fbpx

Лесен начин да забравиш бившия завинаги

Проблемът е в това, че понякога продължаваш отношенията си с мъжете, с които отдавна си се разделила. Призракът на бившия все още не те оставя да живееш спокойно? Cosmo знае как да се отървеш от него!

Запознай се с нови хора

Дори и да ти се струва, че това е бил последният нормален мъж на земята – само ти се струва. В действителност, наоколо е пълно с прекрасни мъже, ти просто не ги виждаш. А не ги виждаш само защото не искаш. Честно казано, не трябва и да се хвърляш да търсиш нова любов, когато старата още не е отминала – безсмислено и вредно е. Затова пък винаги е полезно да си създаваш нови приятелства. Това е случаят „клин клин избива”, просто няма нужда от чувства: новите хора в живота ти заемат достатъчна част от вниманието ти и спомените за бившия се отделят в дългосрочната памет. И няма как самички да изплуват от там.

Спомняй си лошото

Паметта на хората е устроена интересно: негативните моменти с времето се забравят, а радостните изглеждат по-значими, отколкото са били в действителност. Естествено, че при такива условия няма скоро да спреш да страдаш по отминалото щастие. Но лесно можеш да измамиш паметта си. Работата е там, че си спомняш някое събитие само веднъж. След това си спомняш първия си спомен, така действа. Затова давай. Спомняй си всичко лошо. След няколко седмици ще започнеш да се втрисаш при мисълта за това как си е събирал армия от чорапи в ъгъла. Прекрасно! Отвращението е най-доброто лекарство против любовна треска.

Измисли си негативен сценарий

Разбира се, позитивен вече си измисляла: сватба на брега на морето, уютно гнезденце, момче, момиче и още едно момиче, и той ще те държи за ръката, докато смъртта ви раздели. Имаш опит, фантазията работи – продължавай в същия дух. След година любовта му към компютърните игри ще се превърне в зависимост, а ти ще се оплакваш в някой форум: „Момичета, дайте съвет за добър психиатър! Не яде, не пие, не работи – само играе!”. Майка му ще пъхне в устата на тримесечното ти бебе парче шунка, защото тя е отгледала син и знае всичко за захранването. А след това ще боцне корема ти с пръст и ще каже, че си станала прекалено дебела, че синчето ѝ те гледа с погнуса, да се вземеш в ръце, жена си все пак! Пет години ще носиш на гъгба си и децата, и паразита-геймър, а след това той ще си намери работа и половин година по-късно ще те остави заради младата си секретарка със стегнат бюст. Напълно вероятен сценарий, за съжаление. Измисли нещо такова.

Поговори си с него

И без това водиш постоянен вътрешен диалог с бившия си, само този раговор те занимава. Защото очакваш от образа му в главата си отговора на простия въпрос: но защо? А той все не отговаря. Така че най-доброто, което можеш да направиш, е да започнеш да му отговаряш. И колкото по-дълго продължава този диалог, толкова повече те измъчва. И толкова по-бързо ще ти се прииска да забравиш всичко.

Лесен начин да забравиш бившия завинаги

Престани да го следиш

Блокирай го в социалните мрежи. Блокирай го!

Отърви се от следите му

Събери всичките му вещи, които е забравил у вас, и помоли общите ви приятели да му ги върнат при удобен случай. Не оставяй кашони в коридора, които някога да му дадеш обратно. Отърви се от тях веднага.

Наслаждавай се на уединението

Уединението, което никога не стига. Представи си, в този свят е пълно с жени, които са отлетяли от топлото родителско гнездо и са се омъжили, родили са деца, отгледали са ги и сега въодушевено дундуркат внучета. Можеш ли да се досетиш за какво мечтаят? Точно: да са сами със себе си, макар и за седмица. Ти имаш тази възможност днес, а не в бъдеще на шейсет. Това също е прекрасна възраст, но съгласи се, че уединението като почивка от грижите и уединението като пълна свобода, са две коренно различни неща.

Close