fbpx

Пет начина, по които трансформираме тялото си, правейки планк

Планкът е физическо упражнение, което през последните години нашумя сериозно и е доста популярно. Той е много добър съюзник, ако искате да отслабнете и намалите целулита. Това упражнение от изометричен тип може да се прави навсякъде, има много вариации, подобрява устойчивостта на умора, намалява корема и ви води към по-стройно тяло.

Планкът е упражнение за свободно тяло и се счита за едно от най-пълноценните упражнения, способни да гарантират отлични видими резултати, именно защото в своето разнообразие и продължителност на изпълнение експлоатира постоянното сцепление на мускулната издръжливост, ефективно за отслабване, подобряване на баланса и поза, трениране на ядрото на тялото ви и моделират цялата му структура. То е базирано на използването на собственото тегло и позволява да тонизирате много мускулни групи едновременно. Натискът, упражняван от ръцете към върховете на краката, през цялото време на повторението на различните избрани варианти на планк, ви позволява да тренирате: коремни, брахиални трицепси, делтоиди, пекторални, лумбални, паравертебрални, тазови дъна, седалище, квадрицепси, адуктори, абдуктори, диафрагма. Накратко – това е едно много пълно упражнение.

От практикуването на планк (а също така и неговите разновидностите) в никакъв случай не бива да ви спира липсата на издръжливост. Тя се постига с времето и ще бъдете удовлетворени от положените усилия.

Планкът не изисква никакво оборудване. Затова – няма причина да отлагате включването му в тренировъчния ви режим.

За да ви мотивираме допълнително, ще ви подскажем кои са петте начина, по които това упражнение неусетно трансформира тялото ви.

Ускорява метаболизма ви

Поддържането на позиция „дъска“ при правенето на планк изисква натоварване на няколко мускулни групи. С всяка следваща секунда горите все повече калории, а това се отразява върху работата на метаболизма.

Добрата новина е, че когато правите планк, горите повече калории отколкото чрез класическите упражнения за корем.

Укрепва ядрото на тялото ви

Треньорите много добре знаят колко важно е, не просто да се тренира, а да се работи върху укрепването на ядрото – активизирате ставите, мускулите и костите, които свързват горната и долната част на тялото.

Намалява риска от травми на врата и гърба ви

Планкът тренира мускулите на гърба. Ако имате някакви оплаквания – например от болки във врата, с това упражнение може да ги облекчите.

Подобрява стойката ви

Планкът е упражнение за издръжливост, с което може да подобрите стойката си. То укрепва мускулите на корема, раменете, гърдите, шията и гърба. Затова не се колебайте да го практикувате всеки ден.

Подобрява равновесието ви

Случва ли се често да се спъвате или да залитате, докато ходите? Не се тревожете. Може да решите този проблем с помощта на планка.

За максимален ефект включете в програмата си разновидност на упражнението – например – страничен планк.

Close