fbpx

Любовната зависимост

Чакате с часове до немия телефон? Готови ли сте да се откажете от старите приятели и да промените навиците си, за да не ви изоставят? Ако отговорът е “да”, вие сте болна, при това сериозно, но за щастие подлежите на лечение.

Рецептата, предписвана от психолозите, се изчерпва с две думи: “Повече самоуважение!”


Любовната зависимост е нещо, през което всеки от нас, рано или късно, минава. Тя не щади нито жените – те я смятат за неделима част от любовта, нито мъжете, схващащи я като житейска трагедия. Разбира се, някои са по-податливи на тази болест и когато любимото същество си отиде, страдат като наркомани за липсващата им дрога. Най-страшното в този вид зависимост е нейната непредвидимост – може да се появи и при първата среща с непознат, може и да се настани трайно в семейството.
Чувството, че сме нечии роби или заложници, е ужасно. Всички сме преживели напразното чакане до телефона, болката, причинена от отсъствието на другия, страха, че той ще си отиде завинаги, невъзможността да се живее пълноценно след раздялата.

Болестта взема различни форми – самоунижение, депресии, опити за самоубийство.

Признаците на болестта:

  • Не сте способна да се справяте сама с проблемите си и имате нужда от постоянни съвети.
  • Оставяте другия да реши къде ще живеете и какво ще работите.
  • Показвате се съгласна с мнението на всички околни от страх да не ви отхвърлят.
  • Не можете сама да осъществите и най-елементарните си планове за бъдещето.
  • Поставяте се в услуга на познати и непознати, каквото и да ви струва това, за да ги накарате да ви харесват.
  • Чувствате се зле сами и правите всички възможно до вас винаги да има някой.
  • Постоянно се страхувате, че ще ви изоставят.
  • Страдате силно, ако вашият партньор не ви одобрява.

Малко или много неизбежна, любовната зависимост съвсем не е някаква фатална обреченост, виснала над човешкия род. Можем да се преборим с нея и да извоюваме наново личностната си самостоятелност с помощта на няколко прости житейски правила.

1. Бъдете самостоятелни или станете такива
Още от годините на детството ни корените на психологическата зависимост се крият в материалната. Малкото дете инстинктивно усеща, че има нужда от майка си, за да задоволи основните си нужди – храна, сигурност, комфорт. За жалост прекалено защитеното, пълно с ласки детство създава зависими хора, докато лишените от достатъчно грижи обикновено израстват като силни личности. Същото е и в семейната двойка. Ако жената приеме ролята на по-слабата половинка, напусне работа си или финансови зависи изцяло от своя партньор, нищо чудно бъдещето да и подготви неприятни изненади.
Най-доброто, което мажем да направим за себе си, е да поставим нещата така, че каквото и да се случи да оцелеем благодарение не на чуждите, а на собствените си ръце и ум.

2.Запазете си своя територия
Не бързайте да се нанасяте в жилището на любимия човек, преди да сте напълно сигурни и в него, и в себе си. Макар и най-цивилизованото от всички животни, човекът държи подсъзнателно на своята територия и лесно схваща нахлуването в нея като посегателство. Уви, най-доброто решение – да започнете съвместния си живот в нов дом, е и най-трудното, но затова пък нищо не ви пречи да маркирате определени граници, да откриете и в най-тясното жилище свое кътче и ако трябва, да го браните от чуждо присъствие.

3.Hе късайте с хората, които са опора за вас
В живота си всеки от нас има приятели и роднини, с които споделя изпитания и радости, поддържа връзки, основани на доверие и взаимно уважение. Тези хора ни приемат точно такива, каквито сме, помагат ни, ако имаме нужда от тях, правят ни по-силни. Не късайте с тях под глупавия предлог, че когато човек обича някого, на света не съществува никой друг.

4. Запазете увлеченията си
Ако имате любимо хоби, запазете го. Няма защо да изоставяте ските или плуването, ако партньора ви се страхува от височината или водата. Не пренебрегвайте концертите и изложбите, ако той мисли, че са загуба на време. Безумие е да подчинявате увлеченията си на човека, когото обичате, защото какво ще ви остане, при положение че някой ден той си отиде завинаги? Между другото, щом той наистина ви обича, никога няма да поиска от вас да престанете да се занимавате с неща, които ви доставят удоволствие.

5. Научете се да губите с достойнство
Колкото повече се страхувате, че връзката ви ще приключи, толкова по-застрашена е тя от фиаско. Мислите ли постоянно за възможната раздяла, все някога идеята ще се промъкне и в ума на човека до вас. Няма да спасите нищо, ако се примирявате с грубостта, лъжите, изневярата, само защото се страхувате от самотата. По-добре преглътнете загубата с гордо вдигната глава и потърсете нови хоризонти.

6. Вземайте самостоятелни решения
Когато двама души са заедно, те заедно решават къде да живеят, кога да имат деца, как да ги възпитават.
Тези генерални решения са естествени и нужни, иначе защо изобщо да споделяте битието си с друг. Лошото обаче настъпва, щом започнете да питате, другия как да се облечете, да готвите само това, което на него му се яде, да го питате и за най-незначителните си действия. Да бъдеш личност означава постоянно да вземаш куп самостоятелни решения. Да не го правиш, да не можеш да се лишиш от чуждото одобрение, това означава че повече не принадлежиш на себе си. Наистина, всеки иска да се хареса на човека, когото обича, но колкото и благородно да изглежда подобно обезличаване, останете си вярна на себе си.
Истинската, стабилната връзка оцелява независимо от това дали външният ви вид отговаря на неговия вкус и дали убежденията ви съвпадат напълно с неговите. Така че не бързайте да захвърляте на боклука старите дрехи и старите си идеи, стига, разбира се, да не са прекалено овехтели.

23.04.2003/ROZALI

Close