fbpx

КАК ДА СЕ НАУЧИТЕ ДА СЛУШАТЕ ИНТУИЦИЯТА СИ

Ако интуицията не е нещо мистично, значи всеки може да я развие и да се научи да я слуша. Трябва само да поработите над това. Предлагам ви няколко практически упражнения, които ще ви помогнат да влезете във връзка с вътрешния си глас.

Като начало се опитайте просто да… спрете – да забавите темпо, да успокоите ума си. За това ще ви помогне каквато и да е медитация, упражнения за дишане или техники за „заземяване“. Седнете удобно и направете бавно 10 пълни вдишвания и издишвания. Наблюдавайте с ума си всяко вдишване и издишване – това се нарича „съзнателно дишане“. След това се опитайте да си представите визуално как сте свързани със земята.

Основната задача по пътя на развиването на интуицията е да се научите да слушате тялото си, да престанете да бъдете едновременно на 100 места, да снижите темпото си, да спрете безкрайния поток мисли… Разбира се всичко това може да се случи и с по-традиционни методи като разходки, танци, релаксиращи процедури, плуване… Но те отнемат повече време. Важно място заемат дейностите с ръце – всяка дейност с пръстите на ръцете помага за отделянето на окситоцин, който понижава нивата на кортизола – хормона на стреса.

Когато се успокоим, в главата ни се изяснява цялата картина на това, което се случва с нас и като че ли всички решения и отговори идват сами. И в това няма нищо магично, просто позволяваме на дясното полукълбо на мозъка да си върши работата: да обработи огромен обем на информация, получена от много и различни източници. А самите вие в този момент сте готови да чуете гласът на интуицията, който обикновено е заглушен от рационални изводи и сметки и неоспорими аргументи.

КАК ДА ВЗЕМЕТЕ ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ?

Емоциите са ключов елемент от вземането на решение. Това е мнението на водещият научен журналист Джон Лерър. „Представете си, че изборът е вече направен и се вслушайте в своите преживявания и емоции, опитайте се да „сканирате“ себе си. Обърнете внимание на тялото си – реакция на стомаха, треперене на окото, сецване на кръста… Ако ви хване страх, седнете и си поемете дъх, „заземете“ се и когато вълнението отмине, заслушайте се в себе си: останало ли е усещане, че решението е правилно? Ако страхът не си е отишъл, а към тези, са се добавили и още неприятни усещания, значи най-вероятно решението е грешно. Не пропускайте моментa, когато ще почувствате облекчение: това означава, че решението ви е взето от сърце.“

Всеки от нас има различни начини за възприемане на реалността, включително логика, чувства, сигнали на тялото… Интуицията е начинът, по който се обработва информацията от всички тези източници. Ако този навик се тренира, той може да ни доведе до решението, без да се изискват доказателства.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ПЪРВОТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ?

Интуитивното мислене ви помага да формирате бързо първо впечатление за човека. Но да узнаете колко е било точно, може да стане едва постфактум. Интуитивните предположения са ни нужни, за да разберем как да действаме – често сме принудени да взимаме решение, без да имаме време или достатъчно информация за това.

Опитайте се да свържете първото впечатление за човек с това, което ви казва тялото ви в този момент. Получавате информация обикновено по един от трите най-важни канала – зрение (визуален), слух (аудиален) и осезание (кинестетичен). 65% от хората са визуален тип – предпочитат да се доверя на това, което виждат, пред хилядите думи, които ще чуят. 30% са аудиални – за тях главното е общуването и това, което чуват по врме на него. Само 5% от хората са кинестетичен тип – доверяват се преди всичко на тактилните и двигателни усещания.

В продължение на живота си на нас често ни се налага да развиваме тези канали, които са по-малко активни. Например жена от визуален тип ражда дете кинестетичен тип. То има нужда да бъде прегръщано и целувано. Между другото, да развива кинестетичния си канал е нужно на всеки, който иска да се чувства по-добре в тялото си.

За да развиете умението за възприемане на информация от всички канали едновременно, опитайте следното упражнение: седнете в тишина, отбелязвайте всичко, което виждате около себе си (цветове, движение), което чувате (звуци, близки и далечни) и което усещате (собственото си тегло, полъх на вятъра, меката възглавница..).

magiangelova.bg

Close