fbpx

Как да избереш Правилния мъж

„Толкова жени имат щастливи връзки, защо аз все не мога да попадна на Правилния мъж?!“

Знаеш, че каквото си направиш сам, не може да ти направи и Господ. Особено след края на поредната неподходяща връзка, когато стоиш и пушиш до първи петли в кухнята и се опитваш да направиш някаква равносметка. А в главата ти се върти рефренът: „Толкова жени имат щастливи връзки, защо аз все не мога да попадна на Правилния мъж?!“

Ами, защото ако този сценарий се повтаря нонстоп, ти просто подсъзнатело избираш грешно. С една фраза, повредата е изцяло в твоя телевизор. Очевидно се налага да хванеш дистанционното на душата си и да смениш канала.
Отстрани винаги е лесно. Виждаш как приятелка се мъчи с дадено гадже, с което по една или друга причина не си пасват, и не проумяваш как намира сили да продължава да търпи положението и на какво се надява. Истината обаче е, че всяка от нас се е вкарвала в подобни супер кофти сюжети, като в един момент й е просветвало пред очите „Как съм могла да не забележа, че това не е Той, като е очевадно?!“ Виж как да вложиш една доза здрав разум в любовния си живот и да си спестиш верижните грешки, които водят до натрупване на цинизъм и отчаяние. Не ти обещаваме, че ще уцелиш още утре. Но ти обещаваме, че ще престанеш да се пускаш надолу по спиралата на премирението.

ИНВЕНТАРИЗИРАЙ СТОКАТА НА ДУШЕВЕН СКЛАД.
Тоест, натрупаните разочарования.
Ей този абзац или раздел в книгите и статиите по приложна психология “направи равносметка с колонки, плюсчета и минусчета на допуснатите грешки” неизменно ме е вбесявал. Защото никога не съм смятала, че нещата точно в тази сфера могат да се претеглят на килограм. Но, както е казано, никога не казвай “никога”. Преди няколко години, една нощ (от онези, с тровенето с цигари и мисли) реших да седна на инат да го направя. Бавно и методично. И се изумих колко… скучна в любовно отношение личност съм могла да бъда! По-скучна и от въпросните статистически колонки, които сами по себе си са олицетворение на върха на антиромантичността! Повтаряла съм един и същ сценарий всеки път, като си избирам мъже с еднотипен характер. При това, без да се усетя. Толкова се вбесих, че извадих втори лист! И в него попълних 10-ина мъже, с които бях излизала по срещи и в кратки срокове “губех интерес”. Направих сравнителна таблица, нещо като любовен Excel, с предната група. Е, тези нямаха нищо общо с онези. Значи аз съм имала 10-ина шанса да не страдам, или поне да не и по “класическите”, добре познати ми причини. Които съм пратила по дяволите. И това само в разстояние на половин година. Има ли смисъл да правя извод за полезността на точните науки в полето на хаотичната любов?
Само ще ти кажа, че скритият мазохистичен дух, който си открих аз, е доста широкоразпространен и издръжлив. И като нищо може да си го отглеждаш тайно и ти. Защото вроденият страх към новото и непознатото е принципно заложен у homo sapiens и в един момент ти предпочиташ… доброто старо и познато зло, пред новите предизвикателства. Така че си закачи Excel–а на видно място и не оставяй Онзи тип мъже да се кандидатират тихомълком за дописване в кофти графата.
P.S.  Идентификацията на общите черти на Онзи тип мъже е един от редките случаи, в които можеш да се облегнеш абсолютно безрезервно на приятелско рамо и преценка.

НЕ ИЗПУСКАЙ ОТ ПОГЛЕД СОБСТВЕНИТЕ СИ РЕАКЦИИ ПО НЕГОВ АДРЕС
Да ти е минавала през главата тази мисъл „Приятелите ми просто не го познават така, както го познавам аз. И не го разбират!“?… А да се сещаш за ироничния тон на онази реклама “ Данчо и кредит? Да, да!“? Е, считай, че току-що е прозвучал. Значи той има черни дупки и мъглявини в миналото си, на чиито размери би завидяла и Вселената? Редовно се движи с телефони, на които по мистериозни пътища им се губи обхватът? Не си спазва обещанията? Не те поставя пред удоволствията си? Какво остава за кариерата и приятелите? Последните не си ги виждала? Домът му – също? Но иначе е много готин? С богата душевност? И ти обръща внимание, когато се видите? Освен това е мил? Просто прекрасен? Само че защо ли повтаряш последното до припадък пред приятелите си, а им спестяваш детайлите от предната част? Ами, защото това е знак, че подсъзнателно усещаш, че нещо не е наред. Но си прекалено хлътнала по него, за да си го признаеш и да си понесеш последствията. И тъй като знаеш, че близките ти няма да одобрят дадени епизоди, ти нарочно ги премълчаваш… даже и пред себе си. “Намирах му извинения непрекъснато. А  когато искаш да оправдаеш някого, понеже си влюбена, не е никак трудно – със сигурност си чувала думите на Калина от устата на приятелка, ако не и от своята собствена. – Някак усещах, че ако разкажа на тайфата и роднините си всичко, те ще потвърдят нещо, което вече вътре в себе си знам. Че не одобряват отношенията ни. ” Но ако най-преданите ти хора са против вашата връзка, понеже в нея има нещо капитално нередно, защо ти пропускаш да го забележиш?! И защо така хубаво скриваш някои свои части… като все по-внимателно ги заравяш още по-дълбоко, при което леко се задавяш с пясък и…. ехо, я престани веднага, щраусите живеят в други географски ширини!

