fbpx

РАЗДЯЛА? ПОВЯРВАЙТЕ, ЕДИН АСПИРИН ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА!

Преживяваме края на една връзка като края на света – в краен случай като края на определен период. Вярно ли е обаче, че времето лекува? Оказва се, че  ДА – три месеца след раздялата ни става по-леко.

Някои смятат, че трябва да мине половината от времето, в което е продължила връзката, а други са убедени, че на разбитото сърце не може да се сложи таймер. Но се оказва, че може – три месеца след раздялата повечето хора започват да виждат светлината в тунела.

В изследване, публикувано в научното списание Journal of Positive Psychology, са взели участие 155 млади хора от двата пола. Всички те са преживели раздяла преди около 11 месеца. Повечето от тях (около 70%) са останали с позитивно убеждение след раздялата като „Научих много за мен самия“ или „Станах по-целеустремен и събран.“

Разбира се, че три месеца е условен срок. На някои им трябва повече време, за да заличат сърдечната рана, а на други – далеч по-малко. Много пък смятат, че инициаторът на раздялата я преживява много по-лесно психологически, защото е имал време да се подготви за нея. Но изследването показало, че не е така – и на двете страни им трябвали около три месеца, за да дойдат на себе си.

Анализирайки резултатите, авторите на изследването стигнали до следния извод: духовното израстване и положителните емоции са най-важният урок от раздялата, който се осъзнава в перспектива. Или ако си припомним мисълта на Ницше: „Това, което не ни убива, ни прави по-силни!“

Раздялата ни принуждава да изживяваме симптоми, подобни на реакция на химическа зависимост. Ето защо да изхвърлим от главата си бившата си любов, е толкова трудно.

По-ранно изследване с ядрено-магнитен резонанс показва, че отхвърлянето като емоция, която изпитваме при раздялата, активира в мозъка ни същите области, които се активират по време на физическа болка. Ето защо обезболяващи от типа на аспирин помагат и при сърдечната болка след раздяла.

Close