fbpx

Първата любов, незабpавимата

От няколко дни съм в бащината си къща, в която не съм живяла от 13 години. Всичко тук ми и е мило и родно и ме връща към едни времена, когато съм била по-млада, по-невинна, по-нетърпелива. Когато съм била влюбена. Без да мисля нарочно за това, милото ми подсъзнание ми направи тази услуга – да ми върне спомените за първата любов. Вярно, насън или като леко налудничави проблясъци на спомени – внезапни, неочаквани и неканени.

Първата любов. Прочетох някъде, че вече има научно обяснение на факта, че тя цял живот е в състояние да ни преследва. Просто за пръв път в мозъка се появяват подобни нервни връзки и се активират съответните центрове. Тя е незабравима – и на химично, и на неврологично ниво. Сигурно. Да, тя е толкова силна, защото не сме имали с какво да я сравним, защото съзнанието ни и сърцата си са били девствени когато тя е предявила своите претенции към нас.

И какъв е обектът на тази любов всъщност, няма никакво значение. Дълго време мислех, в типичния за мен безмилостен стил, че моята първа любов не ми прави много чест. Сега вече знам, че аз не съм виновна чак толкова. Простих си за неподходящия избор, така да се каже. Години наред бях влюбена в човек, който не само нехаеше, а и преднамерено жестоко се отнасяше към мен. Студен, високомерен и безчувствен – такъв го виждах и тогава, но истината е, че не можех да се откъсна от този копнеж. Когато връзката ни се разпадна, потърсих спасение с човек, които ме обича. Понякога любовта на единия е толкова голяма, че стига и за двамата. Излекувах си душата, сигурно за сметка на моя спасител. Но ето, години по-късно, след поредица успешни връзки, аз, една уравновесена и силна жена в разцвета на силите си, продължавам да мисля за това. Без тръпка и желание, но със стремеж да разбера.

Разбира се, има и напълно различни примери. Познавам жени, чиято първа любов е благословена и те живеят с мъжа на мечтите си и до днес. Някои след много перипетии и борби. Други – с лекота и по вода. Според едно друго изследване излиза, че активните мозъчни центрове при влюбените отскоро и при дългогодишните щастливи двойки са еднакви. Това са центровете, свързани с мотивацията, чувството за задоволство и щастие. Какъв е пътят към здравата дългосрочна любов обаче е мистерия, а не научно дефиниран факт. Едно е сигурно, необходима е взаимност, грижа и споделяне. Да ги запазиш с времето е колкото възможно, толкова и вълшебно.
Текст:http://www.momichetataotgrada.com/

Close