fbpx

„Но той казваше, че ме обича…“

В един момент те обсипва с подаръци и те нарича със сладки умалителни, а в следващия пуска злобни забележки за фигурата ти и те напада с гневни обвинения, че му изневеряваш… След което идва ред и на физическото насилие. Защо въпреки  целия този тормоз жените остават в една травмираща връзка? Не е толкова просто, нали?

Едва ли някога ще бъде изготвена абсолютно точна статистика за това колко жени страдат от домашно насилие – във физическата или психологическата му форма. Заради  предразсъдъците ни продължава да се счита, че това е нещо срамно за жената (незнайно защо за нея!) и по тази причина потърпевшите момичета невинаги си признават. Плюс това самите те често пъти са склонни да приемат, че едва ли не е в реда на нещата половинката да им посяга, когато се напие или да им вдига страхотен скандал с участието на изпотрошени чинии, когато закъснеят след работа. Малко на принципа „щом ме бие, значи ме обича“.
Според съществуващите данни у нас всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие. Обикновено всичко започва безобидно и дори красиво като в приказка. На първата ви среща той не спира да повтаря колко страхотно изглеждаш. След втората започва постоянно да ти звъни и да ти праща SMS-и, за да провери как си. Толкова ти е отдаден, че вече се кълне, че не може да живее без теб. И наистина го интересува с какво си облечена в събота вечер. Не е ли това мъжът мечта, кажи?! Ако ти звучи така, все едно става дума за гаджето ти, за годеника на сестра ти или за новата тръпка на приятелката ти – имай едно на ум. Зад „идеалните“ външни прояви в началото може да се крие агресивната и прекалено обсебваща страна на един мъж, който не признава „не“ за отговор. Според психолозите има някои поведенчески признаци, които почти всеки потенциален агресор проявява в отношенията си с жените. Най-лесно ще избегнеш риска да се превърнеш в жертва на манипулирана връзка, ако разпознаваш отрано тези отличителни белези в държанието. И, разбира се, ако проявиш достатъчно здрав разум за сметка на любовното заслепение и си тръгнеш навреме!

Агресорът не се е „променил“. Той през цялото време е прикривал истинската си същност.

ТОЙ СЕ ПРИКРИВА ДОБРЕ
„Помогнете ми, моля ви! Вече съм отчаяна и мисля, че съм на прага да полудея – така започва своята история наша читателка във форума на Cosmo. – Годеникът ми, с когото от една година „живеем“ заедно (слагам живеем в кавички, защото това не е живот), просто ме побърква психически. Налага ми такъв тормоз, че често изпадам в депресии, нервни кризи и прочие. Преди бях силна натура, а сега… Главоболието ми е ежедневие, лекарствата не ми помагат вече. Приятелят ми периодично ми раздава по някой шамар, да не кажа здрав пердах…. Прави се на света вода ненапита, уж ми е верен и много ме обича, но вече не вярвам, че е така. Доскоро много, много го обичах и затова търпях всичко. Но сега вече не знам защо съм с него. Опитах се няколко пъти да избягам от този кошмар, но той все ме намираше и ми внушаваше, че без  него съм загубена, че ме обича и иска да се грижи за мен. По цял ден седя вкъщи, докато той уж „работи“. Нямам право да ходя на дискотека, нито да се виждам с приятелки, на нищо нямам право! Понякога пак идват хубави моменти, когато ме прегръща и се смеем като преди, но това е само кратък миг…“

Ако ти или твои близки не са били в подобна ситуация, тази история и всички други като нея сигурно ти звучат невероятно. Но за съжаление са факт. Въпреки че изглежда супер странно защо жените търпят подобно отношение и как е възможно до такава степен да се поддават на манипулация от отсрещната страна. Когато моя приятелка най-после се раздели с гаджето си (след няколко неуспешни опита), честно казано, се зарадвах за нея. Живееха заедно от пет години, като през последните четири той я тормозеше и меко казано, двамата отдавна не приличаха на щастливо влюбена двойка. Скандалите и шамарите бяха станали ежедневие у тях, както разбрах по-късно. Тя беше скъсала почти всякакви връзки с приятели и познати, а също и с безгрижния живот и независимостта си от едно време. Гаджето й уж се разбираше с техните, но постепенно моята позната започна да се вижда все по-рядко и с тях, защото живееха в друг град и той ревнуваше, когато тя си ходи там. В редките случаи, когато я виждахме, не говореше много и я нямаше присъщата й усмивка от едно време. Дори промени начина, по който се обличаше – вече не носеше блузи с отворено деколте. И днес, година след като скъсаха, й става неприятно, когато се сети за лошите спомени..
Ако си мислиш, че домашното насилие е изолирано родно явление, плод на ориенталските нрави, си в голяма грешка. Сухите статистически данни показват, че жените в западноевропейските държави стават негова жертва също толкова често, колкото и у нас. Приятелката, за която разказах по-горе, беше напълно самостоятелно момиче, преди да срещне въпросния мъж, интелигентна, образована и амбициозна. Такива са и голяма част от тези жени. Единствената им грешка е, че са се влюбили в неподходящия мъж и са си затваряли очите пред истината за доста дълго време. Обикновено твърдят, че в началото всичко е било цветя и рози и обясняват, че партньорът им се е „променил“, като се превърнал в някакъв брутален и подъл тип, за когото не са и подозирали. Едва ли обаче човек може да се промени току-така, от днес за вчера. Много по-вероятно е през цялото време да  прикрива истинската си същност, докато не те оплете в мрежите си – емоционални, битови и финансови. Когато някой слънчев ден си дадеш ясна сметка за нещата, комбинацията от деца и разядено самочувствие в съчетание с материалната зависимост те карат да имаш усещането, че вече не можеш да го напуснеш.

