнения намаляват риска не само от рак на гърдата, но и от други онкологични заболявания. Досега обаче не бяха изследвани конкретни дейности. В мащабното проучване на Британския институт за борба с рака са участвали над 200 000 жени от девет европейски държави. Наблюдението продължило почти седем години, като за този период са се разболели само 3400 жени.

Учените установили, че чевръстите домакини, които били пред менопауза, намаляват с 30% риска от развитието на карцином на гърдата.

При навлезлите в менопауза процентът бил 20. При по-младите жени се оказало, че домакинстването не е съществен фактор в предпазването от коварната болест. Най-важният извод, който специалистите от Острова направили, е, че ключът към успеха е в редовността на слабоинтензивните упражнения.

Експерти от Канада подкрепят британските си колеги: „Ние също изследвахме ефекта на Пепеляшка и потвърждаваме напълно изводите, до които са стигнали в Англия“, казва д-р Майк Талхаус от Университета в Уинипег. Заедно с д-р Пол Ендърс той изследва въздействието на конкретна физическа дейност върху образуването на карциноми. В експеримента участват момичета от 18 до 25 години, които не се смятат за високорискова група. Университетските учени обаче са насочили вниманието си към тях, защото това е периодът, в който жените трябва да започнат да се грижат за здравето си и да знаят как да се предпазват от различни болести.

Американски учени пък са разширили обхвата на изследваните дейности. Под техния прицел попадат дори танцуването на пилон и разхождането на куче. „Изводите от тези изследвания са много важни“, твърди д-р Стан Меткалф от университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ. „Може да се окаже, че докато мъжете са мързелували и са карали жените си да вършат неща, които са тяхно задължение – като пазаруването, забърсването на очилата или изхвърлянето на боклука например, те са вършили страхотна услуга на съпругите си и са ги предпазвали от рак на гърдата“, проявява чувство за хумор лекарят.

А за да не се чувствате прецакани, че прекарвате уикенда без грим, вижте и звездите без никакъв макиаж:

Close