fbpx

Свиваш ли се от мисълта да не те хареса?

Отварянето на сърцето ти към другия е уязвимо. Понякога е съпроводено със страха от критика, от отхвърляне, със страха от болката, ако не те хареса такава, каквато си. Предполагам, че си се чувствала така или може би сега се чувстваш така, ето защо реших да пиша и да ти споделя, че не си сама. Знам, че в тези моменти в мен се задействат добре познатите ми механизми: да се старая повече, да дам повече от себе си, да се подобря.

Пренебрегвала съм себе си, пренебрегвала съм чувствата си, премълчавала съм, махала съм с ръка, когато ме е боляло, не съм казвала стига, не ми харесва, но съм казвала какво е нужно да променя, за да ме харесаш, какво е нужно да направя, за да имам, това, което желая. Сигурно някъде греша, сигурно има начин, може би, ако съм по-добра… Изморително, не направо е изтощително, да се насилваш да отговаряш на определен идеал в главата ти, защото си мислиш, че така ще те харесат и ще останат с теб.

Важно е да разберем, че стремежът да бъдем харесвани е древен биологичен инстинкт за оцеляване, който все още е доста жив в клетките на жените и в моите клетки. Да си харесвана е равно на да си приета, което е равно на живот. Улових се да си задавам въпроса: Как мога да го премахна това? И отново може би, ако съм по-уверена, няма да се чувствам така! И отново същата песен, да съм нещо повече…

Днес вярвам, че да живееш с отворено и цяло сърце включва да можеш да приемаш себе си където си, да разбираш през какво преминаваш, да не се насилваш да бъдеш нещо, което не си, и да си създадеш място на сигурност вътре в теб, където е ПОЗВОЛЕНО ДА ЧУВСТВАШ, КАКВОТО ЧУВСТВАШ и да БЪДЕШ, ТОВА КОЕТО СИ В МОМЕНТА!

Да си създадеш вътрешен остров, където може да присъстваш за себе си в приемане и обич, където да си припомниш, че винаги ще си до теб, винаги ще избираш себе си и ще си първата, която ще се подкрепи, утеши, прегърне. Остани само за момент с тази мисъл, да имаш вътрешно безопасно място, в което е позволено да чувстваш, каквото чувстваш, да бъдеш каквото си без изисквания за подобрения, без отхвърляне, без осъждане. Най-важното за теб в този момент да бъде от какво имаш нужда.

Всяка жена има нужда от това сигурно място вътре в нея, както и извън нея. Защото всяка жена, която желае да я приемат, има нужда от топло сърце и от топлите думи „Ти си достатъчна. Вече имаш всичко нужно в теб, което подходящият за теб мъж да обича“, а не от „Можеш по-добре! Давай!“

Тук съм, за да ти кажа – ти си достатъчна. Вече имаш всичко нужно в теб, което подходящият за теб мъж ще обича. Тук съм да ти споделя и мъдрите думи на Брене Браун: „Перфекционизмът се отнася повече до възприятието – искаме да ни възприемат като съвършени. Това също е непостижимо – няма начин да контролираме възприятието, независимо колко енергия и време отделяме за това.“

Време е да се откажем да сме перфектни!

Време е да се откажем да сме съвършени!

Време е за ПРИЕМАНЕ на несъвършенствата ни!

Отвъд перфектното срещнах човешката, топла, истинска обич. Отвъд перфектното срещнах подадена топла ръка, която е готова да ме обгърне, когато ме е срам. Отвъд перфектното срещнах близостта, истинското свързване, радостта да съм приета заедно с моите рани и моите несъвършенства.

 

За тази жена, която усеща, че е готова да извърви пътя от жената, която има отношения с мъжете, които я приемат за даденост, не са готови да се отдадат и трудно дават вниманието си до жената, която привлича мъж, който е отдаден, любящ, готов да се развива и с който се чувства #ценнакрасиваобичана може да гледа безплатния уебинар: 4 ключа да привлечеш подходящия мъж и да си щастлива с него.

Текст:iwoman.bg

Close