fbpx

ПОВЕДЕНИЕ НА ЖЕРТВА ИЛИ КАК ПРИВЛИЧАТЕ НЕПРИЯТНОСТИТЕ

Поведение на жертва е предразположеността на човек да попада в ситуация, свързана с опасност за здравето му и за живота му. Това са действия и постъпки, които провокират желание у човека да върви към опасности. По-мек вариант на поведението на жертва са действията на човек, чрез които той усилва вероятността да влезе в неприятна ситуация.

Феминистките протестират срещу този термин, настоявайки, че поведението на жертва оправдава насилието, пренасяйки част от вината върху жертвата, която „заради поведението си сама е виновна“. Заради тези усилия в западна криминалистика този термин се използва по-рядко, но в психологията с него често се описва провокативно поведение на хора, които сами „организират“ ситуации със сериозни неприятности.

За разлика от мазохиста, човек с поведение на жертва не желае да изпитва страдание и болка, но влиза в такива ситуации, защото повтаря едни и същи грешки! Какви?

# БЕЗПОМОЩНО ПОВЕДЕНИЕ

Безпомощността на жертвите привлича насилници.

Американският професор Бети Грейсън е направила любопитен експеримент. Тя е събрала хора от различни затвори, които абсолютно не били свързани помежду си. Прожектирала е пред тях видеозаписи на обикновени хора, вървящи по улицата, които не знаели, че са заснети. Те били от различни социални и възрастови групи, а записите отразявали естественото им поведение. Затворниците били попитани кои от хората биха избрали за техни потенциални жертви. Повечето от тях посочили едни и същи хора.

Идеалният обект за нападение изглеждал приблизително така: приведени рамене, сковани движения, мудна походка, избягване на контакт с очите, отпусната глава, вяла походка. Показателна била и степента на участие на човек в живота на околния свят – повечето от посочените за жертви хора били потънали в дълбок размисъл и не забелязвали какво се случва около тях. Това ги прави по-лесно уязвими.

Към уверени жени, които не търпят насилие и агресия, а спокойно обръщат глава към насилника с въпрос: „Имате някакъв проблем ли?“, агресори почти не приближават.

Усвоявайте полезни навици за поведение и спокойно присъствие!

# ПРОВОКАЦИЯ ИЛИ ЕЛЕМЕНТАРНА НЕБРЕЖНОСТ В КРИМИНОГЕННА СИТУАЦИЯ

Ако сте младо момиче, но вечер се качвате в колата на непознат или малко познат мъж, сте с поведение на жертва в сравнение с момиче, което се качва на такси преди полунощ.

# НАСТОЯТЕЛНО ГЛЕДАНЕ В ОЧИТЕ

По-горе стана дума, че потенциалните жертви избягват контакт с очите, но прекалено настойчивото взиране също е провокация. Престъпниците обикновено са с примитивни инстинкти, подобни на тези на животно. А един подобен поглед е възможно да бъде възприет като проява на агресия. Гледането в очите на влюбените е едно, но взирането в очите на непознат мъж може да бъде възприето като покана за запознанство.

# АГРЕСИЯ СРЕЩУ АГРЕСИЯ

Силните хора обикновено са вежливи с непознатите. Това е обикновен еволюционен механизъм. Замисляли ли сте се защо най-жестоките схватки по време на „любовната игра“ между животните се случват между слабите животни, а силните и мощни, които могат да внушат страх само с вида си, само се отъркват едно в друго и предпочитат нежния безконтактен танц. При хората е същото.

Силните и лесно избухливи хора е добре бързо да разберат, че вежливостта в социума е доста по-ефективна, когато трябва да „падне главата“ на противника. Тези, които не го разбират, скоро попадат в затвора или в полицията, или в гробището. Неумението да контролирате агресията си също е вид поведение на жертва.

Когато са ви отблъснали, оттеглете се спокойно, извинете се – така ще накарате отсрещният да се замисли.

# САМОУБИЙСТВЕНА РЕВНОСТ

Странно, но най-силните мъже избират най-непостоянните жени, а на най-верните жени им се „падат“ най-ревнивите мъже. Какво можем да кажем?! Знаете!

# ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВЕ

Колкото и страшно да звучи, всеки млад човек, който си е купил моторна шейна или мощен мотор, е вече изложен на опасност. Всички екстремни видове спорт са игра със смъртта.

Този списък със ситуации и примери за поведение на жертва може да продължим – включете се, за да направим картината още по-пълна.

Close