АКТУАЛИЗИРАЙ КРИТЕРИЯ СИ
Какъв тип мъже харесваш? Това изглежда най-лесният въпрос на света, когато си на 13, да речем. Синеоки, русокоси, с хубава усмивка и… щръкнали уши, например. Но когато станеш на 23, или 33, няма как да дадеш същия отговор. Защото напредването на годините и опита води до еволюция на желанията ти. С днешна дата е напълно възможно все още да те привлича физическият ти идеал от гимназията – мъже с уж небрежна външност, леко брадясали и вързали артистично фишу, които сякаш току-що са зарязали четката и са излезли от ателието/или рокери, тип Слаш от Гънс енд Роузис, защо не. Обаче когато ги видиш на улицата, освен един одобрителен поглед и носталгична усмивка, те няма да получат по-голяма доза интерес от това, нали? Е, същото е и с основните качества на характера, които търсиш в даден мъж. Ако на 14 най-жизненоважната характеристика, която те е вълнувала, е дали той може да се целува добре, на 24 ще се замисляш вече и за това дали ти е достатъчно хубаво с него, за да опитате сериозна връзка. На 30 ще си наясно с какво никога няма да можеш да се примириш и ще търсиш спокойствие и сигурност. Така че направи кратка равносметка да не би все още да не избираш мъже –  жертвени трофеи от миналото. Да запазиш детското у себе си е прекрасен похват, който ще ти помогне да се радваш и наслаждаваш по-пълноценно на житейските радости, но няма да ти помогне да имаш щастлив личен живот. Знаеш ли какво се казваше за една жена с провалена любовна авантюра в прекрасния роман на Фицджералд “Великият Гетсби”, който направо ти слагаме в списъка със задължителна прочитна Cosmo литература? “Тя, за разлика от Дейзи, беше твърде умна, за да продължава да живее с дълбоко погребани спомени година след година.” Колкото и да не ти се вярва, това е комплимент – защото само ще ти кажем, че въпросните спомени стават косвена причина за убийство. Сега да затворим книгата и да се върнем към действителността.
Ако си усетила, че напоследък тръгваш с някого и ентусиазмът ти се изпарява още на втората романтична вечеря, значи има голяма вероятност не мъжете днес да са кофти творения до един, а просто ти да избираш грешния тип, без да си даваш сметка, че всъщност търсиш нещо съвсем друго. Сама разбираш, че при това положение човекът срещу теб няма грам шансове да те впечатли. Така че вместо да искаш от него да си стъпи на ушите, като едновременно с това те носи на ръце (не че това ще помогне), тоест – да търсиш невъзможното, трябва ти да се постараеш да си седнеш на задните части. И да си дадеш сметка какви са приоритетите и емоционалните ти нужди в любовта в този момент. После да се огледаш целенасочено за личността, която покрива именно тях..

НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА СИ КУПИШ ЧУВСТВА ЧРЕЗ СЕКС
Това, че има случаи една хубава връзка да започне от спалнята (за справка виж материала “Скъпа, обичам те до края на…”), е безспорно хубава новина. Но съвсем не означава, че трябва да я надценяваш. В крайна сметка от момента на сексуалната революция и еманципацията насам, сексът е постепенно девалвираща монета на любовния пазар. Да познаваш някой, който се пази за първата брачна нощ?! Напротив, с днешна дата хората правят пари дори от това – сещаш ли се за двойката младежи (пък дали не бяха и деца), която обяви, че ще преспи официално за първи път пред камери, излъчващи ставащото онлайн, като срещу скромна сума целия свят можеше да се регистрира и да воайорства. Вероятно аз съм доста консервативна и остаряла в някои отношения, но това не влиза в моето понятие за интимен полов акт и определено бих предпочела да си пусна новините. Мисълта ми беше, че не бива да правиш грешката да смяташ, че ако един мъж е твой в леглото, автоматично е твой и извън него. Разбира се, понякога всичко се случва гладко и някак от самосебе си. Виждаш един човек, имаш усещането, че го познаваш от цяла вечност и нещата потръгват. Но “нещата”, освен секс, включват и разговор, взаимен интерес, дребни жестове на внимание и нежност. За финал ще ти разкажа историята на една моя приятелка, която в момента чакам да се върне от среща с момче, което – убедена съм – ще се държи прекрасно с нея и ще я накара да забрави въпросния кофти епизод. Преди месеци, докато ходеше на гости на брат си, и вечер след вечер безобидни флиртчета, тя постепенно хлътна по един от съквартирантите му. А в резултат на една дискотека и алкохолен кураж в негово лице остана в стаята му. После обаче той се държеше гузно-небрежно, тоест задаваше загрижено въпроса “Добре ли си” и оттук-насетне – все едно нищо не е станало. Минаха няколко месеца и изпълнението се повтори. А след още няколко месеца тягостни закачки и мълчание по основния въпрос “какво става” стана ясно, че през това време успоредно е свалил друга жена и заминава на море с нея. Мисля, че няма смисъл да ти обяснявам нейното състояние. Просто ще те помоля: дай си сметка, че ако приложиш принципа “от главата за краката” спрямо леглото, може да изпиташ краткотрайно чувство на наслада и триумф, но вероятността след това да си го изстрадаш с лихвите е сериозна. Отпусни си малко време да го опознаеш и да прецениш дали заслужава вниманието и прегръдките ти. И не се прави на по-силна и цинична от биологията, която е категорична: ако вече си силно заинтригувана от даден мъж, след секс чувствата ти няма как да не се задълбочат. Защото сексът е процес за възпроизводство, тоест на подсъзнателно, химично, или както искаш го наричай ниво, ти си видяла в този мъж потенциален баща на децата си. Прекрасен извод във Фройдистки стил.

Close