fbpx

Как да спрем да привличаме несподелена любов?

Едва ли има човек, който не е изпитал болката от несподелената любов.

Болката, която усещаме, когато копнеем за този, в когото сме влюбени и бихме дали всичко да бъдем заедно, а той не изпитва същото…

Дните и нощите ни са изпълнени с мисли  за него, сърцето ни прелива от любов и желание,  но нашият избраник  нехае за това…

Опитите ни да го накараме да ни забележи и да се влюби се оказват неуспешни. И въпреки неугасващата надежда, че ще можем да разпалим любовта в него,  той продължава да бъде все така безразличен…

Повечето хора изживяват много мъчително несподелената любов. Когато  не отговарят на чувствата им, те се усещат отхвърлени и неприети, сякаш са недостойни и незаслужаващи любов.  Самочувствието им спада, случва се да стигнат до депресивни състояния или настроението им се мени от отчаяние до еуфория (когато проблесне надежда).

Подобни преживявания са част от живота и израстването.

В някои случаи обаче, тези истории започват да се повтарят и каквото и да правим, отново и отново привличаме един и същи тип отношения (както съм писала в статията – Защо историите в живота ни се повтарят? ).

Тези, в които се влюбваме не се интересуват от нас и обратно – тези, които се влюбват в нас, не ни привличат.

Постепенно в нас се затвърждава убеждението, че това е природен закон или съдба, от която не можем да избягаме. Многобройните изживявания на болката и разочарованието от несподелена любов ни карат да си мислим, че любовта не съществува или е привилегия само за избрани, а ние не сме сред тях.

Много от вас  ми пишат и споделят именно за подобни повторения на едни и същи преживявания.

Често ме питате – „Защо привличам несподелена любов, защо винаги се влюбвам в хора, които не ме харесват?

Защо в мен се влюбват такива, който изобщо не ме привличат? Какво не е наред в мен? В мен ли е причината?“

Има ли наистина причина това да ни се случва отново и отново или е просто случайност?

Възможно ли е ние да привличаме несподелената любов?

Всъщност  когато постоянно в живота ни се повтарят едни и същи ситуации, за това си има причина. Разбира се, това не е че сме по-грозни, по-глупави или че нямаме късмет. Причината често се крие вътре в нас.

Още от най-ранна възраст в нас започват да се формират определени убеждения и вярвания, нагласи, подсъзнателни стремежи и модели на поведение, които привличат съответен  тип хора, връзки, обстоятелства.

Психолозите посочват, че хората, които са били емоционално пренебрегвани като деца, са склонни  към болезнено преживяване на несподелената любов. Те таят в себе си болка и страх от отхвърляне. Това от една страна е причина подсъзнателно да  се чувстват привлечени от хора, които по някакъв начин са недостижими за тях,

а от друга – самото събуждане на спомените и неприятните чувства отваря раната  и ги кара да приемат твърде драматично нещата.

Общественото мнение също допринася за формирането на нашите убеждения, които от своя страна формират живота ни. Когато хората около нас  изказват мнение, че разминаването в отношенията е нещо обичайно и че дори е установен принцип, а взаимната любов е нещо рядко, това може да намери почва в нашето подсъзнание. Съчетано с неуспешния ни опит, се превръща в твърдо убеждение.

Митът за романтичната любов кара подсъзнанието ни да създава сценарий за борба. Той изгражда в нас нагласата че трябва да се борим, да преминем през редица трудности и изпитания, за да се стигнем  до щастливия край. На много  места в литературата и в песните несподелената любов  се възпява и се представя като нещо възвишено, извор на вдъхновение.

Какво можем да направим, за да излезем от този кръг?

  • Дайте си сметка, че повтарянето на историите е в резултат на това,

в което вярвате и което утвърждавате. Моделът става истина за вас, защото сте го приели за истина.

  • Ключов момент тук е отново любовта към себе си.

Вие страдате от липса на внимание и страдате, че ви отхвърлят.

Но помислете – не се ли пренебрегвате и самите вие? Отделяте ли време за себе си, как се отнасяте със себе си? Подценявате ли се, самосъжалявате ли се, изпитвате ли нужда от някой друг, за да бъдете щастливи?.  Имате ли свой личен пълноценен живот?

За да привлечете  сполучлива връзка, е необходимо да чувствате добре  и сами.  Създайте свой личен живот.

Как бихте могли да накарате някого да се влюби във вас, ако вечно хленчите, оплаквате се, подценявате се и разчитате на друг да ви направи щастливи?

Вие заслужавате внимание и обич. Но за да ги получите от друг, трябва първо да си ги дадете вие.

  • Осъзнайте, че идеализирате човека, когото не можете да имате.

Това че той е недостъпен, ви кара да го искате още по-силно  и да го мислите за „голямата любов“.  Много често се случва ако отхвърленият  успее все пак да е с избраника си, да се разочарова  и да разбере, че този човек е  съвсем различен от образа в неговите  представи.

Запитайте се – наистина ли сте влюбен или просто изпитвате силно желание заради факта, че обекта на любовта ви е недостижим? Не искате ли просто да си докажете, че ще успеете?

  • Приемете факта, че той не изпитва същото.

Знам, че това е много трудно. Съзнанието отказва и отказва да  приеме, измисля си хиляди причини да вярва, че нещата ще се променят.

Но за да продължим, е необходимо да признаем, че другият не ни обича и да го приемем. Оставете надеждата, защото тя ще ви води до нови и нови разочарования – Надежда и разочарование.

Отклонете мислите си от него. Запитайте се защо искате да бъдете с някого, който не ви обича. Вие заслужавате нещо по-добро.

  • Не зацикляйте и не го приемайте лично.

Нормално е другият да не изпитва чувства като вашите. Спомнете си как са били влюбени във вас, но вие не сте изпитвали същото. Нима може сърцето да се накара да обича насила?

Не се вкопчвайте в тази невъзможна връзка. Не се превръщайте в жертва.

Вие нямате нужда от съжаление. А може би по-натам ви чака нещо по-добро.

  • Преодолейте чувството за нужда.

Когато сме в състояние на нужда, отблъсваме. Усещането, че трябва на всяка цена час по-скоро да намерим взаимна любов, я отдалечава от нас. Не бързайте. Не я чакайте, но бъдете отворени за любовта. Тя ще се случи в точния момент.

Позволете си да бъдете щастлив и сам. Помнете, че не е необходимо да сте с някого, за да сте щастлив.

  • Променете нагласата си, че сте губещи. Създайте си нови убеждения като тези:

Аз приемам себе си. Аз привличам хора, които ме приемат и обичат.

Качеството на моите връзки зависи от начина, по който приемам себе си.

Аз заслужавам да бъда щастлив. Избирам да бъда щастлив.

Аз заслужавам любов. Заслужавам да бъда обичан  от другите.
.

А вие какво мислите? Споделете вашето мнение.

Текст:http://sebepoznanie.com

Close