fbpx

„Мога да съставя цяла книга с обещанията, които мъжете са ми давали в леглото”

„Мога да съставя цяла книга с обещанията, които мъжете са ми давали в леглото”

Духни тези 75 свещи върху тортата, Барбра, и продължавай напред!

Тя е една от живите легенди на киното, сцената и музиката.

Нейният първи филм е по бродуейския ѝ хит „Весело момиче”, за който печели наградата за най-добра актриса на Академията за 1968 година, споделена с Катрин Хепбърн („Лъвът през зимата“), която за първи път е номинирана за Оскар в тази категория. Следващите ѝ два филма също са основани на мюзикълите „Хелоу, Доли!” на Джери Хърман и „В ясен ден ще прогледнеш завинаги“ на Алън Джей Лърнър и Бъртън Лейн, докато четвъртият ѝ филм „Бухалът и писаната” е поставен на Бродуей.

Участва в оригиналната ексцентрична комедия „Какво става, докторе?” с Райън О’Нийл и в извънредно успешната драма „Каквито бяхме“ с Робърт Редфорд. Нейната втора награда на Академията е за най-оригинална песен като композитор на песента Evergreen от филма „Роди се звезда“ и е първият път, когато жена получава тази награда (макар че самият филм е широко критикуван като суетен проект).

Заедно с Пол Нюман и Сидни Поатие Барбра основава „Фърст Артист Продъкшън Къмпъни“ през 1969 г., така че тези актьори да могат сами да издават и защитават собствените си филмови проекти. Инициалите на Стрейзънд се подвизават под „Фърст Артист“, докато не идва големият успех „Вдигни пясъчната кутия“.
През 1970 г. играе гола до кръста в сцена от „Бухалът и писаната“. Скоро съжалява за сцената и изкупува всички копия на филма, и заличават сцената. Когато списание „Хай Съсайъти“ публикува по-късно оригиналните снимки на нейните голи гърди, Стрейзънд ги дава под съд.

Продуцира един от собствените си филми, поставен от „Баруъд Филмс“ през 1972 г. При „Йентъл“ тя е продуцент, режисьор, сценарист и звезда, доста умело прави това повторно и при „Принцът на приливите“. Стивън Спилбърг нарича „Йентъл“ шедьовър и много критици го възхваляват заедно с „Принцът на приливите“. Възниква спор, когато „Йентъл“ получава пет номинации за наградата на Академията, но нито една за най-важните категории за най-добър образ, актриса или режисьор. Възникват още дебати, когато „Принцът на приливите“ получава също толкова номинации, включително и за най-добър образ, но Стрейзънд все още не е отличена за най-добър режисьор. Някои са на мнение, че нейната всеизвестна безкомпромисност и безпощадно поведение са причина за незачитането ѝ, докато други смятат, че Холивуд я наказва заради това, че е жена и че ако мъж го бе направил по същия начин, то той би получил признанието.
През 2004 г. Стрейзънд временно се завръща в киното в комедията „Запознай ме с вашите”. Играе с Дъстин Хофман, Бен Стилър и Робърт Де Ниро. Филмът е много успешен и трупа положителни рецензии, особено за представянето на Стрейзънд като безпощадната майка на Стилър.

Що се отнася до музикалната й кариера, тя също е звездна.Стрейзънд е спрягана за най-успешната изпълнителка в Съединените щати; само Елвис Пресли и Бийтълс имат повече продадени албуми. През 1982 г. музикалният критик Стивън Холдън пише, че Стрейзънд е „най-влиятелната певица в американската поп музика наред с Франк Синатра“.

През 1992 г. отново е обявена за най-влиятелен артист от „Ню Йорк Таймс“ заради връзката си с президента Бил Клинтън. Концертът на Страйсънд в действителност тласка Клинтън под прожекторите в центъра на вниманието. По-късно Барбра се включва в церемонията по встъпването му в длъжност като президент през 1992-а. През септември 1993 г. е отново в центъра на новините, съобщавайки за своя първи публичен концерт от 27 години насам. Билетите за събитието са ограничени и разпродадени за по-малко от час. Барбра е на корицата на всяко по-голямо списание, в очакване на турнето, списание „Таймс“ го нарича „Музикалното събитие на века“. Турнето е едно от най-големите събития в историята, обсъждани от всички медии. Цените на билетите, вариращи от 50 до 1500 долара, правят Страйсънд най-скъпо платения концертен изпълнител в историята. В навечерието на Нова година през 1999 г. тя се завръща на концертната сцена, натрупвайки още личен триумф заради най-големия соло-концерт в Лас Вегас до днес. В края на последния милениум тя все още е изпълнителка номер едно в Съединените щати, с най-малко два номер едно албума за всяко десетилетие, откакто е започнала кариерата си.

„Дойдох в Холивуд, без да си поставя нови зъби, без да си оперирам носа и без да си променя името. Това ми прави чест.” – казва за себе си Барбра Стрейзънд. Тя покори не само Холивуд, а и света, такава – чаровно грозничка, но с огромен талант.

През годините е носителка на награда във всяка област, в която е работила. Този „голям шлем“ е успех, който не е повторен от друг изпълнител в историята. Сред многобройните ѝ награди са две награди „Оскар“, шест „Еми“, единайсет „Златен глобус“, десет „Грами“, награда „Томи“, две „Кейбъл Ейс“, наградата на Американския филмов институт за цялостен принос.

Какво още? Ще видим, ще видим!

AFISH.BG

Close