fbpx

Как да спрете да отлагате задълженията си

Случвало ви се е да сте затрупани с работа точно преди крайния срок, нали? Това обаче може да е много голяма пречка по пътя към успеха, затова тези съвети ще са ви от полза:

1. Започнете с лесните задачи

За да се фокусирате и да се мобилизирате, започнете с лесните задачи. Така ще бъдете по-продуктивни и ще сте психически подготвени за по-трудните. Например с отговарянето на имейлите или с оправянето на леглото. По този начин ще си дадете добър старт, а и ще отхвърлите по-лесни и бързи задачи.

2. Сменете мястото

Понякога работата в офиса не е най-правилният избор. Специалисти съветват да смените напълно обстановката. Например вземете лаптопа си и отидете в някое кафене или парк. Атмосферата ще ви направи по-продуктивни и ще сте много по-съсредоточени.

3. Награждавайте се

За всяка добре свършена задача се награждавайте. Независимо дали ще е с чаша кафе с приятелка или просто с поредния епизод на любимия ви сериал. Наградата ще ви мотивира да свършите работата си по-старателно.

кафе

4. Използвайте приложения

Има изключително много приложения, които ще ви помогнат да сте по-организирани. Те ще ви напомнят, когато крайният срок наближава. А също така да ограничавате времето, което прекарвате в социалните мрежи.

5. 1-минутното правило

То всъщност е много ефективно. Правилото гласи: „Ако можеш да свършиш нещо за 1 минута, свърши го сега“. Например оправянето на леглото сутрин, сгъването на дрехите, измиването на чинията от закуска. Всички тези неща отнемат много малко време и е добре да ги вършите веднага.

6. Направете си план

Опитайте се поне да подредите задачите си, не е нужно да правите строги планове, които на всяка цена трябва да изпълните. Просто си поставете изпълнима задача за деня. Дори да напишете на едно листче няколко задачи за деня, ще бъдете много по-организирани и стриктни през деня.

7. Почивайте в правилния момент

Според скорошно проучване е доказано, че ще бъдете много по-продуктивни, ако работите по 52 минути и почивате по 17 минути. Просто настройвайте таймера си. Може би наистина звучи странно, но е доказано, че действа.

Коментирайте във Фейсбук
Close