fbpx

Пролетно почистване на ума и душата

Случвало ли ти се е да влезеш в жилище, толкова затрупано с вещи, че ти се струва, че се задушаваш? Сигурно. Хората имат склонност да трупат всякакви неща по различни причини. Сантиментални спомени, неща, които не биха ползвали, но им харесват, предмети, които някой ден могат да им потрябват и други, които “да ги изхвърля ли сега, пари съм давал за тях”.

Вероятно си чел, чувал или си се убедил от собствен опит, че натрупаните вещи ти пречи да поддържаш дома си чист и подреден, затрудняват движението ти из него, дразнят погледа ти и наистина ти пречат да дишаш (само си помисли за всичкия прах, който се трупа по тях и не смогваш да изчистиш). Спасението ти е в пролетното и есенно почистване на дома. Преглеждай всички вещи, дрехи и нещата, които не си ползвал в продължение на една година, отделяй настрани. Виж състоянието им и прецени какво да правиш с тях, можеш да ги подариш, продадеш или изхвърлиш. Важното е, че когато приключиш операцията „разчистване“ ще чувстваш по-лек самия себе си, а домът ще ти се струва по-светъл и просторен.

Защо ме занимаваш с неща, които вече знам?

– вероятно питаш ти в тоз един момент.

Защото искам да ти кажа, че умът и душата ти се нуждаят от пролетно почистване също толкова, колкото и домът ти, даже повече. Направи си този подарък, изхвърли ненужното от себе си и продължи да живееш живота си с леко сърце.

Какво имам предвид под „ненужното“?

  • Връзки с хора, които те потискат, не се държат добре с теб, досадни са ти или по някаква причина не искаш да общуваш с тях.
  • Работа, която не харесваш.
  • Места, на които не искаш да бъдеш.
  • Страхове, предразсъдъци и колебания, които ти пречат да живееш живота, който искаш.

Пролетта е чудесен момент да се отървеш от всички тях. Зимната депресия е зад теб, до летния мързел има време. Все още си в приповдигнато настроение и еуфория, просто защото виждаш слънце – получаваш достатъчно витамин D, цъфнали дървета и зеленина, и хрупаш салата, спанак, лапад, коприва – все зеленяши, които ти дават желязо и други поддържащо в отлична форма тялото и мозъка ти вещества. Каквото и сътресение да се получи, докато се

разделяш с нежеланите в живота ти хора

и емоции, ще го преживееш лесно и ще бързо ще си възстановиш баланса.

Така че, не се ослушвай, а си помисли кои са нещата, дето ти пречат да се радваш на живота и слънчевите пролетни сутрини. Отдели ги настрана от тези, които са ти скъпи и те правят щастлив. Огледай ги внимателно от всички страни. Спомни си как са дошли в живота ти, помисли какво се е объркало, че са станали непотребни за теб, направи си изводите, запази ги, а останалото изхвърли от себе си.

За да дойде нещо ново, трябва да му освободиш място. Действай!

от ПОЛЯНАТА

Close