fbpx

Към бъдещия ми съпруг

За съжаление, бракът е загубил голяма част от значението си в съвременното общество. „Брак завинаги“ означава да си наистина с един човек при всякакви обстоятелства. Бракът е залог, обещание, ангажимент към друго човешко същество, за да бъдем с него в добри и лоши моменти. Да бъдем негов съотборник и негов партньор в любовта и в живота.

За съжаление, в наши дни думите „Докато смъртта ни раздели“ се превърнаха в  „докато не се отегча от теб“ или „докато нещата не загрубеят“. Голяма част от този проблем е, че хората не са напълно наясно с това, какъв ангажимент е бракът. Моя приятелка ми каза страхотна формулировка по тази тема – „Първо се взехме, после се опознахме и след това се срещахме само с адвокати“. Аз знам, че с теб няма да направим такава грешка.

Аз имам 9 обещания към теб:

1. „Обещавам да бъда с теб в  трудни времена“

Казах го преди и ще го кажа отново: всеки може да остана с теб през слънчевите дни, аз ще държа чадъра над главата ти във всички дъждовни дни и няма да пускам ръката ти през житейските бури.

Когато ти обещая да съм с теб „в здраве и болест“ си давам сметка, че болестта може да не е обикновена настинка. Може да бъде за цял живот и знам, че това ще е предизвикателство, но аз ще съм с теб.

2. „Обещавам винаги да си ми приоритет“

Да, стремя се към успеха. Да, искам кариера и повишение. Да, искам собствен бизнес, но никога няма да позволя моите амбиции да те поставят в ситуация да се чувстваш на второ място. Никога няма да те неглижирам, защото знам, че кариерата не топли, но ръцете ти ще ме сгреят. Аз обещавам, че ще намеря баланса, ключ да бъда успешна жена и успешна съпруга.

3. „Обещавам никога да не ти позволя да забравиш колко много те обичам“

В продължение на предишната точка знам, че животът е луд и ние губим и забравяме много неща случайно. Но никога няма да забравя да ти припомням колко много те обичам и колко значим си за мен. И ще ти бъда благодарна и предана дори, когато ни изяждат негодувания и проблеми, аз ще ти показвам колко значим си за мен.

4. „Обещавам, че няма да загубя своята идентичност“

За да бъде щастлива и успешна връзката ни знам, че е важно двете лица да останат две лица. Знам, че сме обединени вече, че сме „нас“, „ние“, но ти обещавам да не губя от поглед надеждите си, хобитата си, мечтите си, защото знам, че ти се влюби в мен именно защото съм това, което съм.

Самостоятелното развитие е важно и за да съм сигурна, че ще растем като двойка, трябва да се развиваме като личности и отделно един от друг.

5. „Обещавам да съхраня нещата вълнуващи“

Ще правя стъпки и действия, за да запазя искрата жива. Свещи, вани, почивки през уикендите без причина. Знам, че когато съм запалила огъня един път в душата ти, не мога просто да изляза и да очаквам този огън да гори.

Винаги ще подклаждам огъня.

6. „Обещавам, че ще направя всичко невъзможно, за нашите деца“

Знам, че нямам деца и е трудно да говоря за големите предизвикателства, които идват с тях, но ти обещавам, че ще направя невъзможното за тях. Ще ги обичам, възпитавам и заедно ще ги направим хора, с които да се гордеем, а те да се гордеят с нас.

7. „Обещавам, че ще приемам и те обичам напълно“

Ние всички имаме недостатъци. Ние всички носим несигурност. Всички ние имаме неща, които искаме да променим в себе си. Аз ти обещавам, че ще приема всички твои черти и ще ги обичам.

8. „Обещавам да не те обичам заради красота/парите ти“

Майка ми винаги казва никога да не се влюбвам в някого заради неговата коса, зъби, как изглежда или парите, които има, защото всичко това може да бъде загубено. Аз ще те обичам заради твоята сърцевина.

9. „Обещавам, че няма да си отида и да съм с теб до края“

Е, разбира се, при условие, че не умра преди теб. Но това е реалността. Това е любов. Това е ангажимент. И това е брак. И ще ти гладя ризите, и ще ти правя палачинки, и ще ти подреждам нещата и ще остана…завинаги.

Когато се срещнем, когато моето и твоето рамо са едно до друго, аз ще ти обещая тези неща. Ще преминем всички мостове заедно с увереност, че винаги ще сме един до друг.

Защото ти обещах.

Източник:dama.bg/Ева Костова

Close