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИТЕ ЗНАЦИ

Фаза 1
От небето вали дъжд от звезди! Така де, валят комплименти, вричания във вечна любов и вярност, обещания да се грижи и да те защитава от всички злини на този свят и желание да бъде винаги и навсякъде с теб… Звучи страхотно, нали? И би могло да бъде, ако беше истинско и му идваше отвътре. В противен случай специалистите наричат това „конструктивно“ поведение, с което потенциалният агресор цели да те омотае по време на „медения месец“ на връзката. Супер просто е: той ти казва нещата, които всяко момиче иска да чуе.

Фаза 2
Скоро след излиянията от етапа на позитивното поведение такива мъже започват да си показват рогата и преминават към „деструктивни“ действия. Според психолозите целта им е да ограничат независимостта ти и да ти смачкат самочувствието, като те лишават от други източници на емоционална подкрепа и свеждат до минимум възможностите ти. Класическите признаци, че си имаш работа с потенциален агресор, включват резки промени в държанието или просто дръпнато настроение; постоянна критика на твоите грешки; ревност към всички мъже от миналото и настоящето ти; остри, дори злобни коментари по адрес на други жени в живота му – включително майка му/бившите му гаджета (такива типове често пъти имат негативно отношение към нашия пол изобщо); страх, когато прекарваш време с приятели или със семейството си, освен ако той не е с теб, а в редките случаи, когато сте заедно сред хора, после критикува околните и твоето поведение. И за капак на всичко подплатява действията си с желязното оправдание „Отбелязвам го, понеже ме е грижа за теб“ или с фрази от типа на „Обикновено си толкова умна. Не разбирам как можа да направиш такава глупост“ и коронното „Казвам ти го, защото те обичам“.

Фаза 3
Много често емоционалното насилие от ранните фази преминава във физическо. Дали той ще започне системно да ти посяга, не зависи нито от образованието му, нито от работата му, нито от средата му. Има една поговорка, която в случая важи с пълна сила и може да ти помогне овреме да преосмислиш отношенията ви: „Когато нещо се е случило веднъж, нямаш гаранция, че ще се повтори. Но когато се случи два пъти, със сигурност ще продължи да се случва.“ Помни това, ако гаджето ти започне да ти посяга, независимо дали в пияно, или в трезво състояние. Имай предвид, че никакви обещания от типа на „Повече няма да правя така“ или „Не знам какво ми стана… Това не бях аз“ не важат, когато физическото насилие се повтаря. Той или е агресивен по характер, или не е, или ще трябва да го търпиш и да страдаш, или не.

Сигурно ще ти прозвучи странно, но много често в ситуация на конфликт, когато някой тръгне да ги защитава от партньора, жените с подобна връзка заемат страната на половинката си, нищо че тя току-що ги е пребила. Освен чисто практическите причини, които споменахме вече, представителките на нашия пол някакси са склонни да проявяват особен вид емоционален мазохизъм и да твърдят, че все пак го обичат. Единствено от теб зависи дали ще си кажеш „Е, какво толкова, няколко шамара не са кой знае какво“, или ще предпочетеш по-цивилизована връзка и ще си тръгнеш навреме, преди привързаността, колебанията и ред други условности да се намесят в картинката.

Когато вече си им в кърпа вързана, такива мъже обикновено започват да вършат (ако изобщо са спирали, разбира се) същите грехове, в които те обвиняват системно. Често пъти си хващат любовница/и, като не престават да следят теб дали не си кривнала от правия път, нагърбват те с всичките домашни отговорности, за да нямаш време за нищо друго, карат те да се чувстваш виновна – все изпитани методи за манипулация. За да бъде картинката пълна, в някои случаи ти забраняват да работиш, за да ограничат до максимум социалните ти контакти и възможността ти да се развиваш като личност и професионалист – иначе просто няма да си толкова зависима от тях. И в много често бързат да ти направят дете, за да са сигурни, че няма да се измъкнеш лесно, ако някой ден размислиш.

ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОЛОЖЕНИЕТО
Неслучайно хората са казали, че любовта е сляпа. После идва навикът в комбинация с пълната зависимост и нещата се оплитат съвсем. Как да избегнеш този капан, когато си заслепена от емоции и готова да си затвориш очите пред всички негови грехове? Помни, че намерението на агресора е да постигне пълна власт над теб. Но той не може да го направи без мълчаливото ти съгласие. Ти си тази, която сама му дава това право. Манипулаторът цели да те пречупи така, че да останеш при него. Той ще те засипва с обидни и нападателни реплики от сорта на „Обличаш се като проститутка“, „Сигурен съм, че още имаш чувства към бившия си“, „Семейството ти ни задушава“. Колкото повече толерираш подобно поведение, толкова повече го насърчаваш. Ако приемеш държанието му за нормално и се промениш по неговия калъп – примерно захвърлиш късите поли за сметка на широките панталони или престанеш да се виждаш с вашите, попадаш с все по-голяма сила под пълния му контрол.
Не си мисли, че няма начин въпросният тип да е гадняр, само защото е душата на компанията, изглежда секси, падаш си по него или защото е богат и успял. Отваряй си внимателно очите и ушите за всичко, което прави, а не само за сладките приказки и милите жестове. Не е необходимо мъжете да са гении, за да разберат, че когато изричат красиви фрази и правят определени жестове, предизвикват емоционален отговор сред дамите. Така че внимавай с новите гаджета, не сваляй гарда веднага и се доверявай постепенно. Напомняй си, че заслужаваш връзка, изпълнена с любов и уважение, с емоционално уравновесен мъж без болезнени комплекси.

ЗАЩИТИ СЕ ОТ АГРЕСИЯТА
Знам, че любовта не се ръководи от правила, но все пак придържай се към този план, с цел здравословна връзка.

1. Не късай с приятелите и интересите си, когато си влюбена. Всеки нормален мъж ще те уважава повече, ако имаш собствен живот.

2. Не започвай да градиш розови въздушни кули за общото ви бъдеще, ако сте още пресни гаджета. Отдадеш ли се на илюзии и мечти, много е вероятно да пропуснеш важни предупредителни знаци.

3. Ограничи времето, което прекарваш с новата си тръпка. Не оставай у тях да си говорите цяла нощ, ако на следващия ден си на работа. Умората те прави уязвима, а манипулаторите са наясно с този факт – те складират информацията, която си споделила, за да я използват по-късно срещу теб.

4. Споделянето на лични детайли наистина сближава. Затова често пъти потенциално агресивните типове те насърчават да разкриваш всичките си мисли, мечти и тайни. Бъди мила, но на този етап е добре да запазиш някои неща за себе си.

5. Не позволявай на никого да те насилва да правиш нещо, което не ти е приятно. Дори в началото да се съгласиш, позволено ти е да си промениш мнението по всяко време.

6. Ако смяташ, че те манипулират и си жертва на домашно насилие, потърси помощ сред близките и приятелите си или дори направо в полицията или в специализирана организация. Там ще ти помогнат да планираш стратегия за изход от ситуацията, ако си решила да построиш живота си наново.

КЪДЕ ДА ПОТЪРСИШ ПОМОЩ
При нужда би могла да се обърнеш към полицията или да подадеш жалба в съда, както и към специализирани организации, които се борят с домашното насилие. В Агенцията за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика могат да ти предложат консултация и подслон (за една седмица), а също и да съдействат да си намериш работа. В неправителствените организации също ще ти окажат адекватна подкрепа. Там разполагат с кризисни звена с екипи от психолози и социални работници. Биха могли да ти осигурят квартира за 10 дни, ако не разполагаш със собствени средства, да ти помогнат да започнеш работа или просто да преодолееш ефекта от домашното насилие.
Фондация „Асоциация Анимус“ – гореща 24-часова телефонна линия 981 76 86; http://www.animusassociation.org/

Фондация „Център Надя“ – 981 93 00 в работно време за столицата. Ще намериш координати и за други градове на сайта им http://www.centrenadja.hit.bg/

От две години у нас има Закон за защита срещу домашното насилие, но много хора дори не знаят за това. А и за съжаление истината е, че голяма част от делата по него не стигат до щастлива развръзка по ред причини – както заради несъвършенствата на самия нормативен акт, така и заради отказ на жертвата да продължи случая по съдебен път.

Текст:cospomopolitan.bg

Close